Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvän pomon ABC

Kirjoitettu 27.05.13
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Hvän pomon ABC
Kirjan kirjoittaja: Positiivarit
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Hyviä ominaisuuksia johtajassa, ja ihmisessä yleensäkin, ovat rehellisyys, avoimuus, tasapuolisuus, suorapuheisuus, tarkkuus sekä ahkeruus.

Hyvällä johtajalla tärkein ominaisuus on kuitenkin tasapuolisuus. Epäarvoinen kohtelu aiheuttaa kitkaa työntekijöiden ja tiimin jäsenten välillä, ja johtajan kuuluisi ratkoa näitä ongelmia, ei aiheuttaa niitä.

Johtajan täytyy mielestäni palkita hyvistä teoista, ja antaa anteeksi yrittelijään tarkoituksettomat mokat. Ylimääräisestä ahkeruudesta kuuluu saada palkkio, eikä laiskottelua pidä hyväksyä.

Komentelu ei ole hyvän johtajan tapaista. Kaiken täytyy olla perusteltua. Hyvä johtaja on helposti lähestyttävä ja häneltä voi aina mennä kysymään ja hän aina vastaa. Hänellä on aikaa, vaikka olisi kiire. Hyvä johtaja auttaa ja neuvoo jos on tarpeen.

Esimerkillä johtaminen uppoaa myös hyvin. Jos tehtävänä on hypätä suohon, eikä porukan johtaja aio mennä ollenkaan, en minäkään halua mennä. Jos johtaja ui ensimmäisenä liejussa, on paljon helpompi seurata perässä. Tähän liittyy myös heittäytyminen – hyvä johtaja heittäytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen epäröimättä.

Paras ominaisuus, jonka voisin johtajana saavuttaa, on muiden innostaminen ja inspiroiminen. Nämä jutut ovat henkimaailman asioita, jotka tuntuvat niin kaukaisilta, mutta joihin pystyn silti uskomaan. Vielä joskus voisin saavuttaa ne.

Pahin kommentti mitä olen tähän liittyen kuullut, on tullut eräissä treeneissä. Tiimiläinen sanoi haluavansa periaatteestakin olla aina eri mieltä mitä minä olen. Olen tehnyt tätä itsekin, siksi se upposikin syvälle. En halua olla sellainen ihminen kenen mielipiteitä täytyy vastustaa periaatteesta.

Minulle on muutaman kerran sanottu, että olisin hyvä opettaja. Nämä tilanteet ovat olleet sellaisia, missä olen neuvonut tekemään jotain asiaa, mikä on ollut tekijälle uusi tilanne. Huomaan näissä tilanteissä, että en ole yhtään hermostunut, jäykkä tai kireä, vaan jaksan rauhallisesti auttaa ja opastaa vaikka jokin menisikin pieleen. Tilanteen ulkopuolella tällainen saattaa kiristää hermojani. Tätä ominaisuutta haluan kehittää itsessäni. En tiedä mistä se tyyneys ja kärsivällisyys tulee, se vain ilmestyy aina.

Olen myös saanut palautetta siitä, että innostukseni tarttuu. Otan helposti vaikutteita muiden energiasta, ja jos energia on melankolista tai hapanta, innostukseni ja positiivisuuteni ei tule näkyviin, ja omat huonot puoleni puskevat esiin. Näissä tilanteissa olisi entistä tärkeämpää pysyä iloisella ja optimistisella mielellä. Esimerkiksi treeneissämme on usein ärtynyt ja erittäin kireä tunnelma. Välillä huomaan olevani itse täysin tyyni, kun taas välillä olen yksi ärtymyksen ilmapiirin levittäjistä. Mielen tyyneyttä täytyy harjoitella.

 

Kirjassa oli hyvä tarkistuslista pomolle:

 1. Mitä olen tehnyt lisätäkseni jaksamista työyhteisössäni?
 2. Olenko ilahduttanut työtovereitani, yllättänyt – miten?
 3. Olenko ”hullutellut” työssä joskus?
 4. Rohkaisenko ja tuenko muita?
 5. Olenko valmis antamaan myönteistä palautetta työtovereilleni?
 6. Kuuntelenko toisia, olenko kiinnostunut heistä?
 7. Autanko mykkää avaamaan suunsa?
 8. Riittääkö minulta myötätuntoa työtovereille heidän vaikeina päivinään?
 9. Osaanko toimia kireän ilmapiirin laukaisijana, vastakohtien sovittelijana?
 10. Olenko ollut avoin ja halukas keskustelemaan vaikeistakin asioista?
 11. Miten olen lisännyt viihtyvyyttä työpaikallani?
 12. Miten olen itse ryhtynyt sanoista tekoihin?

 

Olen ajatellut laativani itselleni johtamisen tarkistuslistan kesälle, ja näiden kysymysten sekä pohdinnan pohjalta se on helppoa. Tarkistuslistaan voi palata viikoittain tai päivittäin, ja voin seurata kohtien toteutumista laatimalla niistä taulukon. Voin myös miettiä, mistä asioista kohtien täyttyminen tai täyttymättömyys johtuu.

Anun tarkistuslista johtamiseen:

 1. Olenko ollut toiminnassani tasapuolinen kaikille?
 2. Olenko puhunut suoraan, kunnioittavasti sekä rehellisesti työkavereilleni?
 3. Olenko ottanut uudet ideat avoimesti vastaan, enkä tyrmännyt heti ilman perusteita?
 4. Olenko ollut tarkka, ja antanut selkeitä ohjeita?
 5. Olenko hoitanut kaikki tehtävät, mitkä täytyy hoitaa, että työkavereillani on hyvät oltavat?
 6. Olenko kehunut, antanut tunnustusta tai palkinnut työkavereitani hyvästä työstä?
 7. Olenko ilahduttanut tai yllättänyt työkavereita?
 8. Olenko lisännyt viihtyvyyttä työpaikallani?
 9. Olenko luottanut työkavereihini, ja levännyt itse riittävästi?
 10. Olenko ollut tyytyväinen omaan työhöni ja panokseeni?

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!