Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 09.05.20
Esseen kirjoittaja: Toni Kangas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Thomas Eriksen jakaa kirjassaan ”Idiootit ympärilläni” (2017) ihmiset neljään eri väriin heidän persoonallisuutensa mukaan: Punainen, Keltainen, Sininen ja Vihreä. Punaiset ihmiset ovat ekstroverttejä ja tehtäväorientoituneita, keltaiset ekstroverttejä ja ihmisorientoituneita, vihreät introverttejä ja ihmisorientoituneita, sekä siniset introverttejä ja tehtäväorientoituneita. 

Thomas Eriksonin käyttäytymismallit perustuvat IPU-instituutin profiilianalyysiin. Eriksonin mukaan useimmat ihmisistä ovat yhdistelmä kahdesta tai jopa kolmesta väristä. 

 

 

Punaiset ihmiset ovat määrätietoisia, heille ei ei ole hyväksyttävä vastaus. Kun punainen on jotain päättänyt tehdä, tulee hän varmasti sen tekemään. Dominointi on keskeinen luonteenpiirre. He olettavat, että kuten heillä itselläänkin, muilla on myös korkea ja työmoraali ja -tahti. Heille voi olla vaikeaa ymmärtää, etteivät kaikki ole yhtä suorituskeskeisiä, kuin he. Tämä tahtoo johtaa konflikteihin muiden kanssa.  

Jos asiat eivät etene, punaiset tahtovat turhautua niin itsensä kuin muihinkin. Etenekin niihin ketkä heistä tuntuvat olevan käsijarruna laahaamassa. Heille onkin tapana hakeutua ja päätyä johtotehtäviin, sillä he haluavat pitää narut käsissään. Johto asemassa he pääsevät ohjaamaan toimintaa pääpaikalta ja tekemään tarvittavat päätökset nopeasti. 

 

Keltaiset ihmiset ovat niitä seurapiiri ihmisiä, joita kaikki rakastavat. He näkyvät ja kuuluvat. He nauttivat muista ihmisistä ja huomion keskipisteenä olemisesta. He ovat itse innostavia ja positiivisia ja tahtovat tartuttaa fiilistään muihinkin.  

Innostujina ja yltiöpositiivisina he tahtovat laittaa uusia asioita alulle vähän joka puolella. Usein heillä on kuitenkin vaikeuksia saattaa asioita loppuun. Organisointi on haastavaa, kun ajatus harhailee jo seuraavaan asiaan. He kuitenkin ajattelevat, että kaikki järjestyy. Keltainen saattaakin tehdä jotain asioita vasemmalla kädellä höntyilynsä ja epäjärjestelmällisyytensä vuoksi. 

 

Vihreä on kaikista yleisin käyttäytymismalli ja sitä voi olla vaikea havaita yleisyytensä vuoksi. Kun puhutaan pienistä vihreistä miehistä, tarkoitetaankin tässä yhteydessä perinteistä vaatimatonta suomalaista miestä. He eivät viihdy parrasvaloissa, vaan pysyttelevät mieluummin taka-alalla ja keskittyvät kuuntelemiseen.  He ovat myötätuntoisia ja luotettavia työntekijöitä.  

Vihreät tahtovat kuitenkin välttää konflikteja. Suoran puheen sijaan juorutaan tai jätetään asiat kokonaan sanomatta. Myöskään innovatiivisuus ei ole vihreiden vahvuus. 

 

Siniset ovat introvertteja ja suorittajia. He ovat todella analyyttisia ja suunnittelevat kaiken viimeisen päälle ennen toimintaa. Kaikki mahdollinen tieto kerätään ennen toiminnan aloittamista. Suuta ei avata, ellei asiasta olla täysin varmoja. Myöskään siniset eivät pidä itsestään meteliä. He keskittyvät hoitamaan oman tonttinsa.  

Siniset kartoittavat riskit ja kyseenalaistavat kaiken. Heidän perfektionisminsa ja analyysien luonti sekä tutkiskelu kuitenkin hidastaa heidän toimintaansa. Luonteeltaan he ovat varautuneita, mutta kun heihin tutustuu, he ovat uskollisia ystäviä ja työkavereita. 

 

 

Olen itse sivussa viihtyvä, analyyttinen ja suorituskeskeinen. Sininen siis. Olen kuitenkin suorapuheinen kuin punainen ja joinain päivinä hajamielinen ja epäjärjestelmällinen kuin keltainen. Vihreä on kaikkien näiden keskellä, joten minun täytyy olla sittenkin vihreä. Vai voisiko minut määritellä normaaliksi ihmiseksi, jota ei pysty lokeroimaan minkään luonteenpiirteen vuoksi mihinkään malliin? Olen ihminen, joka reagoi eri tilanteissa eri tavoilla ja yrittää sopeutua, niin kuin kaikki muutkin, riippumatta luonteenpiirteistäni.  

Intissä maalitetaan kohteita ja somessa maalitetaan henkilöitä. Tässä kirjassa maalitetaan muut ihmiset lokeroimalla ne ja ohjaamalla tietyn tyyppiseen ajatteluun heitä kohtaan. Kenenkään ominaisuudet tai luonteenpiirteet eivät mahdu yhden värikoodin alle. Siksi voidaankin kysyä, mikä kirjan pointti on? Luettelo erilaisista luonteenpiirteistä? Kun on vielä noussut esille näyttöä ettei kirja perustu tieteelliseen tutkimukseen, voidaan todeta kirjan olevan hihhulikeltaisten hupikirja. 

 

 

 Sen lisäksi, ettei Eriksonin käyttämällä mallilla voi uskottavasti selittää ihmisten persoonallisuuspiirteitä, Idiootit ympärilläni -kirjaan liittyy Leikaksen mukaan myös toinen ongelma. Se antaa ymmärtää, että persoonallisuus vaikuttaisi merkittävästi ihmisen käytökseen. 

Todellisuudessa persoonallisuuspiirteet ennustavat hyvin heikosti käyttäytymistä, Leikas sanoo. Hänen mukaansa yksittäisessä tilanteessa persoonallisuuden vaikutus käytökseen on aivan maksimissaan noin 8 prosentin luokkaa. 

”Ihmiset pystyvät hirveän joustavaan käytökseen eri tilanteissa. Introvertit käyttäytyvät päivittäin ekstrovertisti ja epätunnolliset tunnollisesti.” 

-Sointu Leikas 

Lähde: https://www.hs.fi/elama/art-2000006375308.html (paywall) 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!