Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 19.10.18
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni - kuinka ymmärtää muita ja itseään
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

Idiootit ympärilläni, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Olen tullut aina toimeen erilaisten ihmisten kanssa, mutta joidenkin kanssa juttu lentää enemmän kuin toisten. Edellisessä kirjaesseessäni kirjoitin, että haluaisin oppia lukemaan muita ihmisiä paremmin ja Thomas Eriksonin ”Idiootit ympärilläni” vaikutti loistavalta kirjalta siihen.

Kohta on jo kaksi kuukautta takana uuden tiimin kanssa ja olemme tutustuneet toisiimme ihan hyvin ja kirjan luettuani tuli tiimiläisistä pieniä värikuvia.  En kuitenkaan ala tässä kirjoituksessa ala miettimään muiden tiimiläisten persoonallisuustyyppejä, koska kuitenkin tuntuu ihan liian aikaiselta siihen. Olen tullut Tiimiakatemialle etsimään sitä omaa mielenkiinnon kohdetta, pitäisi kuitenkin oppia tuntemaan itsensä paremmin, mikäli haluan löytää sen oman mielenkiinnon kohteen.

 

PUNAINEN, KELTAINEN, SININEN VAI VIHREÄ?

Erikson luokitteli kirjassaan ihmisten persoonallisuudet neljäksi väriksi, punaiset, keltaiset, siniset ja vihreät. Yleisintä on, että ihminen edustaa kahta eri väriä. Vain murto-osa väestöstä edustaa yhtä väriä ja suurin osa kahta eri väriä, jäljelle jääneitä voisi sitten kutsua vaikka sateenkaari edustajiksi, koska edustavat vähintään kolmea väriä. Alla oleva kuva auttaa hieman selkeyttämään eri värien persoonia ennekuin alan avaamaan niitä enemmän.

Ihmissuhdekeskeinen-300x300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Punaista Erikson kuvaili johtajatyyppinä. Punainen persoona on erittäin voimakastahtoinen ja on aina mielestään oikeassa tämä voi antaa punaisista töykeän ja ankaran kuvan toisia kohtaan. Punaiset henkilöt ovat hyviä tekemään päätöksiä ja viemään päätökset loppuun asti. Punaiset on myös todella kilpailuhenkisiä, suorasanaisia ja temperamenttisia.

Keltainen on ekstrovertti ja yleensä kaikkein äänekkäin ja esillä oleva tyyppi. He tarvitsevat paljon huomiota ja innostuvat hyvin nopeasti uusista asioista. Vastapainona keltaisten mielenkiinto ja innostus voi laskea yhtä nopeasti kuin se nousikin. He eivät välitä niinkään kuuntelemisesta vaan itsensä tuomista esille. Keltaiset ovat erittäin hyvitä tekemään ratkaisua sellaisissa tilanteissa, missä muut eivät kykene siihen. Keltainen persoona ei kestä kritiikkiä, koska on mielestään täydellinen.

Siniset ovat introvertteja, todella analyyttisiä ja perfektionisteja. He eivät tuo itseään mielellään esille vaan haluavat työpäivän aikana keskittyä vain töiden tekemiseen.  Siniset ovat todella järjestelmällisiä ja virheitä ei saa missään tapauksessa syntyä. Siniset eivät kykene nopeisiin päätöksiin vaan haluavat analysoida kaiken sekä juuttuvat pieniinkin yksityiskohtiin ennen päätöksen tekemistä, jos päätöstä on edes syntyäkseen.

Vihreä persoona on yleisin ja noin puolet maapallon väestöstä ovat vihreitä. Vihreät tyypit eivät erotu niin vahvasti porukoista. He ovat ystävällisiä ja parhaita kuuntelijoita, kuitenkin liiallinen ystävällisyys voi mennä siihen, että vihreitä käytetään helposti hyväkseen. Vihreät tyypit ovat myös parhaita joukkuepelaajia. He reagoivat huonosti muutoksiin ja vihreät luokitellaan vähän laiskaksi, koska ovat hieman hitaita sekä lykkäävät mielellään töitä.

Jokainen väripersoona yksikseen on mielestäni hieman stereotyyppisiä ja kaikilla on niin hyviä kuin huonoja piirteitä. Kuten Eriksonkin mainitsee kirjassaan, eri väripersoona näkee hyvät ja huonot puolet erin lailla ja sanoman tarkoitus on vastaanottajan päätettävissä mitä kukakin sanomallaan tarkoittaa.

 

MILLÄ VÄRILLÄ ITSENI MAALAISIN?

Kirjan aloitettuani ei minulla ollut hirveästi tietoja mitä kirja tulisi sisältää. Edetessä kuitenkin huomasin ja totesin itselleni jokaisen värin jonkun luonteenpiirteen kohdalla ”tämähän kuvaa minua hyvin”.  Tämä johtunee varmaan siitä, että kirjassa kerrottiin esimerkiksi, miten punainen tyyppi näkee itsensä ja siihen oli kirjattu luonteenpiirteitä, joista jotkut osuivat omalle kohdalle hyvin. Jälkeenpäin kun kirjassa edettiin ja kerrottiin miten muut ihmiset näkevät punaisen tyypin niin en nähnyt itseäni niissä. Sama asia kävi myös keltaisen ja vihreän kohdalla. Mieleeni juolahti, että onko minun oma ”minä” kuvani nyt vinossa? Tiedänkö millainen oma persoonani on?  Todella keltainen ajattelutapa, mutta en silti maalaisi itseäni ihan keltaiseksi vaan lisäsisin siihen puoliksi vihreää. Molemmat värit ovat ihmissuhdekeskeisiä ja tuntuu että päivästä riippuen jompikumpi väri ottaa enemmän valtaa. Välillä jaksan kuunnella ja taas välillä haluan olla äänessä ja kertoa kaiken ideoistani. Todellisuudessa olen ihan sateenkaari. Minusta löytyy kaikkia värejä jossain määrin. Tuntuu että se riippuu päivästä, millä väri seoksella päivä mennään läpi ja elän tilanteen mukaan.

 

MITÄ KIRJA SITTEN ANTOI?

Kirja auttoi minua ymmärtämään myös omia heikkouksiani. Kuten vihreän tavan välttää konflikteja olen ehkä välillä liian suostuvainen kaikkeen ja haluan miellyttää välillä kaikkia, vaikka se ei ole mahdollista.

Tärkein oppi kuitenkin tässä kirjassa on ollut se, kuinka eri väripersoonien kanssa tulisi käyttäytyä / toimia. Jos esimerkiksi menisin asiakastapaamiseen ja huomaisin, että kyseessä on punainen tyyppi en laarittelisi turhia vaan kertoisin asiani selkeästi ja nopeasti silloin todennäköisesti saisin saman tien asiakkaalta vihreää tai punaista valoa, riippuen onko ehdotus hyvä vai ei. Tai jos taas vastaan tulisi selkeä sininen tyyppi kertoisin hänelle kaiken faktan mitä tiedän ja sanoisin hänelle palaavani seuraavana päivänä asiaan, kun olen selvittänyt kaikki tiedot. Päätöksen kanssa ei todellakaan olisi kiire. Hienoa tässä vielä on että, puhelinsoitossa voi jo selvitä millainen tyyppi olisi kyseessä ja osaisi silloin hieman varautua millainen käyttäytyminen toimisi kyseisen asiakkaan kanssa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!