Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

I Ching

Kirjoitettu 15.08.14
Esseen kirjoittaja: Kimmo Pulkka
Kirjapisteet: 1
Kirja: I Ching - Muutosten kirja
Kirjan kirjoittaja: Christopher Markert
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja oli aika hämmentävä. Tai siis jos kirja on kirjoitettu sen takia, että siltä voi kysyä neuvoa, niin on se aika kuumottava. Mut iha hauska. ///Juu

 

Henkinen tasapaino

 

Elikkäs kirjan setitys painottui aika pitkälti asioiden tasapainoon. Maailmassa kaikella on toinen, yhtä tärkeä puoli. Mies ja nainen, taivas ja maa, aine ja henki, yö ja päivä, sade ja paiste. Ilman toista ei oo toista eli niinkun Stepa sanoo: ”Ilman sadepäivii mikään ei tuu kasvamaa.”. Siksi kaikkien asioiden väliltä täytyy löytää se oikea tasapaino, että voi itse olla tasapainossa. Jos tunnet liikaa suuttumusta, tulee kaivaa ilon lähteet itsestä esiin jne.

 

Tässä on hyvä ja havainnollistava kuva, jolla tätä tasapainoa kirjassa kuvattiin. Tää kertoo mun mielestä ton idean tosi hyvin, eli vois periaatteessa lopettaa tähä xo

Jeps eli as you can see, jos antaa liikaa valtaa vain toiselle puolelle, niin suunnat joihin tilanne voi mennä, ovat todella vähissä. Kun taas on tasapainossa, niin voi mennä mihin vain.

 

Hyvä tasapaino on toisin sanoen ikävien asioiden ennaltaehkäisyä. Sairautta on helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa. Kunnon ylläpitäminen on helpompaa kuin laihduttaminen. Yleensäkin siis ettei asiat kasaannu. Tekee niitä tasapainossa eikä kaikkea lopuksi kerralla. Myöskään liika hätiköinti ei ole hyväksi. Yhtälailla mikä tahansa projekti toimii luonnollisen kasvuprosessin mukaan, niin kuin kukka. Ei voi oikein skipata mitään vaihetta yli, että pääsisi nopeammin päämäärään. Kirjassa oli mun mielestä tosi osuva ja viisas tekstinpätkä liittyen tasapainoon:

 

”Pieni ihminen ajattelee, ettei pienistä hyvistä teoista ole mitään hyötyä ja jättää ne tekemättä, ja ettei pienistä pahoista teoista ole mitään haittaa eikä siksi pidättäydy niistä. Näin hänen pahuutensa kasvaa niin suureksi, ettei se voi enää pysyä piilossa, ja hänen syyllisyytensä käy niin raskaaksi, ettei se ole anteeksiannettavissa.”

 

Äly vs. Järki

 

Tää on nyt mun kolmas luovan ajattelun kirja putkeen, mikä on jees. Siis nää nivoutuu loppupeleissä hyvin yhteen, vaikka kaikki on ollut tosi erilaisia. Pitää lukee se Miten ideat syntyvät -kirja tjms ja kattoo, ollaanko siellä samaa mieltä. Mutta ideat syntyy meidän älyn, eli alitajunnan vastaanottamista ärsykkeistä, jotka johtaa johonkin mielleyhtymään ja sen kautta oivallukseen ja ideaan. Kaikki on alitajunnassa, älyssä, intuitiossa. Niitä on vain tosi vaikea kaivaa sieltä pois ilman ärsykkeitä.

 

Älyn vastakohta on järki. Eli siis alitajunta vs. tietoinen ajatus. Jos alkaa miettimään, niin aika paljon korostetaan tota tietoista ajatusta, eikä intuitiota. Tai siis että kaikki pitää tehdä järjellä, vaikka niiden pitäisi olla tasapainossa. Kirjan mukaan liika järjen käyttö on opettanut meidät väheksymään tunteitamme ja halveksumaan ruumistamme. Nojooo, aika paljo tulee mainonnasta vaikutteita ainakin tähän. Nehän menee sit suoraan alitajuntaan ja sieltä järkeen. Pitää opetella vaan käsittelee asioita, ettei noin käy.

 

Huuh viimenen viisaus kirjasta. Tää on fiksua. Eli sillonkun on mahdollisuus voittaa, niin kaikki peliin. Oisko se sitten niinku All In.

 

”Viisas mies syö ja juo, juhlii ja nauttii elämästään aivan kuin hänellä ei muuta tekemistä olisikaan silloin kun sellaisen aika on.”

 

Vähäc kirjasta

 

Pitää kyl viel kertoo miten tää kirja siis antaa vastauksia kysymyksiin. Eli kirjassa on 64 heksagrammia, joilla jokaisella on oma sivu. Heksagrammeissa on elämän viisauksia ja sellasia epäsuoria vastauksia oikeastaan mihin tahansa. Mutta siis ekana pitää heitellä kolikoita, jotta saa valittua oikean heksagrammin. Ei jax selittää miten se nyt tehdään, kantsii lukee ja kokeilla. Mut siis. Sit ku se oma heksagrammi on valittu, niin luetaan se kokoajan miettien omaa kysymystä. Sit alitajunta hoitaa loput, koska sulla on siellä vastaukset kysymykseesi valmiina, mutta sä tarvitset tällaisia ulkopuolisia virikkeitä tuomaan ajatukset esiin.

 

Se siinä on hauskaa, et kaikki tulkitsee ne omalla tavallaan. Esim mä sain mun kysymykseen heksagrammin nro 23. Se alkaa näin: ”Viisas pyrkii vahvistamaan alapuolellaan olevia varmistaakseen oman asemansa vakauden ja rauhan.”

 

Siis justiinsa ku jos sun kysymys on, että aloitanko lenkkeilyn, niin toihan meinaa jalkoja. Jos oot joku boss ja mietit käytänkö rahaa alaisteni koulutukseen, niin tossa on vastaus. Sen takia tää toimii, koska kaikki tulkitsee ne eri tavalla.

Suosittelen kokeilemaa, toi kolikkorituaali on jotenki sykettä nostattava.

 

Kimmo Pulkka

0400643478

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!