Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä paras

Kirjoitettu 09.05.13
Esseen kirjoittaja: Anni Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sain kaverilta Hyvästä paras äänikirjan, jonka on tehnyt Jim Collins. Kirjassa oli paljon hyvää, mutta valitsin nyt vain pari tärkeintä pointtia jotka jäivät mieleen.

Ensinnäkin tiimissämme on ollut jo aikaisemmin paljon puhetta ikkunan ja peilin teoriasta. Aina siis kun jokin menee yrityksessä pieleen, johtaja katsoo itseään peilistä ja etsii syitä, kun taas onnistumisten hetkellä hän katsoo ikkunasta ja näkee työntekijät jotka ovat onnistumisen takana. Tämä pätee mielestäni muihinkin kuin johtajiin. Ongelmatilanteissa ei tulisi syyttää muita, vaan ensimmäisenä etsiä parannettavaa itsestään. Olisinko voinut tehdä jotain toisin? Teen tätä kylläkin jo aika paljon, mutta mielestäni se on vain hyvä asia. Olen huomannut, että korostan itseäni aika paljon. Projekteissa minun täytyisi alkaa antaa enemmän hyvää palautetta muille ja kasvatta me henkeä eikä yksilöinä suorittamista. Huomasin kirjaa lukiessani, että arvosta paljon sellaisia ihmisiä jotka tekevät paljon ja puhuvat vähän omista saavutuksistaan.

Toisena asiana kirjassa käsiteltiin paljon viidennen tason johtajuutta. Tällainen ihminen kasvattaa tiimihenkeä, eikä pyri nousemaan aina itse parrasvaloihin. Vaikka toisaalta hän tekeekin paljon töitä yritystä varten. Viidennen tason johtajasta tulee mieleen hieman ujo ja varjoon jäävä kaveri, joka ongelmatilanteissa ottaa kuitenkin homman haltuun ja tekee kaikkensa saadakseen tilanteen taas normaaliksi. Onko meillä Milliossa ollut esimerkiksi sellaista isompaa tehtävää joka on tullut vain tehtyä, mutta sen tiimoilta ei astu esiin ketään huomattavaa johtajaa? Kirjan mukaan viidennen tason johtaja on ominaispiirteiltään

-kyvykäs yksilö

-aikaansaava tiimiläinen

-pätevä asioiden johtaja

-tehokas ihmisten johtaja

-viidenen tason johtaja

Eli viidennen tason johtaja tekee tuottavaa työtä ja edistää ryhmän tavoitteita. Hän organisoi ihmisiä ja asioita, sekä innostaa sitoutumaan ja innostaa tavoitteiden saavuttamiseen. Mutta mikä tärkeintä , hän luo pohjaa yritykselle olemalla vaatimaton persoona, mutta on samalla aikaa voimakastahtoinen ammattilainen.

Toisaalta viidennen tason johtaja tarvitsee ympärilleen oikeat ihmiset ja vasta sen jälkeen voidaan alkaa keskittymään asioihin. Tämä toimii mielestäni projektitasollakin. Jos lähtee työstämään asioita itsekseen ja hankkii hommiin vain satunnaisia ihmisiä, ei projektista tule mitään. Olen huomannut, että projektista oikeasti kiinnostuneet ihmiset ovat myös valmiita kehittämään asioita aivan uusiin suuntiin.

Mitä tarvitaan hyvästä parhaaksi tulemisessa oikeiden ihmisten ja viidennen tason johtajan lisäksi? Tähän vastauksen tarjoaa siilikonsepti, jonka peruskysymykset ovat;

-Missä voimme tai emme voi olla maailman parhaita?

-Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseen?

-Mistä olemme innostuneita?

Siilikonseptin mukaan ihminen voi olla joko siili tai kettu. Ketulla on monta rautaa tulessa ja hän säntäilee tuloksettomasti. Siili taas on keskittynyt omaan siilimaailmaansa ja mikä ei kuulu siilin ajatusmaailmaan, se on merkityksetöntä. Siilikonseptin ideana ei ole tehdä strategiaa, vaan ymmärtää missä yritys voi olla paras. Missä Osuuskunta Millio voisi olla paras? Missä me olemme hyviä? Mikä meitä innostaa? Näitä on tullut pohdittua jo pidemmän aikaa ihan itsekseenkin. Mitä tuotavaa minulla on tiimiin?

Tässä tulikin mainittua kirjan pääasiat. Kun saadaan tämä kaikki yhdistettyä ja tehdään kurinalaisesti töitä, niin pyörä lähtee pyörimään.

Anni Autio

Osuuskunta Millio

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!