Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 26.04.18
Esseen kirjoittaja: Minna Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Idiootit ympärilläni on kirja, jonka tarkoituksena on antaa eväitä vuorovaikutustilanteisiin erilaisten ihmisten kanssa. Kuinka usein olet mielessäsi miettinyt, että mitä helvettiä tuo toinen ajattelee kun toimii noin? Tai muuten vain kummeksunut mielessäsi ystäväsi erikoista käyttäytymistä tai ajatusmaailmaa? Mielestäni jokainen meistä, vaikka kuinka yrittäisi olla tuomitsematta muita, kokee joskus tilanteita joissa kummeksuu toisen käytöstä joko ääneen tai hiljaisesti mielessään.

Ihmisinä meillä on tapana peilata kokemaamme maailmaa omiin arvoihimme, toimintatapoihimme ja ajatusmalleihimme. Minä koen asian näin, muut toimivat oudosti. Äärimmäisyyksiin vietynä saatamme jopa ajatella, että ympärillämme tosiaan on idiootteja.

Olen aina pyrkinyt pitämään mieleni avoimena uusille ajatuksille ja toisia ihmisiä kohtaan, mutta täytyy myöntää että tätä kirjaa lukiessani tosiaan tunnistin joitakin ajatusmallejani, joiden läpi olen katsonut maailmaa ja toisten käytöstä, ja toisinaan jopa raivostunut kun muiden käytös ei sovi ymmärrykseeni. Tässä kohtaa esiin astuukin pointti, josta pidin kirjassa erityisen paljon: Vastaanottaja ratkaisee kaiken. Jokaisella meistä on oma tapamme tulkita maailmaa, toisten käyttäytymistä ja sanomisia. Vastaanotamme viestejä oman suodattimemme läpi ja sen vuoksi oma viesti menee harvoin perille juuri sellaisena kuin sitä itse tarkoitti. Mutta kun opimme tuntemaan ja tunnistamaan erilaisia ihmistyyppejä, pystymme mukauttamaan käytöstämme niin että meistä tulee tehokkaampia viestijöitä.

Erikson nimeää kirjassaan neljä erilaista ihmistyyppiä: Punainen (hallitseva, asiakeskeinen, ekstrovertti), keltainen (innostava, ihmissuhdekeskeinen, ekstrovertti), vihreä (vakaa, ihmissuhdekeskeinen, introvertti, varovainen) ja sininen (asiakeskeinen, analyyttinen, introvertti). Väriteoria on monelle tuttu jo entuudestaan. Pidin kuitenkin siitä kuinka Eriksonin kirjan pääpointti oli nimenomaan siinä, kuinka oppia käsittelemään erilaisen värityyppien edustajia. Faktahan on se, että viehätymme muissa ihmisissä piirteisiin, jotka ovat samanlaisia kuin omamme – onhan meidän helppo olla tällaisten ihmisten seurassa. Työelämässä emme kuitenkaan voi yleensä valita työkumppaneitamme, ja loppujen lopuksi parhaiten toimiva tiimi on sellainen joka sisältää kaikkien värityyppien edustajia.

Ennen kuin voi sopeuttaa omaa käytöstään toisiin, on ymmärrettävä itseään ja sitä miksi reagoi tilanteisiin niin kuin reagoi. Tunnistin itseni hyvin kelta-vihreäksi. Olen hyvin ihmissuhdeorientoitunut, ja olen aina ollut kiinnostunut muista ihmisistä. Keltaisia piirteitäni ovat mm. ulospäin suuntautuneisuus, innokkuus, sosiaalisuus, ihmissuhdekeskeisyys, joustavuus, avoimuus ja viestinnällisyys. Toisaalta olen myös keltaisille tyypillisesti ajoittain epäjärjestelmällinen, suurpiirteinen, dramaattinen ja saatan puhua niin että muut eivät saa suunvuoroa. Vihreitä piirteitäni ovat rauhallisuus, auttavaisuus, aito kiinnostus ihmisiä kohtaan, luotettavuus, tiimipelaajan taidot ja toisaalta passiivisuus, alistuminen vahvojen persoonien edessä, epävarmuus sekä huoli siitä, mitä muut minusta ajattelevat. Aiemmin en mieltänyt, että välttelisin konflikteja, mutta kun olen pohtinut käyttäytymistäni tarkemmin niin huomaan että saatan tosiaan vältellä konflikteja, varsinkin jos en halua pahoittaa toisen mieltä tai tehdä oloa epämukavaksi. Lisäksi huomaan että nykyään minun saattaa olla vaikea sanoa ei, varsinkin jos en halua tuottaa pettymystä toiselle. Saatan olla itsevarma ja ulospäinsuuntautunut tyyppi, joka pystyy puhumaan kenen tahansa kanssa ja toisessa hetkessä olen epävarma ja hermostunut. Jokainen meistä omaksuu erilaisia rooleja ja käyttäytymismalleja erilaisissa ympäristöissä – jostain syystä huomaan että olen oman tiimini seurassa paljon epävarmempi kuin esimerkiksi Team4Learning projektiryhmässä tai VTL:n/apuvalmentajan roolissani. Saatan myös vetäytyä todella punaisten tyyppien läheisyydessä, sillä lähtökohtaisesti en arvosta ihmisiä jotka jyräävät toisia, ja tällaisena olen tulkinnut erittäin punaisten tyyppien toimintaa.

On hauskaa myös näin jälkeenpäin analysoida menneitä projekteja. Akatemian mittaan olen huomannut, että jos minä, Milla ja Ansku yritämme viedä jotain projektia eteenpäin vain kolmisin, ei siitä tule oikein mitään. Vapaan tulkintani mukaan Milla on keltapunainen tyyppi jossa on häivähdys vihreää, Ansku on pääosin vihreä keltaisilla piirteillä, ja minä olen keltavihreä. Ei siis ihme, että meidän on vaikea saada yhdessä mitään aikaiseksi: olemme piirteiltämme liian samanlaisia. Toisaalta Team 4 Learning projektiryhmä toimi hyvin yhteen, sillä lähes kaikki värityypit olivat edustettuna. Neea on kelta-puna-vihreä, Niki on kelta-puna-vihreä jossa on häivähdys sinistä, minä olen kelta-vihreä, Aleksi on vihreä jossa on tulkintani mukaan häivähdys sinistä, Aatu taas on todella vihreä. Potkimme toisiamme perseelle, viihdyimme yhdessä ja saimme asioita aikaiseksi. Tässäkin tiimissä pystyi kuitenkin huomaamaan, että asiat tahtoivat venyä ja asioiden viimeistely saattoi jäädä viimetinkaan, sillä punaiset ja siniset piirteet olivat aliedustettuna verrattuna vihreisiin ja keltaisiin. Tuon projektin myötä olen oikeasti alkanut ymmärtämään, miten tärkeää on löytää ympärilleen oikeat ihmiset: toimiva tiimi on monipuolinen kokonaisuus, jossa yksilöt täydentävät toistensa heikkouksia ja vahvuuksia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!