Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä kiinnostavaksi

Kirjoitettu 12.03.17
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Matkanopas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen & Risto Kuulasmaa
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viime aikoina kansainvälisyys ja töiden teko ulkomailla on kiinnostanut minua enimmissä määrin. Oikeastaan siksi, että tykkään todella paljon matkustella, nähdä ja kokea uutta sekä tutustua uusiin ihmisiin, mutta oikeastaan mikä tässä vetää eniten puoleensa niin se, että tässä on mahdollisuus oppia älyttömästi ja sitä kautta kehittyä ihmisenä. Luinkin sen seurauksena kirjan Matkanopas, jonka ovat kirjoittaneet Saku Tuominen ja Risto Kuulasmaa.

 

Meiltä suomalaisilta löytyy älytön määrä osaamista ja ammattitaitoa, mutta siltikin meillä on vain vähän menestystarinoita, joita tunnetaan muualla maailmassa. Tähän vaikuttaa moni syy kuten Suomessa on kokoonsa nähden melko vähän ihmisiä, emme uskalla lähteä ja pelkäämme epäonnistumista sekä emme osaa myydä. Lukuisia monia muitakin syitä voisin keksiä, miksi meillä ei ole Ikean kaltaisia menestystarinoita, mutta kaikki lopulta lähtee itsestä. Onko minusta muuttamaan maailmaa ja lähtemään maailmalle? Mitä tekoja tarvitaan ja miten sen teen?

 

Matkanopas teoksen ytimen muodostaa hyvän ja kiinnostavan -teoria.

 

nelikenttä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

’’Menestyäkseen kansainvälisesti ihmisen, tuotteen tai palvelun tulee olla tavoitellun kohderyhmän mielestä hyvä ja kiinnostava.’’

 

Vaikka tuote olisi kuinka hyvä, niin jos se ei ole kiinnostava niin sillä ei ole mitään merkitystä. Sama myös toisinpäin. Eli jokaisen meidän tulisi tähdätä nelikentässä oikeaan yläkulmaan eli hyvään ja kiinnostavaan.

 

Itse olen tehnyt akatemia-aikanani todella paljon sekä olen ollut monessa mukana. En pidä itseäni minkään alan asiantuntijana, mutta voin rehellisesti sanoa että osaan tehdä hyvin paljon monenlaisia juttuja kuten johtaa, organisoida, markkinoida, myydä, järjestää tapahtumia ja niin edelleen. Osaamista löytyy ja koen, että teoksen teorian mukaan olen nelikentässä kohdassa hyvä. Mutta missä mennään kiinnostavuuden suhteen?

 

Kuten sanoin osaamista löytyy, mutta en pidä itseäni millään tavalla kiinnostavana tai edes en ole halunnut olla sitä. Jotenkin aina minua on pelottanut olla näkyvä. Ehkä pelko epäonnistumisesta on estänyt minua tulemasta esille.

 

Nyt viime aikoina minulle on herännyt ajatus siitä, että jos haluan saavuttaa elämässäni unelmia ja mennä eteenpäin minun tulee jollakin tavalla erottautua ja nähdä vaivaa myös itseni esiin tuomiseen. Nyt en puhu pelkästään siitä, että pitäisi kansainvälistyä ja lähteä maailmalle vaan myös täällä Suomessa Jyväskylässä sen eteen pitää tehdä töitä, vaikkakin asia hirvittää ja en edes aina tiedä miten tulisi edetä.

 

Olen nyt hakenut kesätöitä useista paikoista. En usko, että ongelmaksi muodostuu se, että minulla ei olisi tarpeeksi kokemusta vaan ongelmana on se, miten erottaudun muista hakijoista. Luulen, että en ole tarpeeksi kiinnostava heidän silmissään. Todennäköisesti hakemani paikan saa sellainen henkilö, jolla on suhteita tai joka on jollakin muulla tavalla erottautunut muista hakuprosessin aikana. Itsekin todennäköisesti palkkaisin oman tuttunu, josta olen kuullut vain positiivista tai sen ihmisen joka on jollakin tavalla herättänyt oman mielenkiintoni. Mutta mitä minun pitäisi tehdä toisin?

 

Opusta lukiessani havahduin, että miksi haluan tehdä samalla tavalla kuin monet muutkin eli jäädä paikoilleen ja loikoilla mukavuusalueella. Eikö olisi aika herätä ja tarttua toimeen? Mitä olisi kauheinta mitä minulle voisi käydä? Todennäköisesti saisin paljon enemmän ja pääsisin pidemmälle kuin ikinä olisin uskaltanut edes toivoa.

 

Mitä minä teen seuraavaksi, jotta minusta tulee hyvä ja kiinnostava?

 

Käyn jo nyt erinäisissä tapahtumissa. Mitä minun tulee tehdä niin jättää omat kaverini kotiin ja mennä yksin rohkeasti tutustumaan uusiin ihmisiin. Nyt tiistaina menen sisältömarkkinoinnin koulutukseen, joten tavoitteenani on tutustua uusiin ihmisiin, päästä höpöttelemään heidän kanssaan sekä mahdollisesti saada oppeja siihen miten oma osaaminen tuodaan kiinnostavasti esille.

 

Lisäksi ei olisi suinkaan yhtään pahitteeksi alkaa keräämään verkostoa suuremmissa määrin ja oppia pitämään heihin aktiivisesti myös yhteyttä. Uskon, että kun tuttavapiiri ja verkosto kasvaa niin siinä samassa myös kiinnostus minua kohtaan.

 

Vaikka ottaisin itseäni niskasta kiinni ja alkaisin tutustumaan uusiin ihmisiin niin, jotta he haluavat jatkossakin ottaa minut juttusilleen, niin pitää kertoa omaa tarinaa, oppia pitämään itsestään ääntä, olla oma itsensä ja kuunnella myös muita. Lisäksi olisi hyvä, jos alkaisin omaa tarinaa ja osaamistani jakamaan myös muille esimerkiksi Linkedinissä sekä myös aktiivisesti seuraisin ja kommentoisin muiden kiinnostavien ihmisten elämää. Tässä on vielä paljon opittavaa, mutta ehkä ainut keino on vaan potkaista itseni liikkeelle ja alkaa tekemään sen suuremmin miettimättä.

 

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on kansainvälisyys. Haluan jonakin päivänä päästä tekemään juttuja maailmalle, mutta jotta pääsen niin nyt pitää ottaa sitä kohti askelia ja tehdä töitä sen eteen. Nyt aion hakea vuokratiimiliideriksi perulaisille vieraille, jotka tulevat ensi kuussa Suomeen. Ajattelin hakea paikkaa siksi, että pääsen harjoittamaan englanninkieltäni, tutustumaan uusiin ihmisiin sekä laajentamaan verkostoani. Uskon, että tämä olisi hyvä paikka päästä oppimaan ja myös kasvattamaan rohkeuttani.

 

Haluan jonain päivänä, ja toivottavasti jo mahdollisimman pian olla hyvä sekä kiinnostava. Jotta tämä toteutuu minun pitää alkaa näkemään vaivaa myös kiinnostavuuden rakentamisen eteen. Uskon, että matka on pitkä ja kivinen, mutta varmasti se kannattaa ja on sitäkin antoisampi. Pitää vaan antaa mennä ja olla rohkea! Muista se!

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!