Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä paras

Kirjoitettu 15.01.20
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 1.5. Oppimisen klassikot, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Voiko hyvästä yrityksestä tulla paras?” Alkaa Jim Collinssin klassikkoteos Hyvästä Paras. Hyvästä yrityksestä voi tulla paras mutta vain harvoista. Hyvä on parhaan vihollinen. Valtaosa hyvistä yrityksistä pysyvät hyvinä ja eivät etene huipulle asti.

Kirja käsittelee Collinssin laajaa tutkimusta siitä, kuinka hyvät ja parhaat yritykset eroavat toisistaan. Lukijaa rohkaistaan suhtautumaan kriittisesti lukemaansa. Kirja on tarkoitettu pohdintaa varten ja 331 sivuinen opus antaa kyllä aihetta pohdintaan. Paljon hyvää ja tärkeää teoriaa mutta paljon sellaista mistä en ymmärtänyt mitään ja teki mieleni hypätä yli.

 

 1. Viidennen tason johtaja: Kirjassa oli esimerkki viidennen tason johtajasta. Darwin E. Smith. Hän oli hiljainen taustalla pysyjä, joka ei tehnyt itsestään numeroa. Vaatimattomuuden lisäksi hän on kuitenkin tiukka. Hänellä on ”ammattilaisen rautainen tahto”, kuten kirjassa sanotaan. Hän kantaa vastuun  henkilökohtaisesti epäonnistumisista. Hyvästä parhaaksi pyrkivillä yrityksillä on kasvuhetkellä Smithin kaltainen johtaja. Hiljainen johtaja pysyy huomion takana ja kaikki eivät tajua hänen potentiaaliaan tai hyödyntää sitä.  (ikkuna ja peili toimintamalli)
 2. Oikeat ihmiset: First Who, Then What. Monesti yritys miettii hyvästä parhaaksi projektin alussa, että on luotava uudet suuntaviivat eli laadittava uusi visio ja uusi strategia. Tutkimuksen mukaan näin ei kannata aluksi tehdä. Ensin on löydettävä oikeat ihmiset. Parhaissa yrityksissä on huikeita ihmisiä töissä juuri niillä paikoilla missä heidän pitääkin olla. Avainasemassa on johtaja, joka pitää huolen siitä, että yrityksessä on vain niitä parhaita – oikeita ihmisiä juuri siihen yritykseen. Mielestäni tämä on ihan järkeen käyvää. Oikeiden ihmisten kanssa tulee tehtyä töitä intohimolla ja tehokkaasti ja näin yritys menestyy.
 3. Julmien tosiasioiden kohtaaminen: Tärkeimpiä tehtäviä yrityksen hyvästä parhaaksi kehittämisestä on luoda kulttuuri, jossa ihmisillä on hyvät mahdollisuudet tulla kuulluksi ja etenkin totuus tulee kuulluksi. Yrityksen täytyy kehittää vaikeuksista huolimatta luja usko siihen, että lopulta käy hyvin. Odottamattomia tuloksia tuli myös: Johtajan karisma voi olla haitaksi tai hyödyksi, mutta vahva persoona voi estää ihmisiä kertomasta tosiasioita.

 

”Todellinen kysymys ei ole, miten henkilöstöä motivoidaan, koska jos yrityksessä on oikeat ihmiset he motivoituvat itse.”

 

Totuuden kuulemiselle suotuisan ilmapiirin kehittämiseen sisältyy neljä perustekijää:

 1. Johda kyselemällä äläkä vastaamalla
 2. Käytä dialogia ja väittelyä äläkä pakkovaltaa
 3. Arvioi kriittisesti menneitä päätöksiä, mutta älä etsi syntipukkia
 4. Kehitä varoitusmekanismeja, jotka muuntavat tiedot sellaisiksi, että niitä ei voi sivuuttaa huomiotta.

 

 

 1. Siilikonsepti: Siilikonsepti on jokaisen yrityksen oma konsepti, jota kaikki sitoutuvat noudattamaan yrityksessä viimeiseen asti. Sen luomisessa kestää vuosia mutta se on yksinkertainen ja muodostuu kolmesta erilaisesta kehästä:
 • Kartoita kaikki tekemänsä asiat esimerkiksi palvelut, asiakaspalvelumallit jne. Niistä täytyy löytää asia, miten siitä voisi tulla vielä parempi. Miten sen avulla yrityksestä voi tulla kaikkein paras.
 • Kun asia on löydetty, pitää kartoittaa tulokseen (talous) liittyvät asiat. Sieltä täytyy löytää taas asia jota voidaan parantamaan ja kehittämään.
 • Kun aikaisemmat asiat ovat selvillä kysytään kysymys: innostaako tämä oikeasti meitä? Käydään läpi asiat jotka eivät innosta ja mietitään miten siitä saadaan innostavampi. Kun kaikki on kunnossa ollaan jo lähellä olla parasta yritystä. Sitten kaikki tekeminen vain kohdistetaan näihin kaavoihin.
 1. Kurinalaisuus: Kurinalaisuus on tärkeää. Jos tavoitellaan jotain, ilman kurinalaisuutta ei päästä tavoitteisiin kovin useasti. Kurinalaisuus parhaalla yrityksellä kuuluu olla ehdotonta. Se täytyy löytyä jokaiselta yrityksessä toimivalta. Yrityksen tulee olla sitoutunut noudattamaan kurinalaisesti siilikonseptia. Jos työntekijä ei noudata sitä, ei potkut ole mikään mahdoton ajatus. Jos halutaan olla paras, kaikki jotka yrityksessä ovat täytyy olla valmis kehittää yritystä ja olla sitoutuneita.

 

Kohdissa on järkeä. Osa kuulostaa aika tiukalta ja ei niin motivoivalta. Jos miettii tiimiämme niin tässä on monta juttua jotka voidaan viedä käytäntöön. Esimerkiksi totuuden kuulemiselle suotuisan ilmapiirin kehittämiseen sisältävät neljä perustekijää ovat hyvä esimerkki. Olemme pohdiskelleet porukan motivaatiota tiimiin. Periaatteessa olen sitä mieltä, että jos jollain ei ole motivaatiota tai asenne ei ole oikea hänen pitäisi itsekin miettiä onko tiimiakatemia se oikea paikka. Tottakai tiimillä on mahdollisuus potkia tiimiläinen pihalle, mutta tuntuu, että harvoin sitä käy. Onhan se asia oikeasti niin, että ihmisiä voidaan  motivoida, mutta se on ulkoista motivaatiota ja silloin motivaatio ei ole pitkäaikaista. Jos on oikeat tyypit tiimissä, jotka haluavat kehittyä yhdessä ja auttaa muita kehittymään, heitä ei tarvitse erikseen motivoida. Onneksi tiimiläisillämme on löytynyt asennetta ja motivaatiota myös tiimissä toimimiseen ja se varmasti kasvaa vielä kevään mittaa.

 

Voisko meidän tiimistä tulla Tiimiakatemian paras tiimi? Toki on syytä miettiä, millainen tiimi ylipäätään se paras tiimi on. Onko sillä eniten rahaa ja projekteja? Onko tiimi kuin toinen perhe? Mielestäni kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen, asiat tuodaan rehellisesti ja totuudenmukaisesti tiimille, kaikkien yksilöiden tavoitteet täyttyvät ovat niitä asioita joihin voidaan yhdistää käsite paras tiimi. Viimeisenä vuotena minusta meillä on mahdollisuus löytää tiiminä ne keinot, jotka mahdollistavat jokaisen tiimiläisen parhaaksi kehittymisen. Se, että kaikista valmistuu rohkeita tiimiyrittäjiä ja jokainen pääsee töihin sellaisiin töihin missä haluavat olla on erittäin tärkeää ja se on yksi Dynan tärkeimmistä tavoitteista. Jokainen tiimi on erilainen.

 

Minä tykkään meidän tiimistä, koska se ei ole niin perinteinen tiimi mitä tiimiakatemialla on. Se ei mene suoraan tiimiakatemian muottiin mutta tiedän ja uskon, että me tulemme saavuttamaan meidän tavoitteet ja meistä tulee niin paras tiimi kun meistä voi vain tulla. Välillä turhauttaa tiimissä oleminen, mutta se kuuluu prosessiin. Tiimimme on muutosvaiheessa sillä saimme uuden johtoryhmän ja uskon, että se muuttaa asioita parempaan suuntaan. Se vähän harmittaa kun teen samalla opparia ja kirjapisteitä hirveällä vimmalla, että aika akatemialla tulee vähenemään sillä siellä en voi keskittyä täysin. Aion silti olla Akatemialla niin paljon kuin pystyn ja suunnittelen etukäteen kalenterini, jotta saan tehtyä mahdollisimman tehokkaasti kaikki tarvittavat asiat. Tiimiakatemiasta voi tulla alansa paras tekemällä oppimisen ”koulu”. Nyt tunnen, että siellä on oikeita ihmisiä kehittämässä tiimiakatemiaa eteenpäin. Ainakin paljon muutosta aikaisempaan on tullut.

 

Aikas hyviä juttuja kirjassa oli. Oikeastaan voisin suositella tätä yrittäjälle ja ihan uusille aloittaville pinkuille. Kirjassa oli paljon sellaisia ajatuksia mitä kannattaa Tiimiakatemia uran alussa mietiskellä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!