Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisen työ ja elämä

Kirjoitettu 21.05.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittajaksi
Kirjan kirjoittaja: Jack Welch
Kategoriat: 1. Oppiminen

Ihmisen työ ja elämä, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

VOITTAJAKSI

Jack Welch

 

Ura suunnittelua

 

Olen yrittänyt jo pitkään löytää itselleni sen oikean – työn, mutta ikäväkseni voin todeta etten ole vielä sitä löytänyt. Työ ei ole minulle ollut koskaan se tärkein asia, mutta se on hyvin oleellinen osa elämää, joten sen olisi parasta olla myös palkitsevaa.

 

Kirjassa Welch kertoo että kannattaa kokeilla mahdollisimman monipuolisesti erialoja, kyllä se oikea jossain vaiheessa tulee vastaan. Tähän myös tiimiakatemialla kannustetaan, mutta monesti sitä vaan ajautuu myynnin ja markkinoinnin pariin.

Mahdollisuuksia maailmalla olisi vaikka millä mitalla, mutta ei niitä kaikkia osaa hahmottaa. Akatemiallakin on tärkeintä että kunhan jotain tekee, niin saattaa huomatakin että juuri siitä työstä nauttii, vaikka alkuun saattaisi ajatella asiasta negatiivisesti.

 

Kuvittele, että harkitset uutta työpaikkaa..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvon lukija, jos skippasit tuon taulukon niin palaa siihen takaisin ja mieti sitä oman työpaikkasi, tai projektisi kautta.

Itse ajattelin tuota taulukkoa Tiimiakatemian tasolla, tiimiyrityksen tasolla ja projektitasolla. Oli hauskaa ja järkyttävää saada niin sanottuja ”AHAA -elämyksiä”.

 

Aina kaikki ei voi, eikä menekään niin kuin elokuvissa. Välillä siis joudutaan tinkimään jostain osioista. Välillä raha ratkaisee niin paljon, että on vaan pakko tehdä sellaistakin työtä missä oksettaa olla, mutta toivottavasti se on kaikilla vain hetkellistä. Siinä on kuitenkin myös hyvä puoli, tajuat mistä et ainakaan pidä, jolloin pystyt segmentoimaan tulevaisuuden uraasi taas hieman paremmin.

 

Ihmisenä oleminen ei ole helppoa.

 

Raha ratkaisee paljon, mutta vielä enemmän ratkaisevat ihmiset. Welchin sanoin: ”Töissä voi olla kaikki muu – tehtävät, palkka, sijainti – täydellisesti kohdallaan, mutta jos et viihdy kollegojesi seurassa päivästä toiseen, työssäkäynti voi olla myös kidutusta.”

Tässä on se syy miksi lopetin mm. Tour de Film-projektin. Projekti oli ja on mielestäni edelleenkin hieno kokonaisuus, jota voi kehittää vaikka millä mitalla, mutta koska projektipäällikön kanssa oleminen oli silkkaa ”kidutusta”, päätin ensin äpistä vastaan niin kuin pikkulapsi ja lopulta onneksi älysin erota porukasta. Toivon kuitenkin porukalle hyvää jatkoa erittäin hyvän projektin parissa!

 

”Vaikka työ vaikuttaisi kaikissa muissa suhteissa ihanteelliselta, se ei ole ihanteellista, jos organisaation perusvire ei käy yksiin sinun asennoitumisesi kanssa.”

 

Haluaisin kirjoittaa sivut 255 ja 256 kokonaan tähän, koska Welch on pukenut kaikki minun ajatukset sanoiksi ja naureskelen tässä itsekseni miten joku voi ymmärtää minua näin hyvin! En kuitenkaan viitsi niitä tähän laittaa, mutta jos teillä sattuu olemaan kirja hyllyssä ja haluatte tietää mitä tarkoitan tällä niin lukekaa kyseiset sivut! Kiitos Jack!

 

Kirja saa ymmärtämään miten tärkeää projektia tai työtä tehdessä on että ympärillä on oikeanlaiset ihmiset. Ihmiset jotka saavat sinut nauttimaan työstäsi. Ihmiset jotka saavat sinut hymyilemään ja nauramaan. Ihmiset joilta saat anteeksi ja joille voit antaa helposti anteeksi. Ihmiset joista pidät.

Tulevaisuudessa eli Tiimiakatemian 3. vuoden alussa aionkin löytää itselleni kokonaan uuden projektin, ottaa johtajuuden siinä ja kasata ympärilleni mieluisan porukan kenen kanssa on hauska tehdä yhdessä töitä. Sillä ei ole väliä onko porukka osaavaa vai ei, kunhan motivaatio on kunnossa niin silloin kyllä tuloksiakin syntyy!

 

Elämä ja työura

 

Olen sanonut akatemialla ensimmäisestä päivästä lähtien että pidän työn ja elämän erillään. Olen pyrkinyt toteuttamaan sitä mahdollisimman paljon, mutta onko se oikeasti mahdollista? Tuskin. Sillä vaikka kuinka yrität että työaikasi on esimerkiksi 8.00-16.00, niin tuppaat kuitenkin ajattelemaan työasioita myös illalla. Purat työasioitasi jollekin toiselle niinkin paljon että toinen hermostuu. Saatat pilata ihmissuhteesi sen takia että olet kiinni työpaikassasi myös vapaa-ajalla. Kello on nyt 19.38 ja kirjoitan tätä esseetä. Opiskelu on minun työpaikkani tällä hetkellä ja niin vaikka kuinka olen yrittänyt pitää työn ja vapaa-ajan erillään niin tässä sitä taas ollaan. Työasioiden miettiminen on itselleni lähes tulkoon päivittäistä työpäivän jälkeen aina nukkumaan menoon saakka. En siis ole onnistunut täydellisesti siinä että osaisin pitää työn ja elämän täysin erillään, mutta ehkäpä niiden kuuluu kulkea enemmän tai vähemmän käsikädessä.

 

Tässä vaiheessa elämää olen kuitenkin sitä mieltä, etten tule koskaan laittamaan työuraani perheeni eteen. Ihmisinä olemme erilaisia ja toisille meistä ura on se tärkein asia, toisille taas perhe. Minulle se on perhe.

Joudumme kaikki tekemään uhrauksia elämässä. Toiset uhraavat uran eteen perheen ja saattavat näin ollen viettää koko elämänsä työn ympärillä ja vapaa-aikana ilman perhettä. Toiset taas uhraavat uransa perheen takia. Tällöin tuloksena on monesti se, ettei tule koskaan pääsemään niin korkealle uralla mihin rahkeet olisivat riittäneet ja on tyydyttävä vähemmän arvokkaaseen työhön.

Ihmisen on valittava se tie mikä tekee ihmisen onnelliseksi!

 

”Työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen on vaihtokauppa,

jossa olet päättänyt, mitä pidät ja mistä luovut.”

 

 

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!