Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 26.08.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viime aikoina olen miettinyt paljon omaa käyttäytymistäni ja miksi toimin, kuten toimin. Samaan aikaan olen tarkastellut muita samalla tavalla. Tähän toimintaan minut on innostanut Thomas Eriksonin kirja, Idiootit ympärilläni.

Kirjaa lukiessa sain lokeroitua monia ystäviäni eri käyttäytymistyypien lokeroihin ja luulen, että opin ymmärtämään heitä hieman paremmin. Kirjassaan Erikson jakaa ihmiset neljään eri käyttäytymismalliin ja nimeää käyttäytymismallit värien mukaan punaiseksi, keltaiseksi, vihreäksi ja siniseksi.

Punaista voisi kuvailla adjektiiveilla kilpailunhaluinen, kärsimätön, päättäväinen, tarmokas, aikaansaava. Punaisia ei kiinnosta muiden mielenpiteet, koska he tietävät olevansa oikeassa. Heitä ei kiinnosta keskustella, mitä teit viikonloppuna, koska eihän se edistä liiketoimintaa. He haluavat toimintaa ja edetä mahdollisimman nopeasti. Punaiset ajautuvatkin usein johtaviin asemiin, koska he luottavat itseensä ja se johtaa onnistumisiin. He ovat myös hyviä asettamaan korkeita tavoitteita ja puskemaan niitä päin hinnalla millä hyvänsä.

Verbaalinen, spontaani, ulospäinsuuntautunut, huomionhakuinen, nämä kaikki adjektiivit kuvaavat keltaisia ihmisiä. He ovat porukan hauskuuttajia ja jokaisen työpaikan ilopillereitä. Jos pidät juhlat, pidä huoli, että siellä on keltaisia ihmisiä! He rakastavat esillä oloa niin paljon, että usein muut eivät edes saa suunvuoroa. Vaikka keltaiset loisivat, kuinka täydellisen kuvan itsestään, heilläkin on heikkoutensa. He nimittäin innostuvat todella herkästi, mutta samaan aikaan myös kyllästyvät. Tämä johtaa siihen, että heidän projektinsa jäävät usein kesken.

Adjektiiveja vihreälle voisi olla hillitty, suorittava, ystävällinen, hyvä kuuntelija, kärsivällinen. Kirjaa lukiessani tunnistin itseni vahvasti vihreäksi persoonaksi. En innostu kovinkaan helposti, teen hommat, kun käsketään, olen kaikille hyvä kaveri, enkä suutu kovin helposti. Vihreitä kuvattiin myös hiljaisiksi eikä kovinkaan esille asettuviksi. Heidän kerrottiin kuitenkin ottavan työn kuin työn, jos kukaan muu ei sitä ottanut. Todellakin tunnistan itseni. Eikä ihme, tämän tyypin ihmisiä kerrottiinkin olevan kaikista eniten.

Viimeisenä ryhmänä olivat siniset, ne ryhmän perfektionistit, loogiset, etäiset, tarkkailevat ja suunnitelmalliset. Jos sinulla ei ole aiheesta dataa, älä oleta sinisen uskovan sinua. Siniset haluavat tarkistaa kaiken ja selvittää perinpohjin ennen päätösten tekoja, tämä hidastaa tiimin toimintaa, mutta luo myös vakautta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!