Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvästä Paras

Kirjoitettu 07.04.20
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä Paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jim Collinsin teos ”Hyvästä paras” kertoo, minkä takia tietyt yritykset pärjäsivät markkinoiden keskiarvoa huomattavasti paremmin. Kriteerinä oli se, että yritysten tuli säilyttää tuloksentekokyky huipputasolla vähintään 15 vuotta.

 

Siili ja kettu

Kirjassa kerrottiin, että hyvistä parhaiksi kehittyneet yritykset noudattivat tiukasti siilikonseptia ja eivät tee mitään, mikä ei sovi siilikonseptiin. Siilikonsepti perustuu The hedgehog and the fox teokseen, jossa ihmiset on jaettu siileihin ja kettuihin. Ketut ovat ovelia ja tarkastelevat maailmaa sen monimutkaisuudessaan. Ketut eivät kuitenkaan tee ajatuksistaan yhtenäistä visiota. Siilit taas ovat olentoja, jotka yksinkertaistavat maailman yhdeksi ajatukseksi. Siili pelkistää ongelmansa jopa liiankin yksinkertaisiksi siiliongelmiksi, ja sen mielestä kaikki, mikä ei liity siiliajatukseen on merkityksetöntä. Siilikonsepti sisältää kolme kehää joiden täyttyessä yrityksestäsi voi tulla hyvästä paras.

 

  1. Mistä olemme innostuneita?

Hyvästä parhaaksi kehittyneet yritykset keskittyivät toimintoihin, joista ne olivat innostuneita. Ajatuksena tässä ei ole pyrkiä jäljittelemään innostuneisuutta, vaan tehdä sitä mitä aidosti innostaa.

 

  1. Missä voimme olla maailman parhaita?

Tämä kriteeri ei rajoitu vain ydinosaamiseen. Ydinosaaminen ei välttämättä tarkoita, että siinä voi olla maailman paras. Lisäksi on huomattava, että se, missä yritys voi olla maailman paras, ei välttämättä kuulu yrityksen sen hetkiseen toimintaan.

 

  1. Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseen?

Kaikilla hyvistä parhaiksi kehittyneillä yrityksillä on kyky nähdä, mikä on tehokkain tapa saada kassavirrat ja kannattavuus pysyvästi erinomaisiksi.

Hyvin yksinkertaisia ohjeita, mutta noudattaminen on loppujen lopuksi haastavaa. Kun yritän miettiä siilikonseptia Dynaan ja omiin projekteihimme, näen että ensimmäinen kohta joskus täyttyy. Itsensä pakottaminen asioihin, jotka eivät innosta, harvemmin johtaa mihinkään. Siksi meidänkin pitäisi enemmän rohkaista etsimään jotain mikä innostaa, eikä vain moittia siitä, että gäppi ei ole täynnä ja laittaa henkilö keikkatyöhön, joka ei kiinnosta pätkäkään, se jos joku tappaa innostusta koko laitoista kohtaan.

Miten olisi voitu sitten saada Dynasta paras? Mikä on meille tehokkain tapa saada kassavirrat ja kannattavuus erinomaisiksi? Pidempiaikaiset projektit vs keikkatöiden tekeminen? Emme yhdessä ole olleet innostuneita mistään, olisiko sitä pitänyt yhdessä etsiä enemmän? Vai olemmeko vain niin erilaisia, että sitä ei olisi ollut edes olemassa? Tällä hetkellä mielestäni jokaisen pitäisi henkilökohtaisesti miettiä omaa ydinosaamista ja missä haluaa olla valmistumisen jälkeen.

 

  1. Kehitä kulttuuri, joka perustuu vapauteen ja vastuuseen tietyissä rajoissa.

 

Dynassa oletamme että, jokainen tekee velvoitteensa ja kirjapisteensä ajoissa. Välillä näin käy ja välillä ei. Ensimmäinen vuosi tämä kulttuuri toimi meillä hyvin, mutta sen jälkeen, kun valetiimivaihe alkoi ei mitään saatu enää aikaiseksi ja keneltäkään ei vaadittu mitään on se moodi jäänyt mielestäni vähän päälle ja työnteko on vähentynyt huomattavasti. Vapaus ja vastuu olisi pitänyt alkuun linjata tiukemmin ja sen jälkeen sitä olisi voinut löysentää nopeatikin.

 

  1. Hanki kulttuuriin kurinalaisesti toimivia ihmisiä, jotka ovat halukkaita tekemään kaikkensa täyttääkseen velvollisuutensa.

Jos halutaan kehittyä hyvästä parhaaksi, niin ensin pitää valita parhaat ja kyvykkäimmät ihmiset rinnalle, ei parasta kaveria. Kun paras mahdollinen henkilöstö on kasassa, katsotaan kaikille sopivimmat pelipaikat.

Tiimiakatemialla ”henkilöstö” valitaan Belbinin tiimiroolitestin avulla, sekä sattumien kautta, joihin emme voi vaikuttaa. Toki voisimme potkia ihmisiä ulos ja palkata uusia tilalle, mutta se tuntuu todella väärältä, koska pääpainona meillä kuitenkin on oppia ja mahdollistaa kaikille se.

 

3.Älä sekoita kurinalaisuuden kulttuuria tyrannin harjoittamaan kurinpitoon.

Liika on liikaa, kurinalaisuudessakin, mutta olemme mielestäni höllännyt vähän likaa alusta alkaen. Emme ikinä määrittäneet minkäänlaisia ”työaikoja”. En tiedä olisiko työajat auttanut, mutta olemme aika vähän kokeillut erilaisia menetelmiä, mitkä olisi mahdollisesti auttaneet / ohjanneet toimintaamme.

Noudata tunnollisesti siilikonseptia ja keskitys tiukasti kolmen kehän yhtymäkohtaan. Yhtä tärkeää on, että karsit järjestelmällisesti kaiken ylimääräisen pois mikä ei innosta.

 

Loppupuinti

Oman edun tavoittelu johda parhaisiin tuloksiin, vaikka se voikin olla yksi motiiveista, mutta aito innostus tekemistä kohtaan on kaikista tärkeintä. Intohimoa ei voi valmistaa, eikä ihmisiä voi kannustaa innostumaan jostakin määrätystä asiasta. Siksi jokaisen tulisikin miettiä, mikä innostaa häntä ja muita ympärillä olevia ihmisiä. Hyvästä parhaiksi kehittyneiden yritysten johtajat eivät yrittäneet innostaa henkilöstöään väkisin, vaan he ymmärsivät, että heidän tulee tehdä ainoastaan sitä, mistä he innostuvat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yrityksissä tulisi olla innostunut esimerkiksi liiketoiminnan teknisestä puolesta. Vaatimus intohimosta täyttyy, kun jokainen on innostunut siitä, mitä yritys edustaa. Innostutko sinä aidosti siitä työstä, jota tällä hetkellä teet?

 

Lisäksi kaikkien siilikonseptin eri osa-alueiden pitäisi olla kunnossa, jotta yrityksestä voisi tulla paras. Yrityksen kehittyminen hyvästä parhaaksi tapahtuu hitaasti ja lopulta kun rattaat on pyörinyt tarpeeksi kauan, yrityksestä on voinut kehittyä paras.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!