Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ideoiden Suomi

Kirjoitettu 17.01.20
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ideoiden Suomi — 33 maailmaa muuttavaa innovaatiota
Kirjan kirjoittaja: Paula Havaste, Jussi Sippola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Suomi on tullut tunnetuksi maailmalla innovaatioistaan, jotka ovat nostaneet pienen maan yhdeksi menestyneimmistä kansakunnista ja se onkin välttämättömyys taloudellisen menestyksen kannalta. Suomen brändiä ovat vieneet eteenpäin esimerkiksi sauna, hissit, käyttöjärjestelmät ja kännykät. Parhaat innovaatiot todellakin muuttavat maailmaa, mutta miten ne oikein saavat alkunsa? Kirjassa Ideoiden Suomi – 33 maailmaa muuttavaa innovaatioita, Paula Havaste ja Jussi Sippola ovat keränneet haastatteluita tutkijoista, yrittäjistä ja visionääreistä, jotka yrittävät keksinnöillään luoda maailmaa muuttavia innovaatioita.

 

”Ideat syntyvät keskustelemalla innostuneiden ihmisten kanssa. Kun jutut karkaavat levottomiksi ja niitä saa pallotella erilaisten ihmisten kanssa, syntyy yleensä jotain uutta”. Yhtenä ja ehkä suurimpana esteenä parhaiden ideoiden syntymiselle voi olla ihmisen ajattelun rajoittuneisuus. Loistavien ideoiden syntymiseksi pitää irtautua normaaleista ajattelumalleistaan ja ajatella asioita täysin uusista näkökulmista ja ulkopuolisen ihmisen silmin. Ajattelussa pitäisi olla myös lapsellisuutta, koska lapsien mielikuvituksessa ei ole rajoja. Esimerkkinä kirjassa oli Hannele Korhonen, joka ajatteli saavansa pilven satamaan hänen käskystään. Hänen tutkimusprojektinsa on saanut puolentoista miljoonan euron rahoituksen vesipulasta kärsivästä Arabiemiraateista, jossa kulutetaan 20% enemmän makeaa vettä, kun sitä syntyy. Keinotekoisella sateella voitaisiin auttaa monia maailman kuivuudesta kärsiviä alueita ja näin parantaa miljoonien ihmisten elämänlaatua.

 

Monilla saattaa olla mielessään valtavasti ideoita, mutta ideat sellaisenaan ovat vain ideoita eivätkä täten ratkaise mitään ongelmaa. Jakamalla ideoitaan muiden kanssa saa idea mahdollisuuden lähteä jalostumaan todelliseksi innovaatioksi ja menestyväksi yritykseksi. Pitää olla myös rohkeutta tarttua niihin kaikista hulluimpiinkin ideoihin, koska niistä syntyvät myös suurimmat menestystarinat.

 

Tärkeä tekijä menestystarinoiden taustalla on aika. Idean tuotteistaminen ja kehittyminen kaupalliseksi innovaatioksi voi usein kestää todella kauan. Suomessa on todella paljon laadukasta tutkimusosaamista, joka on innovaatioiden syntymiselle tärkeää. Tutkimushankkeet ovat pitkiä projekteja, joiden lopputulos häämöttää usein jossain kaukana tulevaisuudessa ja lopputulos on epävarma.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!