Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 26.04.18
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olenko keltainen? Olenko vihreä? Olenko raidallinen, pilkullinen vai kenties täplikäs?

 

Havahduin tähän Eriksonin teokseen, kun huomasin useiden tuttujeni jatkuvasti puhuvan eri värisistä ihmisistä. Hetken aikaa mietin, mistä maasta vihreät ihmiset tulevat, ennen kuin minulle valotettiin, että kyse on kirjassa puhuttavista persoonallisuustyypeistä. Olen kiinnostunut ihmisten lokeroimisesta ja ympärilläni pyörii jatkuvasti idiootteja, joten uskoin tämän kirjan olevan minulle sopiva.

Kirja luokitteli ihmiset aika karkeasti neljään kategoriaan, eli meitä ”idiootteja” on neljän värisiä: punaisia, keltaisia, vihreitä ja sinisiä. Jokaisella on omat kaavansa elää, olla ja toimia. Eriksonin mukaan ihmiset eivät kuitenkaan ole täysin yksivärisiä vaan meissä voi olla sekoituksia. Kattavan luonnekuvauksen lisäksi kirjassa käytiin läpi myös jokaisen värin omat vinkki vitoset, jotta osaisit ymmärtää ja lukea värikästä kaveriasi paremmin.

Muiden ihmisten käytös menee helposti turhan henkilökohtaiseksi, koska heidän luullaan tahallaan kohtelevan sinua huonosti tai välinpitämättömästi. Jos verrataan rasittavaa koiraa tai rasittavaa ihmistä, koira ei voi käytökselleen mitään tai on korkeintaan huonosti koulutettu ja näin ollen edelleen rakastettava. Rasittavat ihmiset puolestaan leimataan helposti idiooteiksi, jotka eivät ajattele muita. Jokaisen, niin eläimen kuin ihmisen, käytös juontuu luonteesta ja kasvatuksesta. Vaikka ihminen haluaisi olla paras mahdollinen versio itsestään, se vie aikaa, energiaa, eikä taustalta pystytä koskaan kumittamaan luonteen tuomaa persoonallisuutta.

Ehkä meidän pitäisikin siis ajatella ärsyttäviä ihmisiä enemmän koirien tavoin; he ovat lutusia, vaikka välillä luonnevikaisia, täydellisen ihania itsejään, kenen kanssa MEIDÄN tulee oppia tulemaan toimeen. Näin ollen, myös koirakirjoista innostuneena, tässä hoito-opas uutta väriä elämäänsä kotiuttaville.

 

Punainen tuttavuus – Vain jämäkkään kotiin

Jos punainen kaveri olisi koira, se olisi passiivis-agressiivinen remmirähjä terrieri.  Se olisi kiltti, kultainen ja aina iloinen kaveri, joka suorastaan vetäisi sinua lenkillä, mutta vieraan koiran vastaan sattuessa se helposti haukkuisi sen pusikkoon pakoon. Punaisella kaverilla on jatkuvasti hirveä veto päällä ja monta rautaa tulessa. Ongelman sattuessa kohdalle, se joko ohitetaan, sen yli kävellään tai siihen keksitään nopea ratkaisu. Korostus kuitenkin siinä, ettei ongelmaa jäädä vatvomaan. Punaisilla onkin siis huikeat ongelmanratkaisutaidot ja nopeat refleksit.

Vaikka punaiset kaverit voivat vaikuttaa täydelliseltä elämän motivaattoreilta, on kuitenkin asioita, joita jokaisen itselleen punaista kamua hankkivan tulee ottaa huomioon. Nämä kaverit ovat usein äkkipikaisia, kärsimättömiä, kilpailuhenkisiä sekä älyttömän suoria. He kyllä kertovat sinulle kaunistelematta, jos olet liian hidas lenkillä ja kun rupeat kiristämään tahtia, he pinkovat juoksuun, ettet vahingossakaan pääsisi ohitse. Heille olet aina hidas, tai jos et ole hidas, olet ainakin hitaampi. Punaiset kaverit ovat myös todella aikaansaavia. Heille tulee antaa tarpeeksi vapauksia, jottei heidän energisyytensä purkaudu vääriin asioihin. Se on siis joko säännöllinen lenkitys tai uusi setti koristetyynyjä.

Vinkkejä kouluttamiseen:

Jämäkkyys, suoruus ja tahdikkuus ovat avain asemassa punaisten oikeaoppisessa kasvattamisessa. Koska he eivät jaksa kuunnella sinua kauaa, sinun tulee tehdä asiat kerralla selviksi. Tämä saattaa kuulostaa tylyltä, mutta he loukkaantuvat joka tapauksessa aina hieman. Kaikki kaunistelu on turhaa, eikä se mene jakeluun. Punainen kaveri myös arvostaa tiivistämistä ja saatkin hänen kaiken huomionsa, kunhan kommentti on muutaman sanan mittainen. Näihin kouluttamishetkiin tuleekin valmistautua etukäteen huolellisesti, koska yhdeksällä kerralla kymmenestä punainen kaveri lähtee haastamaan sinua. Suunnittele puheenvuorosi kunnolla ja luo lista syistä kommenttisi takana ja muista; vaikka kaverisi suuttuu, ärsyyntyy, vihastuu tai poistuu paikalta kesken kaiken, kyllä hän oppii ajan kanssa.

 

 

Keltainen tuttavuus – Vain rakastavaan kotiin

Koirarotuna keltainen kaveri olisi leikkisän energinen noutaja. Keltaiset ovat puheliaita, positiivisia, sosiaalisia ja elinvoimaisia kumppaneita, jotka nauttivat esillä olosta. Keltaiset ovat juuri niitä, jotka rapsuttamisen jälkeen kaivautuvat takaisin kämmenesi alle ja vaativat lisää. He tykkäävät puhua itsestään ja nauttivat siitä, että heistä puhutaan. Nämä kaverit ovat niin kekseliäitä ja luovia, ettei älypeleistä juuri ole heille vastusta, joten varaudu olemaan läsnä tai naapurisi saavat kuunnella ulvontaa.

Ylitsevuotava dramaattisuus kuuluu, muuten tämän hellyttävän ja herttaisen kaverin huonoihin puoliin. Marttyyrin viitan nopean pukemisen lisäksi, keltaiset kaverit ovat suhteellisen epäjärjestelmällisiä sekä huonoja kuuntelijoita. He saattavat kyllä kallistaa päätään ymmärtäväisesti heille puhuttaessa, mutta sisäistävät totuudessa vain yhden kolmasosan juuri sanomistasi asioista ja käyttävät lopun kapasiteetistaan uuden lelun miettimiseen. Nämä tyypit ovat juuri niitä, joita etsit Facebook virrastasi väsymyksen hetkillä koiravideoiden muodossa; löytyy hassuja hattuja, tyhmiä ilmeitä ja lystikkäitä eleitä. He ovat vastaus kiusallisiin hetkiin, tylsiin bileisiin tai kuolettaviin seremonioihin.

Vinkkejä kouluttamiseen:

Herkän loukkaantumiskynnyksen ansiosta, keltaisille kavereille tulee puhua nätisti. He haluavat olla kiinnostavia ja kuunneltuja, joten tätä voi aina käyttää kouluttamisessa sairaasti hyväksi. Parhaat perustelut keltaisen käytöksen muutokseen liittyvätkin siihen, kuinka hän voisi olla vielä innostavampi, kiinnostavampi tai parempi. Kun suunnittelet palautteesi, laita rakentavat asiat positiiviseen valoon ja helposti pureskeltaviksi, jotta kaverisi on helpompi tarttua niihin. Tässäkin toistuvuus on malttia, sillä ei niin tarkkaavaiselta keltaiselta menee varmastikin kommenttisi ydin ohi muutamaan ensimmäiseen kertaan. Muista: vaikka hän itkee nyt, huomiosi on hänelle tärkeämpää, kuin satunnaiset palautteet, olet siis turvassa.

 

 

Vihreä tuttavuus – Vain seuralliseen kotiin

Lempeässä, ystävällisessä ja seurallisessa vihreässä kaverissa on selkeästi palveluskoiran vikaa. He ovat todellisia seurakoiria, jotka luovat iloista tunnelmaa, minne ikinä menevätkin. Vihreät ovat sosiaalisuuden kulmakivi, eivätkä koskaan jätä ketään kylmäksi. He kuuntelevat ja auttavat mielellään, sekä ovat älyttömän uskollisia kavereita. Vihreät ovat lämpimiä, konflikteja karsastavia sylikoiria, jotka tekevät aina mitä pyydetään.

Niin hurmaavia kaikkien kavereita, kuin vihreät ovatkin, he ovat myös hyvin laiskoja. He ovat niitä, jotka muuntautuvat saman tien sohvatyynyksi, kun täytyisi tehdä jotain oikeasti vaativaa ja tavallisuudesta poikkeavaa. Ylenpalttisen vastuunvälttelyn lisäksi toinen asia, johon vihreät jaksavat käyttää aikaa on juoruaminen. Koska uskallus kohdata konfliktit ei ole tarpeeksi suuri keskustellakseen kasvotusten, he päätyvät usein haukkumaan toisia rännien välityksellä.

Vinkkejä kouluttamiseen:

Vihreille kavereille toimii parhaiten jämäkkä lempeys. He välttelevät konfliktitilanteita, joten palautteen annossa vielä täysikasvuisinakin heillä on kunnon koiranpentuilme. Vihreät antavat vaikutuksen, että he ymmärtävät nopeasti, mitä sanot ja ovatkin valmiita muuttamaan käytöstään heti, kunhan tilanteesta pääsee eroon. Kuitenkin nämä kamut ovat niin laiskoja, että toimitapojen muuttaminen saattaa kestää ja kyseinen keskustelu joudutaan käymään vielä toisenkin kerran. Tilanne ei saa olla liian ahdistava vihreälle, joten mitä lyhyemmin, sitä parempi.

 

 

Sininen tuttavuus – Vain itsenäisille

Sininen kaverilla on hieman spanielin piirteitä. Hän on fiksu, viileähermoinen, hiljainen ja omissa oloissaan viihtyvä. Tämä on se koira, jonka on käytettävä 80% lenkistä jokaisen vastaantulevan kiven ja kukan nuuhkimiseen, ennen kuin voi päättää mihin voi vihdoin tyhjentää ylitäyden rakkonsa. Sininen kaveri ei syö eilisen päivän ruokia ja laskee todennäköisyytensä saada virus jokaisesta luonnonlähteestä juodessaan. Hän tietää missä on riskit, eikä varmasti anna yhdenkään liian epäilyttävän henkilön tulla luoksesi. Hän viihtyy kuitenkin parhaiten yksin omissa ajatuksissaan, hieman etäällä muista.

Vaikka analyyttisyys ja kriittisyys ovat elämälle hyödyksi, sininen kaveri vie ne helposti pessimistisyyteen asti, mikä estää häntä toimimasta. Epäonnistumisen pelko aiheuttaa usein liian suuren varauksen, eikä tämä kaveri heiluta häntää joka tuttavuuden kohdalla. Sen lisäksi, että työn aloittaminen on epävarmaa, se kestää myös kauan, koska luulle sopivan kuopan on oltava just eikä melkein täydellisen kokoinen tehtäväänsä.

Vinkkejä kouluttamiseen:

Taustatyön tulee olla hyvin tehtynä tällekin kaverille. Kyse ei ole siitä, että perusteluita täytyisi olla paljon, mutta lähdetietojen tulee tulla väitteiden mukana tai ne eivät ole totta ollenkaan. Mikään tutkittuun perustuva, kokeilematon teoria ei voi olla totta, joten älä turhaan tuhlaa aikaasi. Kun ilmaiset asiasi siniselle kaverille, tee se mahdollisimman neutraalisti ja asiallisesti. Sinun tulee varata siihen myös aika paljon aikaa. Älä lannistu, kyllä sininen myöntää virheensä, jos siihen aihetta.

 

Vaikka puhdasrotuiset rotukoirat ylväitä ja haluttuja ovatkin, suurin osa tämän maailman kannasta on seropeja (sekarotuinen piski). Meitä ovat niin geenit, ympäristö kuin vanhemmat muovanneet, emmekä millään mahdu vain yhteen rotumääritelmään, jossain sen läikän on aina oltava. Tämä on hyvä asia. Jokainen on yksilö ja mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän meillä on opittavaa heistä. Kyse ei ole vikojen löytämisessä vaan erilaisuuden arvostamisessa ja sen käsittelemisessä. Kukaan ei ole syntyessään koirakuiskaaja, mutta jotkut ovat pystyneet tekemään siitä ammatin, toivoa siis on.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!