Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Idiootit ympärilläni

Kirjoitettu 23.05.18
Esseen kirjoittaja: Iiris Nokka
Kirjapisteet: 3
Kirja: Idiootit ympärilläni, Menestyksen portaaat
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson, Melina Niemi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Idiootit ympärillä on kuulopuheiden mukaan varmaan Tiimiakatemian luetuin kirja tässä viime syksyn ja kevään aikana. Sen kirjan lisäksi myös Melina Niemen kirja Menestyksen portaat pui paljon näitä eri persoonallisuustyyppejä, jotka asiat upotan tähän samaan esseeseen. Lopussa paneudutaan siihen, miten muiden ajatukset ja omat kliseiset ajatusmallit vaikuttaa omaan tekemiseen.

 

Eri persoonallisuustyypit

 

Punainen persoonallisuustyyppi

 

Seiiris_visual - idiootit ympärilläni

 

Punaiset tyypit on tosi helppo tunnistaa, sillä niiden piirteet ovat hyvin ulkopuolelle näkyviä. Olen muutamassa projektissa toiminut punaisten tyyppien kanssa, ja se on lähestulkoon aina jäänyt kyllä mieleen. Itse kiltinpuoleisena tyyppinä on välillä aika vaikea sanoa vastaan, varsinkin jos punainen henkilö on vähänkään tuntematon. Vaikka ryhmässä punainen voi olla hankalahko tapaus, se kuitenkin loistaa muiden henkilöiden kanssa (asiakkaiden) toimiessa tai esiintymistilanteissa. Tuntuu, ettei mikään voi jännittää punaista.

 

Keltainen persoonallisuustyyppi

Seiiris_visual - idiootit ympärilläni

 

Osa mun omaa värianalyysiä on keltainen, osa vihreää. Tunnistan itsestäni keltaisuuden piirteitä kuten iloisuus, optimistisuus ja idearikkaus. Tulen myös toimeen kaikkien kanssa, mutten ole välttämättä jatkuvasti puhumassa tai omista ihan hirveästi kavereita. Sen lisäksi leppoisuus saattaa kärsiä välillä tarkkuuden takia, vaikka kovasti haluisinkin olla leppoisa tyyppi.

Keltaiset tyypit projektiryhmissä on kyllä kerrassaan loisteliaita tyyppejä. Ne tuovat energiaa, positiivista mieltä ja ovat tosi idearikkaita. Toisaalta menoa pitää välillä vähän paimentaa ja puhetulva voi siirtyä muidenkin asioiden pariin. Ja keltaiset tyypit ovat punaisten ohella oikein loisteliaita myyjiä, sekin vielä.

 

Vihreä persoonallisuustyyppi

 

Seiiris_visual - idiootit ympärilläni

 

Keltaisen ohella minussa on myös osa vihreää, kuten ennakoitavuutta ja ”taito” olla sanomatta ei melkein millekään hommalle. Ja vaikka ei sano melkein millekään ei, silti täytän lupaukseni. Tuntuu, että erityisesti vieraiden seurassa vihreys oikein korostuu, sillä keltaisuudessa on kuitenkin niin paljon kaikkea ulospäinsuuntautuneisuutta. Introverttinä on vaikea antaa heti itsestään kaikkea, varsinkaan tuiki tuntemattomille.

 

 

Sininen persoonallisuustyyppi

Seiiris_visual - idiootit ympärilläni

 

Sinisiä tyyppejä ei Tiimiakatemian ympäristössä varmaan hirveesti tapaa, tai sitten niitä ei vain tunnista ulkokuorien alta. He eivät nimittäin pidä melua itsestään ja tapaavat analysoida, arvottaa ja arvioida riskejä. Taipumusta on myös pessimistisyyteen ja oikea vastaus löytyy lähes kaikkeen.

Tällaiset tyypit ainakin kuulostavat aika hankalilta ryhmäpelaajilta, sillä jos itsellä on aina oikea vastaus kaikkeen, on vaikea löytää kompromisseja. Sen lisäksi liika varovaisuus, riskien jatkuva arviointi sekä pessimistisyys saattavat myrkyttää ryhmässä ideointia sekä eteenpäin menemistä. Toisaalta, jos tällaisia tyyppejä löytää itsensä erilaisista ryhmätilanteista, on edessä varmasti paljon oppeja ja analysointi ja muu yksityiskohtaisuus nousee esiin yhä positiivisemmin tavoin.

 

Fiiliksen tarttuminen ryhmässä

 

Keltaisen persoonallisuustyypin yhteydessä sivuuttiin vähän tätä, yleisen fiiliksen tarttumista ryhmässä. Keltaisilla kun on taipumus levittää hyvää ja positiivista energiaa ympärilleen. Mutta miten yleistä fiilistä voi parantaa tai sitä vastoin myrkyttämään?

 

Ihmiset ympärillä määrittelevät aika vahvasti sen, minkälainen on oma fiilis ja asenne elämää kohtaan. Ympärillä olevat ihmiset ovat sekä työkavereita, kavereita tai perheen jäseniä. Onko töihin tullessa innostunut fiilis viikon alkaessa vai masentunut maanantaifiilis, joka on kaikkien yleinen mielipide?

Toisaalta erilaisiin tyyppeihin törmää myös somessa ja muissa sovelluksissa, kuten Facebookissa. Millaiselta sun Facebook-seinä näyttää? Onko se täynnä valitusta töistä tai siitä, kun töitä ei ole? Onko aurinkoinen päivä liian kuuma ja sadepäivänä on taas perinteinen ”Suomen kesä”?

 

Ihmisiä ympärillä voi ymmärtää, mutta toisaalta jokainen voi vaikuttaa omaan asenteeseen ja siihen fiilikseen, jota levittää ympärilleen. Ei ole syy, että ”miä vaan oon tällanen”.

 

Iiris Nokka

www.seiiris.fi

Tagit: , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!