Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 17.05.20
Esseen kirjoittaja: Ida-Lotta Aksovaara
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tästä kirjasta kuhistiin. Tuntui, että törmäsin kirjan perusteella keittiöpsykologiaa toteuttaviin ystäviin joka puolella. Oletin kirjan olevan täynnä ympäripyöreitä totuuksia. Oli pakko ottaa selvää.  Luin, katselin ympärilleni ja tuntui, että aloin nähdä ihmisten ympärillä sinistä, punaista, keltaista ja vihreää.

Kirjan on kirjottanut ruotsalainen Thomas Erikson ja kirja on herättänyt suuren mielenkiinnon useissa eri maissa. Kirjassa luokitellaan ihmiset neljään perusluokkaan – neljään eri väriin. Eri värin perustyyppeihin tutustutaan yksi kerrallaan, käsitellään heidän reaktioitaan eri tilanteissa ja annetaan esimerkkejä ja toimintamalleja, kuinka kohdata kyseistä väriä edustava henkilö.

Kirjaa lukiessani pyörittelin mielessäni läheisiäni, heidän reaktioitaan eri tilanteissa sekä pohdin omaa toimintaani. Tunnistin yllättävän helposti kaksi pääväriyhdistelmää, jota läheiseni edustivat. Havaitsin myös heti, että värin piirteet saatavat kovastikin vaihdella riippuen tilanteesta, muista henkilöistä tai ympäristöstä kuten kirjassa todetaankin. Punaisesta, nopeasta, mutkat oikovasta, päättäväisestä johtajatyypistä nouseekin sinisiä, yksityiskohtiin tarttuvia piirteitä esiin, kun hän työskentelee muiden punaisten joukossa. Siis väri ei ole vakio.

Tiimiakatemian opinnoissa on korostettu tiimin vahvuuden perustuvan tiimin jäsenten erilaisuuteen. Kirjan esimerkit tukivat vahvasti tätä näkemystä. Keskenään punaiset johtajatyypit ovat ennättäneet jo luoda ratkaisun ennen kuin ovat tutustuneet edes varsinaiseen ongelmaan. Keltaiset innovaatio-ekstrovertit eivät ennätä luoda ratkaisua, sillä he pursuavat jatkuvasti uusia ideoita. Vihreät taas kuuntelevat ja keskustelevat loputtomasti ja siniset eivät pääse alkuun, sillä ongelmanasettelukin kyseenalaistetaan. Siis mikään väreistä ei loista yksin.

Yksinkertaistetun mallin tavoitteena ei ole luokilla tai asettaa ihmisiä paremmuusjärjestykseen. Mallin tavoitteena on auttaa ymmärtämään erilaisia ihmisiä tunnistamalla erilaisuus. Kirjan auttaa toimimaan muiden värien kanssa. Jotta yhteistyö tuottaa mahdollisimman hyvän hedelmän, on meidän pyrittävä ymmärtämään toistemme ajatusmaailmaa. Perustana on hyvä itsetuntemus. Tuntemalla oman värin, tavan reagoida, ajatella ja toimia voi omaa toimintaa säädellä huomioiden muut tiimiläiset ja heidän värinsä. Kirja virittääkin tunnistamaan kilpailuhenkisen punaisen paremmuuttaan korostavasta keltaisesta,  ja varovaisen ja vetäytyvän vihreän sinisestä pilkunviilaajasta.

Tämä värikirjo on läsnä kaikessa vuorovaikutuksessamme ei ainoastaan kun kohdataan. Tiimiläisen tyly sähköposti ei välttämättä kerrokaan toisen tympääntymisestä, vaan siinä korostuukin värityypin tapa viestiä. Myös viesti, josta ydinsanomaa saa kaivella, kuuluu toiselle värityypille. Kirjan tavoitteena ei kuitenkaan ole lukkiutuminen väreihin, vaan sen tavoitteena on auttaa meitä ymmärtämään toisiamme.

Kirjoittaessani tätä esseetä törmäsin lukuisiin artikkeleihin, jossa kirjan sisältöä kyseenalaistettiin. Thomas Erikson värianalyysi on kriitikoiden mukaan suurta huijausta, sillä ne eivät perustu syvällisiin tutkimuksiin psykologiasta ja käytöstieteestä. Kirjan antoi minulle kuitenkin paljon ajateltavaa. Mielestäni kirjaan kohdistuva kritiikki on kyseenalaista. Sen antiin ei pitäisikään suhtautua sillä vakavuudella, että eroaa puolisostaan tai erottaa työntekijän todetessaan henkilön edustavan ”väärää väriä”.  Kirjan tavoitteenahan on mallin kautta auttaa meitä, pääsemään samalle aaltopituudelle erilaisten ihmisten kanssa. Tavoitteeni on tehdä yhteistyötä niin ystävien kesken kuin tiimissä. Tästä kirjassa ainesta ja sen vuoksi suosittelen kaikille!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!