Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 07.11.18
Esseen kirjoittaja: Niko Nenonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Idiootit ympärillä -kirja on kaikista suorittamistani lukukokemuksista ehkä se kaikkein silmiä avaavin. Kuuntelin yli puolet kirjasta yhden ajomatkan aikana aivan huomaamattani, sillä ajatukseni seikkailivat iloisesti erilaisten ihmispersoonien sekä ihmisperseiden sielunelämässä – hyvässä ja pahassa.

Mielenkiintoni kirjaa kohtaan ei herännyt siitä ajatuksesta, että minun pitäisi opetella toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Päinvastoin, olen omasta mielestäni hyvin avoin kaikille erilaisille persoonille, ja pystyn hyväksymään kokemuksieni mukaan kaikki yksilöt juuri sellaisina kuin he ovat. Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut ihmismielestä, mielen erilaisista toimintamalleista sekä näiden toiminnasta käytännössä.

Ennen kirjan lukemista olin tutustunut sivukorvalla -ja silmällä erilaisiin persoonaväreihin sekä pintapuolisesti näiden ominaisuuksiin. Luku – tai tässä tapauksessa kuuntelukokemus – oli kuitenkin aivan muuta kuin tylsää pään raapimista. Herranjestas, tässähän on hemmetisti järkeä.

Vaikka olenkin aina tullut toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, en kuitenkaan ole mikään herra täydellisyys. Jos huomaan, että jokin piirre ihmisessä ei miellytä, en mielelläni hakeudu tämän henkilön seuraan. Sovitaan aiheen käsittelyn tässä vaiheessa, että se olkoon jatkossakin ihan OK. Jokainen viettäkööt aikaansa sellaisessa seurassa jossa olonsa hyväksi tuntee.

Kirja mukaan persoonat voidaan jakaa karkeasti neljään väriryhmään: Punainen, keltainen, vihreä sekä sininen. Mielestäni värit kuvaavat persoonatyyppejä oikein kivasti. Mitä värityyppien ominaisuuksiin sitten kuuluu?

Punainen: Hallitseva, voimakastahtoinen sekä ulospäinsuuntautunut.

On selvää, että punaisen ominaisuudet ovat omiaan auttamaan erilaisissa johtotehtävissä suoriutumista. Tämän vuoksi moni menestynyt yritysjohtaja onkin persoonallisuusväriltään punainen. Itsekin tunnen muutamia selviä punaisia persoonallisuusvärejä, ja he kaikki ovat pääosin kaikessa vahvuudessaan kuitenkin hyviä tyyppejä. Ei siis ole kiveen kirjoitettu, että kaikki dominoivat persoonat olisivat ikävämpiä kuin vähempitahtoiset tyypit.

Keltainen: Iloinen, puhelias ja räväkkä.

Pieni välihuomio: vain erittäin harva persoona on 100%:sti vain yhden persoonallisuusvärin kannassa. Niimpä voimme kaikki huomata yhteisöstämme esimerkiksi tyypin, joka saa aina kaikki muut nauramaan, mutta on toisaalta myös hyvä kuuntelija. Tällöin hänessä on keltaisen lisäksi myös ripaus rauhallista vihreää. Asiaan: keltainen tyyppi on perinteisesti porukan hölösuu. Vitsinheittäjä ja suosittu persoona, jonka loisto lyttää välillä kaikki rauhallisemmat persoonat maan rakoon. Hyvänä päivänä maaninen, huonona päivänä vain vähän maaninen.

Vihreä: rauhallinen, kuuntelija, välittäjä.

Vihreä on sinisen ohella yksi perinteisimpiä suomalaisia persoonallisuusvärejä – myös allekirjoittaneessa on hänen omasta mielestään yli kaksi kolmasosaa vihreää. Vihreät ovat porukan järjen ääniä sekä rauhallisia murisijoita. Vihreiden keskuudessa ekstroverttius on yleistä. Vihreä vihaa riitoja, ja koittaa välttää niitä aina viimeiseen asti parhaansa mukaan. Tämä on toisaalta hyvä, toisaalta todella huono asia.

Sininen: systemaattinen, suunnitelmallinen sekä jämpti.

Jos annat siniselle tehtävän tarkkojen ohjeiden kanssa, voit luottaa siihen että homma tulee tehdyksi. Ongelmia sinisen kanssa työskennellessä koituu silloin, jos antamasi ohjeet ovat epäselkeitä tai moniselitteisiä. Siniset ovat Suomalaisessa insinööriyhteiskunnassa arvostettuja työmyyriä, jotka ovat valitettavan usein ekstroverttiyteen taipuvia. Valitettavaa asia on nimittäin silloin, kun insinöörillä on käsissään esimerkiksi hänen itsensään suunnittelema asia, mutta ei lainkaan myyntitaitoja tai sosiaalisia taitoja. Uskon, että Suomessakin olisi tämän takia kehitetty vielä enemmän kansainvälisiä tuotteita kuin tänä päivänä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!