Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä paras

Kirjoitettu 10.05.21
Esseen kirjoittaja: Antti Lyytikäinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: J
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osalla ihmisistä on  luontainen kyky johtaa toisia he ottavat paikkansa ja ohjaavat muita eteenpäin tai omasta mielestään oikeaan suuntaan. Tämä korostuu armeija tyylisessä hierarkisessa johtamiskulttuurissa. Kuten jokainen ymmärtää tämä ei luo hyvää johtamis ympäristöä jos vain eteenpäin pyrkivät äänekkäät ja vahvat yksilöt valikoituivat johtajiksi. Olen itse yksi näistä äänekkäistä ja vahvoista persoonista. Minun on helppo ottaa valta johtaa ihmisiä ja asioita itselleni, mutta rehellisesti sanottuna en ole siinä järin hyvä. Tämä on saanut minut jättäytymään pois useista johtotehtävistä Tiimiakatemian aikana. Siinä ei siis ole mitään vikaa, olen vain kokenut että usein tehtävään löytyy kyvykkäämpiä ihmisiä ja niitä joilla on enemmän halua kehittyä kyseisessä roolissa. Lähtökohtana johtajaksi tulemiselle tulee olla sisäinen motivaatio kehittyä johtajana. Tästä selkeä esimerkki läheltäni on entinen tiimiliiderimme Petra hän on pystynyt kasvamaan todella paljon johtamisessaan, joka on alunperin nojannut paljon erittäin suoritus lähtöiseen malliin. Mukaan on kehityksen myötä tullut useita steppejä ihmisten johtamisen puolelle. Kiitos siitä Petralle. Rehellisesti samaa en ole huomannut nykyisen liiderimme Lauran kohdalla, hänen motivaationsa johtamiseen tuntuu olevan enemmänkin johtajaksi päätyminen kuin siinä kehittyminen. En ole huomannut steppejä miten tiimimme johtamista olisi kehitetty viime aikoina. Syy tähän voi kuitenkin olla se, etten itsekkään enää kuulut tiimimme johtoryhmään. Tässä jotain mietteitä omista viimeaikaisista johtaisin kokemuksistani. Käsittelen tässä kirjoituksessa kuitenkin pääsääntöisesti omaa johtamistani, peilaten sitä kokemaani johtamiseen.

Itseänsä johtaminen/esimerkillä johtaminen

Lähtökohtana hyvälle johtamiselle tulee olla kyky johtaa itseään. Cliseistä toki mutta johtajan tulisi näyttää esimerkillään, miten alaisten tulisi toimia. Tätä asiaa on ruodittu paljon ainakin tiimiakatemian sisällä ja sen tärkeyttä painotetaan. Tälle on oma termikin kaverijohtaminen, malli on hieno mutta siinäkin on omat puutteensa. Kaverijohtaminen on nimensä mukaan kaverillista johtamista. Sinun tulisi näyttää esimerkillä, kuinka kaverin tulisi toimia ja tsempata häntä niin ylä ja alamäessä. Tämä kuitenkin saattaa poistaa johtamistyön arvon. Jos johtaja tekee täysin samat työt kuin johdettava missä välissä hän kerkeää keskittyä johtamiseen? Kun kyseessä on vielä kaveri asia syvenee entisestään. Ei kaveri halua käskyttää ja piiskata. Koska työ ja vapaa-aika minä tulisi osata erottaa. Tämä oli yksi syistä, jonka takia halusin rekrytä Väriveicot projektiin oman tiimin ulkopuolista väkeä. Olkoonkin työntekijän kyseessä pinkku, ulkopuolinen työntekijä tai oma tiimiläinen, on johtamisessani vielä paljon kehitettävää. Kuinka toimia esimerkillä, jos oma tekeminen ei ole suoraviivaista tai selkeää. Ajatukset, ideat ja tehtävät laukkaavat päässäni kuin hevoset kevät laitumilla. Välillä teen vähän sitä ja toisessa kohtaa tätä. Miten tästä nyt sitten joku ottaa esimerkkiä? Helppoa olisi tietenkin, kun muuttaisi vain oman toimintansa järjestelmälliseksi ja harkituksi, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Ei suihkuhävittäjälläkään noin vain lennetä 100kmh se sakkaa. Samoin käy minulle.

 

Omalla työllä ei rikastu, Ei ainakaan pelkästään itse tehdyllä työllä. Jokaisella Ihmisellä on vuorokaudessa 24h joista työhön on maksimissaan käytettävissä 15h, käytännössä 5 päivänä viikossa. Se tarkoittaa 60h tuntia viikossa. Ajatellaan että saat palkkaa 20e tunti saavutat kuukaudessa 4800e. Vuodessa vajaat 58 000e Tästä verot pois niin ollaan aivan normaalissa duunari palkassa. Et kuitenkaan pysty työskentelemään 15h päiviä joka päivä ja on erittäin epätodennäköistä, että jokainen työtunti jonka teet on tuottava. Myös työn aiheuttama ylikuormitus tila syö ihmissuhteesi, harrastuksesi, vapaa, ajan rentoutumisen ja palautumisen. Tämä vaikuttaa myös väistämättä työn tehokkuuteen ja tätä kautta tulokseen. Enemmän on vähemmän ja toisin päin. On väistämätöntä, etteikö yrittäjä, yrityksen alku vaiheessa joutuisi tekemään pitkiä päiviä paskalla palkalla, mutta pidemmän päälle se ei tule johtamaan kasvuun. Kun yritys on vakauttanut asemansa liiketoiminnassa alun jälkeen ja lähtee suunnittelemaan kasvua, on mielestäni ensimmäinen mietittävä asia siinä mikä osa yrityksen toimintaan tuo tuloksen yritykselle. Kasvua tulee johtaa hallitusti ja suunnitellusti. Missä olemme hyviä? Mistä raha tulee? Mihin sijoittamalla saamme eniten hyötyä? Esimerkki yrityksen tarjoamalle palvelulle on paljon kysyntää, mutta sillä ei ole varaa palkata lisää työntekijöitä. Tässä tilanteessa yrityksen tulee keskittyä hinnoitteluun, se vaikuttaa varmasti kysynnän määrään, mutta mahdollistaa lisätyönvoiman palkkaamisen. Toinen perusesimerkki. Yrityksellä ei ole tarpeeksi asiakkaita työvoimaan nähden. Tässä tilanteessa yrityksen tulee keskittyä markkinointiin. Yksinkertaisia asioita, mutta lukiessa Yrittäjien Fb palstaa hyvin yleisiä ongelmia. Väriveicojen kanssa olen nyt siinä pisteessä, että on saavutettava kasvua, jotta voin elättää tällä itseni tulevaisuudessa. Alalla on paljon kilpailua, mutta vähän innovatiivisuutta, jota haluaisin tulevaisuudessa käyttää valttikorttina kilpailijoita vastaan. Palvelun osto polkua tulisi varsinkin kehittää. Innovatiivinen ratkaisu olisi luoda jonkinlainen botti, joka pystyy laskemaan asiakkaalle suoraan hinnan nettisivun kautta. Tämä helpottaisi asian ostamista ja vähentäisi työtä mitä tarjous pyynnön tekemiseen menee. Se miten tämä käytännössä toteutetaan, onkin aivan eri juttu. Toinen osa on markkinoinnissa, Siihen tulisi panostaa vielä paljon enemmän. Olisi hienoa, jos nämä kaksi osaa saataisiin niin hyvin sovitettua yhteen, että varsinaisista myyntimiehistä voitaisiin luopua. Rehellisesti en ole itse koskaan tykännyt koko termistä ja mielikuvasta joka ovelta ovelle kiertävästä mummon kusettajasta tulee mieleen. Tämä muuttaisi alaa.

Johtajan on tärkeä osta myös luopua

Itselleni on ollut haastavaa delegoida asioita muille tehtäväksi. Tämä pätee varmasti moneen suomalaisen Pk-yrittäjään. Kaikki asiat tulee tehtyä itse, kun sen tuntuu tutulta turvalliselta. Yrityksen kasvaessa täytyy kuitenkin jostain luopua keskitykseen uusiin haasteisiin. Olen jo itse huomannut sen, että minun täytyy priorisoida asioita, joita itse ja joita voin antaa muiden tehtäväksi. Aika on kortilla, kun tekee itse myynnin, markkinoinnin, kaiken johtamisen ja maalaa vielä talot. Tulevaisuudessa suorittavasta työstä on pakko leikata aikaa enemmän johtamisen sekä myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen. Jotta yritys voi kasvaa. Ensi vuoden liikevaihto tavoite väriveicojen osalta on 100k euroa. Sen saavuttamiseksi tarvittaisiin noin 5 työntekijää kesän ajaksi. Pari pakua ja muutamia isompi urakoita.  Tuo tulee olemaan jo sellainen paketti, että sen pyörittäminen tulee vaatimaan itseltä pääosaista keskittymistä johtamiseen ja projektin hallintaan. Silloin on pakko luopua suorittavasta työstä. Miksi suorittavasta työstä luopuminen on meille suomalaisille sitten niin vaikeaa? Yksikertaisesti kun on tottunut tekemään itse ei siitä osaa enää luopua. Näin totesi eräs asiakkaani, joka oli tehnyt asvalttia 50 vuotta ja samalla perustanut yrityksen ja myynyt sen eläköidyttyään ja tienannut sillä miljoona omaisuuden. Silti hän soitti minulle ja kertoi että on menossa tekemään asvalttia kesäksi ikää hänellä oli jo 71v. Toinen asia mikä saa meidät tekemään suorittavaa työtä vaikka järkevämpää olisi keskittyä johtamiseen on, raha. Työntekijän palkkaaminen on kallista, jos itse siirryt johtotehtäviin, tulisi liikevaihdon kasvaa niin paljon, että voidaan palkata uusi työntekijä. Todennäköistä on vielä, että yrittäjän siirtyessä johtotehtäviin suorittavasta työstä tarvitaan enemmän kuin yksi työntekijä hoitamaan suorittavan työn puolelle jäävä aukko, johtuen siitä, että yrittäjänä toimivan henkilö työmotivaatio ja panos on usein kovempi kuina palkka töissä olevan työntekijän.  Toivottasi nämä asiat tiedostaen pystyn rakentamaan kasvavan yrityksen Väriveicoista, koska se kasvuhan on niin tärkeää! Lainatakseni erästä Tiimiakatemian alumnia. ”Kun liikevaihto tuplaantui, tulos pysyi samana, ja stressi taso kymmen kertaistui.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!