Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä paras!

Kirjoitettu 14.05.14
Esseen kirjoittaja: Sonja Hyökyvaara
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 9.03. Yrittäjyys, 9.04. Johtaminen

Hyvästä paras!, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Hyvästä parhaaksi voi kehittyä vain jos ymmärtää, että jos tekee sitä, missä on hyvä, pääsee ainoastaan hyväksi; parhaaksi taas yltää keskittymällä pelkästään siihen, mitä mahdollisesti kykenee tekemään paremmin kuin mikään muu organisaatio. Tutustuin kirjan siilikonseptiin, jota apuna käyttäen jokainen voi muodostaa oman siilikonseptinsa. Siilikonseptissa on kolme kehää ja jos kykenet suuntautumaan näiden kolmen kehän yhtymäkohtaan ja kehittää sen pohjalta yksinkertaisen ja selkeän konseptin, joka ohjaa elämääsi, olet keksinyt oman siilikonseptisi.

 

Ensimmäinen kehä muodostuu kysymykselle ”missä voimme olla maailman parhaita?”. Huom. tämä kriteeri ei rajoitu pelkästään ydinosaamiseen. Se missä yritys voi olla maailman paras, ei välttämättä kuulu yrityksen sen hetkiseen toimintaan. Ydinbisneksellä ja siilikonseptilla on ero. Ymmärrä mahdollisuudet; missä sinun on mahdollista kehittyä maailman parhaaksi.

 

Toisella kehällä pohditaan syvällisesti mikä vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tulokseen. Mikä on tehokkain tapa saada kassavirrat ja kannattavuus pysyvästi erinomaisiksi? Tässä on tärkeää, että ymmärtää perinpohjaisesti oman liiketoiminnan taloudelliset lainalaisuudet. Paneudu taloudellisiin tekijöihin, ja kehitä järjestelmä niiden mukaisesti. Muodosta tärkein kannattavuuden tunnusluku: voitto ”x:ää kohden” , esim. ”voitto asiakaskäyntejä kohden”

 

Kolmas kehä kysyy: ”mistä olemme innostuneita?”. Jos haluatte olla parhaita, keskittykää toimintaan mistä olette innostuneita. Tiimissämmekin toivoisin, että tekisimme asioita, jotka aidosti innostavat. Meidän tulee tehdä vain sitä, mistä voimme innostua. Nauti työstäsi ja lähde virkeänä aamulla töihin, uskoen siihen mitä teet.

 

Tasapainoista siilikonseptia varten tarvitaan kaikki kolme kehää! Siilikonsepti ei tarkoita tavoitetta, strategiaa, aikomusta tai suunnitelmaa kehittyä parhaaksi. Se tarkoittaa, että yritys ymmärtää, missä se voi olla paras. Ainoa keino pysyä parhaana on noudattaa niitä perusperiaatteita, joiden ansiosta huipulle on päästy.

 

Tätä lukiessani ajatukseni suuntautuivat automaattisesti tulevaisuuteen; mahdolliseen omaan bisnekseen ja nykyisiin perheyrityksiimme. Miksi tyytyy olemaan hyvä, jos voi olla paras? Oikeat ihmiset ja oikean suunnan löytäminen ovat kaiken a&o.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!