Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

I See Fire

Kirjoitettu 30.11.14
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Leimahduspiste
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Haluan olla kääntäjä.

Leimahduspistettä käsittelevät esseet pääasiassa ottavat samat pointit esiin henkilöistä ja asioiden leimahtamisesta. Varsinaista leimahduspistettä enemmän minua alkoi kiinnostamaan oma roolini sosiaalisessa verkostossani, ja oikeastaan muutenkin. Kuka minä olen ja mitä tekemistä minulla on erilaisten leimahduspisteiden kanssa?

 

Minä – yhdistäjä, tietäjä, myyntimies, vai jotain muuta?

Olen ehtinyt elämäni aikana käyttää montakin tuntia itseni tutkimiseen. Olen saanut hyvän kasvatuksen ja jo teinistä eteenpäin minua on kiinnostanut itseni kehittäminen ja omien heikkouksien ja vahvuuksien tiedostaminen. Viime kesästä eteenpäin on alkanut pikkuhiljaa selkiytymään se, millainen mun roolini on työelämässä ja omassa sosiaalisessa verkostossani.

Luonteeltani olen itsenäinen ja vakaa henkilö. Elän järjen ja uskon kalliolla, ja pidän itseäni eteenpäin pyrkivänä henkilönä. Toisaalta taas, olen erittäin vahvasti kiintynyt Jyväskylään ja tiedän että aion täällä olla myös jatkossakin. Muutama kuukausi sitten Saunalautan nostopäivänä puhuttiin tämän suuntaisista asioista ja löysin tavallaan kuvauksen siitä, millainen kivi haluan itse olla. Kuten aiemmin 360-degree leader-esseessäni kirjoitin, minua ei kiinnosta ylimmän tason johtaminen. Silti mulla on enemmän annettavaa kuin olla vain alimman tason duunari, joten johtajuuden ja hierarkian näkökulmasta asetun keskivaiheille. Luonteeni perusteella olen pysyvää sorttia, mutta yhtenä isoimpana elämänarvonani ovat ihmiset ja ihmissuhteet. Tämä kaikki summattuna, olen kiviröykkiössä keskivaiheen kivi, joka pysyy paikallaan. Tykkään potkia muita ihmisiä liikkeelle ja kannustaa, mutta haluan itse pysyä paikallani. Näin näen myös tulevaisuuteni. Pysyn Jyväskylässä, mutta tunnen paljon ihmisiä niin että voin saada paljon liikettä muihin kun he sitä tarvitsevat. En ole ylimmän tason johtaja, mutta vaikuttava taustahenkilö kuitenkin. Ja tämä on hyvä näin.

Miten tämä sitten käy yksiin leimahduspisteen kanssa? No, mussa on ripoteltuna vähän kaikkia kolmea leimahduspisteen ihmistyyppiä. Yhdistäjää mussa on ehkä vähiten. Vaikka sosiaalinen verkostoni on laaja, niin en osaa sitä ehkä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Toisin sanoen, viesti ei mun kauttani leviä maksimaalisella nopeudella. Mun kautta voi kuitenkin saada kiinni niitä todellisia yhdistäjiä. Tietäjääkin mussa on jonkin verran, omaan esimerkiksi tietotekniikan alueelta laajaa tietämystä. Nyt Tiimiakatemian myötä tieto ihmisten oppimisesta ja tiimityöskentelystä on kanssa vahvoissa kantimissa. Eniten löydän itsestäni kuitenkin myyjää. Luonteeni ja persoonani kautta olen omassa verkostossani vakuuttava ihminen. Jos esimerkiksi kehun jotain tuotetta, niin silloin se todella on hyvä. Elämänarvojeni perustaan on kirjoitettu ”luotettava”, joten myös puheissani ja teoissani pyrin siihen. Näin myös ihmiset jotka mua seuraa luottavat siihen mitä sanon tai teen.

Leimahduspisteen lopussa käsiteltiin vielä kuitenkin yhtä ihmistyyppiä, joka minua jäi kiinnostamaan. Kääntäjä. Ihminen joka näkee potentiaalia jossain ilmiössä, ja kääntää sen käytännössä leimahtamaan. Nämä ihmiset ovat niitä jotka ottavat rosoisen timantin, jossa on potentiaalia, ja hiovat siitä ylimääräiset särmät ja korostavat toisia särmiä. Luovat leimahduspisteen löytämällä oikeat henkilöt ja antamalla heille oikeanlaisen asian. Tälläinen haluan olla, haluan sytyttää ihmisiä antamalla heille jotain tärkeää, jotain uutta ja merkittävää. Tästä olen kyllä taitanut jossain aiemmissakin esseissä kirjoittaa. Mutta tämä on se mikä saa mut liekkeihin!

 

Summa summarum

Okei, lyhyt tiivistelmä siitä, mitä tästä kirjasta sain.

  1. Etsi oikeat henkilöt
  2. Muokkaa oikea asia
  3. Viesti asiasta oikeille henkilöille oikealla tavalla
  4. Keskitä resurssisi avainalueelle eli avainhenkilöihin avainviestinnällä

 

Leimahduspiste oli siitä mielenkiintoinen lukuprosessina, että laina-aika meni umpeen joskus syyskuussa ja sain uudelleen lainattua vasta nyt marraskuussa. Olin päässyt puoliväliin ja kesti hieman että pääsi uudelleen kärryille kirjan teemoista. Siksi myös essee näyttää näin kevyeltä. Onneksi tiedän mihin alitajuntani pystyy..!

 

 

Henry Vesin
Tarinankertoja
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “I See Fire”

  1. Timo Lehtonen sanoo:

    Tämä on mielenkiintoinen kirja, ja se sisältää mielenkiintoisia juttuja ilmiöistä ja niiden syttymisestä ja vähän sytyttämisestäkin. Ehkä enemmän tästä kirjasta voisi saada irti, uudelleenlainauksesta ei ole haittaa….

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!