Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 14.12.18
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ymppärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mietin pitkään, että luenko tai tässä kohdin kuuntelenko tämän kirjan. Pohdin sitä, että onko kirja oikeasti hyvä vai vaan ylihypetetty ”trendikirja”. Lopulta uteliaisuus siitä, että minkälainen itse olen sai minut lataamaan bookbeatin.

 

Ymmärrämmekö erilaisia ihmisiä? Ovatko kaikki muut idiootteja? On hyvä muistaa, että vastaanottaja ratkaisee kaiken. Vaikka kuinka selittäisit asia omasta mielestä selvästi, voi toinen silti ymmärtää asian väärin. Jos et halua aiheuttaa konflikteja voit olla täysin oma itsesi vain jos olet yksin tai kaikki muut ihmiset olevat ovat täysin samanlaisia. Mitä paremmin tunnemme itsemme ja käyttäytymismallimme, sitä helpompaa on sopeutua erilaisiin tilanteisiin.

 

Kirjassa Erikson avaa erilaisia ihmistyyppejä jakamalla heidät väreihin käyttäytymisen perusteella. Olin kuullut ihmisten puhuvan siitä, että minkä värisiä tietyt ihmiset ovatkaan. Kirjassa ihmiset jaotellaan punaisiin, keltaisiin, sinisiin ja keltaisiin pääryhmiin. Millaisia eri värit sitten ovat?

 

Punaiset:

Punaiset ovat hallitsevia ja usein haluavat kilpailla kaikessa. Voittaminen on keskeistä tässä ihmistyypissä. Punaiset ovat nopeita, kaikki tulee hoitaa mahdollisimman ripeästi ja suoraviivaisesti. He ovat suoria ja toisinaan todella räjähdys herkkiä. Punaisilla on yleensä todella korkeat tavoitteet ja sopivat tästä syystä mainiosti kilpailutilanteisiin. Toisaalta joskus se että he haluavat voittaa voi olla joskus jopa haaste.

Minkälaisilla adjektiiveilla punaiset sitten kuvailevat itseään:

-tarmokas

-hallitseva

-lujatahtoinen

-ongelmanratkaisija

-määrätietoinen

-voimakas

Entä miten muut kuvailevat heitä:

-riidanhaluinen

-aggressiivinen

-komenteleva

-tökerö

-”kaikki muut ovat väärässä”

 

Miten on mahdollista, että näkemykset eroavat näin paljon toisistaan? Tähän vaikuttaa punaisten todella korkea itseluottamus ja isot egot jotka vaikeuttavat omien heikkouksien näkemistä. Punaiset näkevät myös eniten idiootteja ympärillään ja vastavuoroisesti yleensä punaisista muiden on vaikeampaa tykätä.

 

Keltaiset:

Entä sitten keltainen ihmistyyppi? He ovat niitä innostuvia ja aina sanavalmiita yksilöitä. Keltaiset ovat punaisten tapaan nopeita kaikessa, mutta punaisten ponnistellessa päästäkseen johtamaan muita keltaiset ponnistelevat saadakseen kaikki mukaan. Rutiinit eivät ole niin justiinsa ja he toimivat todella impulsiivisesti.

Miten sitten keltaiset kuvailevat itseään?

-Innostava

-vakuuttava

-verbaalinen

-avoin

-positiivinen

-empaattinen

-luova

-spontaani

Entä miltä he näyttävät muiden silmissä?

-Itsekkäitä

-pinnallisia

-liian itsevarmoja

-hutiloivia

-monta rautaa tulessa

Vaikka keltaisilla on myös isoegoisia heistä pidetään enemmän, sille he ovat enemmän kiinnostuneet muista kuin punaiset ihmiset.

 

Vihreät:

Vihreät ovat kahdesta edellisestä eroten yleisesti todella vakaita. Tähän vaikuttavat vihreiden maltilliset luonteen piirteet ja se että he pyrkivät välttämään konflikteja. He reagoivat tilanteisiin rauhallisesti, mikä saattaa vaikuttaa välillä laiskuudelta tai vastuunpakoilulta. He eivät ole myöskään kiinnostuneita tai innostuneita muutoksista. Tämä käyttäytymismalli on kaikista yleisin ja siitä johtuen vihreiden kanssa tulet todennäköisemmin toimeen.

Jos heiltä kysytään minkälaisia luonteen piirteitä heillä on, he vastaavat todennäköisesti:

-Vakaa

-kärsivällinen

-rakastettava

-hyvä kuuntelija

-ystävällinen

-auttavainen

-lojaali

Entäpä sitten muiden mielestä?

-hieman epäluotettavia

– pelkäävät pahinta

-itsepäisiä

-muutosvastaisia

-passiivisia

-välinpitämättömiä

Siinä missä punaiset ja keltaiset eivät näe heikkouksiaan, vihreät ja siniset taas vähättelevät vahvuuksiaan ja suurentelevat heikkouksiaan.

 

Siniset:

Ja vielä olisi siniset, nämä kaikkien arvostamat mutta samalla vieroksuvat analyytikot. Siniset tietävät paljon, mutta reagoivat luonteenpiirteistään johtuen hitaasti asioihin. He toimivat varovasti, haluavat hoitaa omat hommansa ja eivät pidä asioihin sekaantumisesta. Heillä ei ole tarvetta esitellä omia tietoja tai taitojaan. He tietävät riskit ja saattavat töksäyttää ne muiden mielipiteistä välittämättä.

He pitävät itseään:

-analyyttisinä

-tutkivina

-järjestelmällisinä

-tarkkoina

-varovaisina

-loogisina

-etäisinä

-rutiininomaisina

 

Muut taas kuvailevat heitä sanoilla:

-välttelevä

-kyseenalaistaja

-kriittinen

-pessimistinen

-tylsä

-taitava saamaan muut huonolle tuulelle

 

Mihin työtehtäviin sitten kukakin käyttäytymismallin henkilö soveltuu? Punaiset ovat luontaisia johtajia jotka pystyvät puskemaan firmaa eteenpäin ja aina vaan kohti suurempia tavoitteita. Sekä punaiset että keltaiset soveltuvat lähtökohtaisesti hyvin myynnin tehtäviin, sillä he ovat usein hyviä puhujia ja osaavat olla todella vakuuttavia. Tämän lisäksi keltaiset ovat luovia, joten markkinoinnilliset tehtävät luonnistuvat myös todella hyvin. Vihreät taas ovat erinomaisia alaisia mutta jotkut saattavat olla myös todella hyviä myyjiä sillä toisin kuin keltaiset ja punaiset vihreät ovat todella hyviä kuuntelijoita. Siniset ovat soveliaimmillaan erilaisissa asiantuntemis asioissa, joissa heidän kaikki tietotaito saadaan mahdollisimman hyvin käyttöön.

 

Kirjaa lukiessani tajusin olevani todella punainen henkilö, minkä saattaakin huomata tekstiä lukiessa. Päästyäni omien tyyppien ohi alkaa teksti ohentua ja lyhentyä muiden värien kohdalla. Näen itsessäni myös jonkin verran keltaista mutta en lähellekään niin paljon kuin punaista. Kirjan jälkeen olen alkanut mielenkiintoisesti seuraamaan ja arvioimaan omien tiimiläisteni värejä. Hetken mietittyäni löysin jokaisen värin ääripää esimerkin. Kirja oli mielestäni ihan hyvä ja mielenkiintoinen mutta ei kaiken sen hypettämisen arvoinen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!