Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisen tärkein taito

Kirjoitettu 21.09.14
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 6.1. Asiakkuuden työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ihmisen tärkein taito

 

Mikä on ihmisen tärkein taito? Saatat vastata tähän kysymykseen eri tavalla kuin minä, mutta mikä ikinä vastauksesi onkaan, on se varmasti myös oikea. Lue seuraava teksti ja mieti onko vastauksesi pysynyt yhä samana.

Haluaisin sanoa, että tärkein taito on löytää itsensä, ei sieltä, missä on aina kuvitellut, vaan sieltä, missä tuntee olevansa kotona. Haluaisin myös sanoa, että tärkein taito on pitää asiat yksinkertaisina. Mitä, jos tärkein taito olisikin vain taito hiljentyä ja tyhjentää mielensä? Vai voisiko ihmisen tärkein taito olla se, että tunnistaa mitä taitoja aina milloinkin tarvitaan?

Oli niin tai näin, yksi ehdottomasti tärkeimmistä taidoista maailmassa, jossa kaikki on rakennettu sosiaalisten suhteiden varaan sekä ihmisten väliselle yhteistyölle, on kyky ymmärtää ja käsitellä toisia ihmisiä.

Jokainen on varmasti enemmän tai vähemmän kokenut tilanteita, joissa ei yrityksestä huolimatta tunnu löytävän yhteistä säveltä toisen kanssa tai tilanteita, kun toinen ei suostu joustamaan omasta näkemyksestään tai tilanteita, jotka ovat muuten vaan olleet hankalia. Itse olen kokenut olevani vahva ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, mutta kuitenkin löysin Dale Carnegien ajattomasta klassikosta, Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa (How to Win Friends and Influence People), paljon uusia lähestymistapoja ja näkökulmia.

Miksi tämä kirja on lukemisen arvoinen? Tiimiakatemian koko toiminta perustuu tiimityöskentelyyn, joka taas perustuu kykyyn ymmärtää ja käsitellä toista ihmistä. Jokaisen yrityksen toimintaperiaate perustuu kykyyn ymmärtää toisen ihmisen tarpeita ja tarjota ratkaisu näihin haluihin. Yhteistyökumppanit syntyvät henkilöiden välisestä yhteisymmärryksestä. Kaikki viestintä ja kommunikaatio on pohjimmiltaan sitä, että voidaan vaikuttaa. Eikö olisi hienoa osata vaikuttaa paremmin?

 

Kirjassa on jaettu oppeja pienempiin kokonaisuuksiin sekä annettu hyviä käytännön vinkkejä, mihin niitä voi soveltaa. En näe, että niitä on hyödyllistä lähteä avaamaan tähän kirjoitukseen, itse suosittelen kirjan lukemista mielummin. Kuitenkin haluan tuoda esille muutaman pointin:

* Kirja on antanut minulle uusia näkemyksiä ja ajatuksia.

* Se on lisännyt kykyäni saada asioita sujumaan.

* Se on auttanut minua käsittelemään kiistatilanteita ja valituksia paremmin.

* Väitän, että olen kirjan myötä tullut paremmaksi keskustelijaksi.

 

Kovan jutun yllä olevista huomioista tekee se, että heti sisällysluettelon jälkeen kirjassa on listattu ”Kahdeksan seikkaa, jotka tämä kirja tekee hyväksesi” ja nuo kaikki löytyvät tältä listalta. Voidaan siis todeta, että kirjalla on ollut minuun vaikutusta.

Itselle kuitenkin tärkeää oli myös löytää kirjan taustalla oleva isompi ajatus, eli se mihin kirjan sanoma kiteytyy, ja pyrkiä soveltamaan sitä käytäntöön. Seuraavan olen oppinut ja huomannut käytännössä:

Jokaisen ihmisen toimintaa ohjaavat hänen halunsa, uskomuksensa, kokemuksensa etc. Jokainen ihminen vahtii omaa etuaan, tiedosti hän sitä tai ei, ja siksi viime kädessä toisen halut jäävät aina toissijaiselle huomiolle. Tästä syystä kiinnostumalla muista ihmisistä, ja osoittamalla oman kiinnostuksesi, voit vaikuttaa heihin huomattavasti vahvemmin, kuin yrittämällä saada heitä kiinnostumaan itsestäsi.

Olivat lopulta syyt omaan vaikuttavuuteen mitkä tahansa, et varmasti häviä lanttiakaan, jos tämän kirjoituksen innoittamana päätät tietoisesti olla kiinnostuneempi toisista ihmisistä.

Voisiko kiinnostuneisuus jopa olla ehdokas ihmisen tärkeimmäksi taidoksi?

 

Olli Leikas

0445222673

olli.leikas@gmail.com

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!