Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 28.02.18
Esseen kirjoittaja: Katariina Kiviniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 9. YPK:n ulkopuoliset

Idiootit ympärilläni, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Olemme varmasti kaikki olleet siinä tilanteessa. Kukaan ympärillämme ei ymmärrä, kaikki puhuvat eri asioista eikä toisten viestinnälliset taidot saati tilannetaju juurikaan vakuuta. Turhaudumme, kun ihmiset eivät ajattele asioita samalla tavalla kuin me eikä tästä tule yksinkertaisesti yhtään mitään, parempi suoraan luovuttaa. Jep, kuulostaa tutulta. Tässä kohtaa onkin pakko lainata Walt Disneyn vuoden 1994 klassikkoelokuva Leijonakuninkaan pääpahiksena toimivan Scarin legendaarista lausahdusta: ”I’m surrounded by idiots”.

 

Vaikka saatammekin samaistua usein hyeenojen yläpuolella loikoilevan Scarin tuskaan, ympärillämme ei ole kuitenkaan niin paljon idiootteja kuin saatamme välillä luulla.

 

Kirjailija ja tutkija Thomas Erikson on jakanut ihmiset neljään käyttäytymismalliin: punaiset, keltaiset, vihreät ja siniset. Nämä käyttäytymismallit perustuvat IPU-instituutin (Institute för Personlig Utveckling) profiilianalyysiin. Kaikki mallit on merkitty visuaalisesti omilla värillään, jotta asioiden hahmottaminen ja ymmärrys olisi helpompaa. Eriksonin mukaan useimmat ihmisistä ovat yhdistelmä kahdesta tai jopa kolmesta väristä.

 

 

Tehtävä- ja asiakeskeinen

 

 

Punainen

Kilpailuhenkinen, kärsimätön, päättäväinen, tarmokas, aikaansaava

 

Punaista käyttäytymismallia edustava henkilö on kaikista helpoin tunnistaa. He ovat ulospäinsuuntautuneita, asiakeskeisiä ja hallitsevia. He pystyvät puhumaan hyvin suoraan eivätkä ole he ole kovin kiinnostuneita hienotunteisuudesta ihmissuhteissa. Kaikki on heille kilpailua ja suorittamista, sillä he haluavat olla parhaita kaikessa.

Punaisen voi usein löytää esimiesasemasta, sillä he ovat luontaisia johtajia. He janoavat haasteita ja heillä on usein näkemys, miten asia kuuluu tehdä ja usein se onkin ainoa oikea tapa. He asettavat tavoitteet usein hieman liiankin korkealle menettämättä kuitenkaan uskoa suoriutumisestaan. Punaisilta löytyy tietynlaista energiaa, jota ei muilta väreiltä löydy.

 

Funny fact, punaisten ympäriltä löytyy useimmin idiootteja (ainakin heidän omasta mielestään).

 

Keltainen

Verbaalinen, spontaani, ulospäinsuuntautunut, huomionhakuinen

 

Keltaiset tyypit näkyvät ja kuuluvat. He ovat hyvin ihmiskeskeisiä ja rakastavat olla huomion keskipisteenä. He haluavat olla mukana kaikessa, ja tuovat persoonallisuudellaan valoa jokaiseen keskusteluun kohottaen samalla tunnelman kattoon. He rakastavat omaa ääntään ja tarinoitaan, mikä tekee heistä usein myös huonoja kuuntelijoita.

Vaikka alkuun keltainen saattaakin kuulostaa jopa täydelliseltä tiimiläiseltä, heilläkin on heikot puolensa. Innostuksissaan ja yltiöpositiivisuudessaan he ovat usein innokkaita uusien asioiden alullepanijoita, mutta usein eivät malta saattaa asioita loppuun, kun innostuvat jo uudesta kohteesta. Keltaiset eivät ole myöskään kovin suorituskeskeisiä, pääasia, että heillä on hauskaa. He saattavat olla epäjärjestelmällisiä ja tehdä työnsä ajoittain jopa hieman hutiloiden.

 

Vihreä

Hillitty, suorittava, ystävällinen, hyvä kuuntelija, kärsivällinen

 

Vihreä on kaikista yleisin käyttäytymismalli ja sitä voi olla myös melko vaikea tunnistaa yleisyytensä vuoksi. Vihreä on lähes täydellinen esimerkki perinteisestä vaatimattomasta suomalaisesta. Hän ei halua olla parrasvaloissa, pitää meteliä itsestään tai nostaa itseään jalustalle. Vihreät nauttivat vakaudesta, rutiineista ja ihmisten kuuntelemisesta, ja he ovatkin kiinnostuneempia muista kuin itsestään. He ovat ystävällisiä ja ihmiskeskeisiä, vaikka kokevatkin itsensä enemmän introverteiksi.

Vihreät välttävät konflikteja, mikä onkin heidän heikkous. Suoraan puhumisen sijaan vihreät ovat taipuvaisia juoruamaan tai patoamaan asiat sisälleen. He eivät myöskään ole kovin innovatiivisia, vaan muutos saa heidät menemään suorastaan lukkoon. Vihreät ovat kuitenkin luotettavia työntekijöitä ja pärjäävät parhaiten työtehtävissä, jossa työtehtävät ovat selkeät eivätkä juurikaan muutu. Vihreät myös rakastavat ohjeita ja tykkäävät tehdä asioita ”niin kuin ne ovat aina ennenkin tehty”.

 

Siniset

Perfektionisti, looginen, etäinen, tarkkaileva, suunnitelmallinen

 

Siniset ovat niitä hyvin introvertteja ja suorituskeskeisiä tyyppejä.  He ovat tarkkoja, laatutietoisia ja varovaisia, ja suorastaan kaihtavat kaikkea epävarmaa. He ovat tiedonjanoisia, ja keskittyvätkin mieluummin prosessiin kuin lopputulokseen. He haluavat tietää KAIKEN, ennen kuin ryhtyvät toimeen. Nämä kaverit ovat todella analyyttisia. He eivät avaa suutaan, jos eivät ole asiasta täysin varmoja. Vihreän tyypin tavoin sininenkään ei pidä kunnian hetkellä itsestään juurikaan meteliä, koska ”hän tekee vain työtään”. He asettuvat mieluummin taka-alalle, josta voivat sitten kertoa faktoja muiden ajaessa seinää päin.

Siniset ovat erinomaisia riskien kartoittamisessa ja he usein kyseenalaistavatkin kaiken. Mikään ei kulje heidän läpi ilman tarkastusta. Vaikka sinisten työskentely saattaakin kuulostaa jopa lähes täydelliseltä heidän perfektionisminsa vuoksi, heilläkin on heikkoutensa nimeltään aika. Sinisille ei kannata antaa vastuulleen mitään kiireellistä tehtävää, sillä sininen ei tule saamaan työtä valmiiksi ennen kuin on 100% tyytyväinen, ja se voi viedä kauan aikaa. Siniset ovat myös taipuvaisia pessimismiin.

 

Haastavat yhdistelmät

 

Vuoden alussa eräissä treeneissä tiimiliiderimme Mari halusi tehdä meille testin liittyen juuri tämän kirjan käyttäytymismalleihin. En tosin vielä tuolloin tiennyt testin ja tämän kirjan yhteydestä, vaan se avautui minulle vasta myöhemmin, kun otin kirjan itse lukuun. Lukiessani kirjaa palasin myös itse tuohon jo hieman unhoittuneeseen testiin ja aloin tutkailemaan sitä tarkemmin. Testi oli osunut omalla kohdallani juurikin nappiin, tuloksena vahva vihreä ja sininen hyvänä kakkosena, punaisen ja keltaisen käyttäytymismallin jäädessä lähes olemattomaksi. Muiden tiimiläisten värejä en itse muista ulkoa eivätkä he itsekään muistaneet asiaa kysyttäessä, mutta useimmat heistä on melko helppoa asettaa omiin käyttäytymismalli väreihinsä.

Täydellisessä tiimissä on kaikkia esiteltyjä värityyppejä. Punaiset tyypit luonnollisesti johtamassa, keltaiset luovana innovoijana, vihreät johdettavana eli työnsuorittajina ja siniset pohtimassa ja konsultoimassa sekä mahdollisesti tekemässä työn viimeiset silaukset.

Vaikka kaikkia värejä tarvitaan, kaikki eivät välttämättä ole niin loistava työpari keskenään. Nämä ”haastavat yhdistelmät” voi napata suoraan ylhäällä olevasta visualisoidusta taulukosta, kun laittaa yhteen ristikkäiset värit eli punainen ja vihreä sekä sininen ja keltainen.

 

Sininen + keltainen

Keltainen tyyppi perustaa tekemisensä usein hyvään fiilikseen ja intuitioon, kun taas sininen tyyppi vannoo todistetun faktan ja harkinnan nimeen. Keltainen tyyppi hyppää suoraan työn touhuun ilman suurempia ajatuksia sinisen vasta tutustuessa ohjekirjaan. Tämä saattaa johtaa vahvaan yksintyöskentelyyn yhteistyön sijasta, jolloin keltainen tekee osan työstä omalla hutivoivalla tyylillään siirtäen vauhdin laadun edelle, josta sininen tuohtuu ja tekee itse loppukorjaukset keskeneräiseen työhön keltaisen mielenkiinnon lopahdettua. Lopussa keltainen haluaa kaiken kunnian työstä itselleen, sillä eihän sininen ollut tehnyt mitään muuta kuin hidastellut.

 

Punainen + vihreä

Itsevarma ja hallitseva punainen vs. Vaatimaton ja vaikeneva vihreä. Vaikka konflikteja tällä parilla onkin luultavasti tiedossa, siinä on myös omanlaisensa järki. Punainen haluaa johtaa ja vihreä on hyvä johdettava. Missä siis ongelma?

Kuten aiemmin sanoin, punaisen ympärillä on usein eniten idiootteja ja punainen saattaakin kokea varsinkin vihreät idiooteiksi heidän passiivisuutensa vuoksi. Ihmisorientoituneet ja ystävälliset vihreät eivät taas välttämättä välitä punaisen epämiellyttävästä ja suorastaan ylimielisestä käytöksestä. Vihreät kuitenkin usein pystyvät sopeutumaan tilanteeseen joustavuutensa vuoksi, vaikkei se olisikaan ihanteellisinta tiimityöskentelyä.

 

Globaattorin idiootit

 

Itse hyvin sini-vihreänä tyyppinä pystyn tunnistamaan helposti konfliktitilanteet keltaisten ja punaisten tyyppien kanssa, varsinkin tiimimme sisällä. Ristikkäisten värien lisäksi myös muiden värien kesken on havaittavissa ongelmia. Kun kaikki ymmärtävät asiat hieman eri tavalla eivätkä pysty ymmärtämään toisten ajatuksia, syntyy konflikti. Liian usein ihmiset kysyvät toisiltaan ”Mikset tee näin? Miksi teit tuon asian noin? Voisitko tehdä tämän vähä erilailla?”. Sen sijaan että olisi kyse oikeasta tai väärästä tavasta tehdä asioita, on kyse erilaisista käyttäytymismalleista, joista kaikki ovat aivan yhtä oikein.

 

Vaikkei kirja itselleni ollut maailmaa mullistava, se oli kuitenkin ennen kaikkea viihdyttävä ja auttaa minua ymmärtämään jatkossa entistä paremmin erilaisia käyttäytymismalleja sekä tiimissä että muualla elämässä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!