Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvejohtajuus ja minä

Kirjoitettu 25.02.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyvejohtajuus
Kirjan kirjoittaja: Alexandre Havard
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alexandre Havardin Hyvejohtajuus eksyi käsiini mutkan kautta, nimittäin facebookista. Bongasin muutamalla ystävällä mielenkiintoisia kuvia ytimekkäillä lauseilla ja eksyin Hyvejohtajuuden Pääomapankkiin. Suosittelen tykkäämään ja lukemaan, moni kuva pistää ajattelemaan aivan uudella tavalla. Kirja on mahdollista lukea kokonaisuudessaan myös julkaisijan ylläpitämällä nettisivulla osoitteessa http://www.hyvejohtajuuskirja.fi/

 

Johtajuus alkaa vastuuntuntoisesta vapaudesta

 

Havard pureutuu mielenkiintoisella tavalla suoraan johtajuuden ytimeen eli itsensä johtamiseen, tässä tapauksessa hyveiden kautta. Pohjimmaisiksi pilareiksi hän nimeää suurisieluisuuden ja nöyryyden. Nämä kaksi ovat tärkeimpiä asioita. Tavallisesti johtajuuskirjoissa käsitellään vain nöyryyttä, mutta Havard muistaa taitavasti miten kaikki rakentuu tasapainoisuudelle ja siksi myös suurisieluisuus eli suuruuden kaipuu nousee tärkeään rooliin johtamisessa. Johtajan täytyy olla nöyrä, mutta unelmoida ja nähdä suuria. Seuraavat hyveet, jotka ovat käytännönläheisempi, ovat viisaus, rohkeus, itsehillintä ja oikeudenmukaisuus. Näitä kutsutaan kardinaalihyveiksi. Tässä vaiheessa kirjasta on käsitelty yli puolet ja siirrytään sinne minne tavallinen johtajuuskirja ei mene.

Johtajuus ja henkilökohtainen täyttymys

Havard käsittelee loppuosassa kirjaa huomattavasti suurempia teemoja kuin vain hyviä tekoja. Kirja purkaa johtajan mieltä, tahtoa ja sydäntä osiin pureutuen ihmisyyden olemukseen asti. Allekirjoitan samaa näkemystä Havardin kanssa siitä, että ”Sääntöetiikalla on tapana tuottaa ahdasmielisiä, mielikuvituksettomia ihmisiä, jotka eivät pohdi ’turhan syvällisiä’.” Löysin itseni pohtimasta monta kertaa omaa henkilökohtaista toimimistani arjen haasteissa ja huomasin oman elämäni kautta miten hyveiden kautta on mahdollista saada irti paljon enemmän.

Elämässä on kuitenkin kyse jonkin tavoittelemista. Hetkessä elämiselläkin on oltava tavoite, tavoite löytää jotain syvempää. Ilman tavoitteita kuvaan astuu oman itsensä laiminlyöminen ja merkityksettömyys, mikä usein ruokkii itseään masennuksella ja ahdistuksella. Sellaisten tavoitteiden löytämistä, joiden puolesta kannattaa taistella, alleviivataan usein liian vähän. Moni asettaa tavoitteekseen rikastua ja matkustaa, mutta päivittäinen näkeminen lyhyellä tähtäimellä on usein haastavaa.

 

Ostin Hyvejohtajuuden omakseni ja aion palauttaa sitä mieleeni kuukausien kuluessa, jotta saisin irti mahdollisimman paljon päivittäiseen arjen valintoihini. Nyt aion suunnata kuitenkin petiin, sillä todellinen työntekijä sairastaa aina lomallaan. Pah.

 

Henry Vesin
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

765-kiire-oire-kunniamerkki-500x500

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!