Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 23.11.20
Esseen kirjoittaja: Nella Manninen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idiootit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista persoonallisuus testeistä ja yrittänyt parantaa ihmistuntemustani. Kaikki ihmiset ovat erilaisia mutta monista löytyy myös paljon samaankin. Usein myös sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan mutta liiallinen erilaisuus voi olla myös haitaksi. Paraskaverini Anni ehdotti minulle Idiootit ympärilläni kirjaa ja sen luettuani olemme keskustelleet kirjasta paljon ja analysoineet toinen toisiamme. Olemme myös oppineet tuntemaan toisiamme paremmin. Anni on sinivihreä ja minä keltapunainen. Olemme siis aivan eri puusta veistettyjä mutta silti toimimme hyvin yhdessä. Miksi?

 

Idiootit ympärilläni jakaa ihmiset neljään erilaiseen käyttäytymismalliin. Käyttäytymismalleja kuvataan erilaisilla väreillä, jotka ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Värit auttavat hahmottamaan käyttäytymismallit paremmin ja selkeyttävät tekstin ymmärtämistä. Käyttäytymismallien värit symboloivat hyvin edustamiaan luonteenpiirteitä sekä käyttävät hyvin vastavärejä selittääkseen miten eri mallit toimivat ja mikä sopii hyvin minkäkin värin kanssa.

 

Ensimmäisenä halusin tietenkin selvittää mikä väri kuvastaa minua parhaiten. Kirjaa alkaa punaisesta väristä huomasin jotain samankaltaisuuksia, mutta en ollut vielä aivan vakuuttunut. Seuraavaksi kerrotaan keltaisesta väristä. Aivan selvää olen vahvasti keltainen. Halusin kuitenkin selvittää, löytäisinkö mitään samankaltaisuutta vihreästä tai sinisestä väristä. Vihreää näen itsessäni hiukan, mutta sinistä minussa ei ole tippaakaan. Mitä pidemmälle kirjaa luin sitä enemmän olin kahden vaiheilla olen joko vahva keltainen, jolla on ripaus punaisia piirteitä tai olen vahva keltainen, jolla on ripaus punaista sekä vihreää. Pidän kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa vahvempana vaihtoehtona.

 

Aloin analysoida ihmisiä, jotka ovat lähipiiristäni. Oli selkeää, että äitini on vahvasti vihreä. Isäni on luultavasti punasininen ja kaksoissiskoni on punavihreä joka mielestäni, tuntuu erikoiselta vaihtoehdolta. Vastavärit selkeästi kuvaavat siskoani parhaiten. Perheestäni siis löytyy ripaus jokaista väriä. Aina on ollut jotain pieniä konflikteja, mutta suurimman osan ajasta sovimme yhteen todella hyvin.

 

Mitä nämä värit sitten oikein kuvastavat?

 

Punainen

 

Punaista kuvaillaan hallitsevana persoonana. Punainen henkilö reagoi nopeasti eikä häntä kiinnosta olla hienotunteinen muita kohtaan. Punainen on hyvin kunnianhimoinen ja yleensä johtaja tyyppiä. Punainen on myös määrätietoinen, kärsimätön, kunnianhiemoinen ja itsepäinen. Punainen tyyppi on kaikista helpoin tunnistaa. Näin vahva persoona usein ei voi jäädä huomaamatta. Punainen haluaa aina olla paras kaikessa ja on kova suorittaja. Punainen on myös huono kuuntelemaan. Hän kysyy kysymyksiä, mutta oikeasti haluaa vain lyhyen ja ytimekkään vastauksen. Punaiset näkevät itseään yleensä energisiksi, kilpailuhenkisiksi, kunnianhimoisiksi, itsenäisiksi sekä aikaan saaviksi. Punainen on ekstrovertti sekä tehtävä ja asiakeskeinen. Punainen tulee huonoiten toimeen hillityn vihreän tyypin kanssa.

 

Keltainen

 

Keltainen on innostava persoona. Keltainen tyyppi ponnistelee ottaakseen muut mukaan, ei pidä rutiineista ja tarvitsee paljon huomiota. Itseasiassa keltainen tyyppi rakastaa olla huomion keskipisteenä. Keltainen tyyppi on myös kova puhumaan ja välille puhuu niin paljon, etteivät muut meinaa pysyä perässä. Tämä myös aiheuttaa sen, että keltainen on maailman huonoin kuuntelija. Keltainen on hyvin ulospäin suuntautunut, avoin, positiivinen, spontaani sekä optimistinen. Keltainen näkee itsensä energisenä, leppoisana, helposti lähestyttävänä ja luovana. Keltainen on ekstrovertti sekä ihmissuhdekeskeinen ja tulee huonoiten toimeen järjestelmällisen sinisen tyypin kanssa.

 

Vihreä

 

Vihreä on vakaa persoona. Vihreä on kaikkien kaveri. Hän ei halua olla esillä ja yleensä yhtyy muiden mielipiteisiin. Vihreä reagoi rauhallisesti, ei pidä muutoksesta, tukee toisia ja välttelee konflikteja. Vihreät ovat hyvin kärsivällisiä, luotettavia, huomioonottavia ja hyviä kuuntelemaan. Vihreät rakastavat auttaa muita ja ovat hyvin huomaavaisia ja ystävällisiä muita kohtaan. Vihreät näkevät itsensä tiimipelaajina, huolehtivaisina, huomaavaisina ja rauhallisina. Vihreä on introvertti ja ihmissuhdekeskeinen. Vihreä tulee huonointen toimeen itsepäisten punaisten kanssa.

 

Sininen

 

Sininen on analyyttinen persoona. Sininen reagoi hitaasti, ponnistelee organisoidakseen asioita, toimii varovaisesti ja on hyvin tarkka yksityiskohdista. Siniset ovat tutkivia, varovaisia, järjestelmällisiä, perfektionisteja ja etäisiä. Sininen tyyppi rakastaa ohjeita ja on hyvin suunnitelmallinen.  Sininen näkee itsensä pohdiskelevana, kunnianhimoisena, huolellisena sekä kunnollisena. Sininen on introvertti sekä tehtävä- ja asiakeskeinen, siksi se tulee huonointen toimeen huolettoman keltaisen kanssa.

 

Toimiiko kirjava tiimi?

 

Olen miettinyt miten tiimissämme värit jakautuvat. Näen, että meillä esiintyy jokaista väriä ja muutamia yhdistelmiäkin. Yksi haavaisteni on, että pitäisimme teema päivän, jolloin kaikki joutuisivat pukeutumaan omaan dominoivaan väriinsä. Kun näkisin tiimiläistemme värit kunnolla, voisin analysoida tiimiämme paremmin. Olen lukemani jälkeen alkanut kunnolla kiinnittämään huomiota siihen, miten käyttäydyn eri ihmisten ympärillä. Se on ollut todella mielenkiintoista. Mielestäni olen myös oikeasti osannut reagoida ihmisten käyttäytymiseen paremmin, kun olen yrittänyt päätellä mitä väriä he edustavat. Välillä tuntuu, että otan yhteen herkemmin muutaman tiimiläisten kanssa kuin muiden, sitä varmasti sattuu kaikille meille. Silti koen, että on enemmänkin vahvuus omata tiimi, jossa on kaiken väristä porukkaa. Jokaisella värillä on omat vahvuutensa mutta myös heikkoutensa. Uskon vahvasti, että täydennämme toinen toisiamme parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Kaiken A ja O on yrittää ymmärtää

 

Olemme varmasti kaikki olleet tilanteessa, jossa tuntuu, ettei toinen ymmärrä sinua. Usein myös toinen voi loukkaantua kommentista, jota et todellakaan tarkoittanut loukkaavaksi. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ajattelevat eri lailla. Useimmat ihmiset kuitenkin unohtavat tämän ja luulevat, että ajattelet asiat saman lailla kuin he. Esimerkiksi vihreä ja punainen tulevat huonoiten toimeen, koska punainen on rohkea ja välillä jopa röyhkeä eikä hän niin välitä mitä muut ajattelevat. Vihreä taas haluaa aina miellyttää kaikkia. Vihreän on vaikea ymmärtää miten punainen kehtaa olla suorapuheinen. Punainen taas juuri haluaa suoraa puhetta eikä jaksa sitä, että vihreällä ei ole omia mielipiteitä. Vihreä sanoo pitävänsä kaikesta. Kummatkin ovat ärsyyntyneitä, koska he eivät ymmärrä, että toinen ajattelee erillä lailla.

 

Idiootit ympärilläni on saanut paljon kritiikkiä, mutta itse pidän näitä neljää käyttäytymismallia hyvin toimivina. Hyvä kirja aiheuttaa aina tunteita niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Monet sanovat, että eivät koe olevansa täysin mikään käyttäytymismalleista. Thomas Eriksonin mukaan useimmat ihmiset ovat kahden värin yhdistelmä, harva täysin yhtä väriä ja loput omaavat kolmen värin piirteitä. Kukaan ei kuitenkaan voi omata kaikkia värejä. Tärkein oppi, jonka Idiootit ympärilläni kirjasta sain, on, että muita ihmisiä pitää aina muistaa kunnioittaa. Me kaikki olemme omalla tavallamme erilaisia, vaikka asettuisimmekin saman käyttäytymismallin alle. On tärkeää antaa muille tilaa ja antaa kaikkien olla omia itsejänsä. Alussa kerroin parhaasta kaveristani Annista. Vaikka Anni ja minä olemmekin vastakohdat ja välillä toistemme mielestä täysiä idiootteja. Kaveri suhteemme toimii silti, koska tiedostamme, että käyttäydymme tietyissä tilanteissa eri lailla ja kunnioitamme toinen toisiamme siitä huolimatta.   ( lisää prosentti luvut) ja loppuun

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!