Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisten erilaisuus – 16 tyyppiä työelämässä

Kirjoitettu 16.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ihmisten erilaisuus – 16 tyyppiä työelämässä
Kirjan kirjoittaja: Kari Helin
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ihmisten erilaisuus – 16 tyyppiä työelämässä

Kari Helin
2001, Karisto Oy, Hämeenlinna

Ehdottomasti parasta vastinetta hinnalleen mitä olen koskaan ostanut. Joitakin vuosia sitten ostin kirjan Muuramen EkoCenteristä huimaan 0,20 euron (voi olla että aika kultaa muistot ja oikea hinta oli 0,50e) hintaan. Ei ollut hinnalla pilattua ja tämän pohjalta on kuitenkin jo toisenkin tiimin jäsenet tehneet oman ”persoonallisuustestinsä”. Kirja esittelee 16 erilaista persoonallisuuden tyyppiä ja heidän heikkouksia ja vahvuuksiaan.

Sattui vielä sopivasti, että kirjan välissä oli tuo aikaisemmin tekemäni testi. Tosta aikaisemmasta testin teosta on todennäköisesti aikalailla viisi vuotta ja sama tulos sieltä tuli vieläkin.

Itse olen kirjan testin mukaan ESTP-tyyppi. Kirja käyttää siitä nimitystä yrittäjä. Nää analyysit mitä kirja heittää niin osuu oikeesti kyllä pelottavan hyvin kohdilleen. Käyn seuraavassa vähän läpi näitä eri alueita ja omia näkemyksiäni ja kehittymismahdollisuuksiani niissä.

Nopeasti selitettynä kirjaimet tulevat ulospäinsuuntautuneisuudesta (E), keskittymisestä yksityiskohtiin enemmän kuin suureen kuvaan (S), päätöksien teko enemmän loogisesti kuin tunteella (T) ja elämäntyyli enemmän spontaani kuin järjestelmällinen (P).

Luontaiset vahvuudet

”Hyvä huomio- ja reagointikyky, energisyys, looginen ajattelutapa, joustavuus, improvisointikyky ja käytännöllisyys.”

Kyllä, täsmää aika hyvin. Perusluonteena on kuitenkin semmonen energinen sosiaalinen looginen ajattelu. Ja vaikka viime aikoina on tullut ehkä alettua enemmän myös ajattelemaan asioita niin silti kuitenkin olen vielä huomattavasti enemmän käytännön tekemisen ihmisiä.

Luontaiset työt

”Sellaiset, jotka tarjoavat haasteita ja vaihtelua, esimerkiksi myyntityö, pörssimeklari, huoltotyö, asiakaspalvelu ja yrittäjänä toimiminen.”

Nämä kolahti kyllä kovasti. Kaikkea muuta näistä on tullut tehtyä paitsi tuota pörssimeklarin työtä ja senkin kohdalla kuitenkin se, että kiinnostus osakkeisiin ja pörssiin on kova. Ennne akatemiaa tosiaan löytyy tuo sähköalan koulutus ja toiminimikin oli ennen tänne tuloa. Muita hommia onkin sitten päässyt tekemään täällä.

Tosin varsinaista innostusta myyntityöhön en ole vielä löytänyt, mutta ihan potenttiaalinen vaihtoehto sekin on. Vaatii ehkä vielä pieniä onnistumisia silläkin saralla ennenkuin siihen puoleen kunnolla pääsen syttymään.

Stressaavat työtehtävät ja tilanteet

”Samanlaisena toistuvat rutiinit, joissa tarkat aikataulut eikä uusia virikkeitä. Myös tehtävät, joita on hoidettava yksin.”

Muutama vuosi sitten olisin ollut tästä vielä aivan samaa mieltä, mutta nykyään olen oppinut myös tykkäämään noista yksin tehtävistä hommista. Tosin on ne toistuvat rutiinit vielä melkoista pakko pullaa kuitenkin. Esimerkiksi juuri blogien kirjoittaminen toistaa kuitenkin niin paljon itseään, että saa välillä aikamoisen kamppailun itsensä kanssa käydä ennenkuin homman saa alkuu. Taas pitää muistaa se väkisin aloittaminen, loppu tuleekin sitten melkein itsestään.

Johtamistyyli (taipumus)

”Hoitaa tehokkaasti päälle kaatuvia asioita: hyvä ongelmanratkaisija. Toiminta ei kuitenkaan kovin suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Innostunut muutoksista, varsinkin konkreettisista. Muiden spontaani kannustaminen. Arvostaa toiminnan vapautta ja antaa sitä myös muille.”

Toiminta ei ole kovin suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Auts, osu ja uppos. Tällä hetkellä olen lähinnä juurikin sellainen päälle kaatuvien asioiden kimpussa pyörivä ja pitkäjänteinen työskentely ei ole sitä ihan ominaisinta alaa. On tämäkin asia kuitenkin muuttunut testin edellisestä tekokerrasta jo parempaan suuntaan ja toisaalta akatemia kuitenkin pakottaa kehittymään tässä.

Ja tuo toiminnan vapauden arvostaminen on myös täysin totta. Mitä enemmän saan asiat tehdä omalla tyylilläni ja juuri niinkuin haluan niin sitä paremmalta työnteko omalla kohdalla maistuu. Tosin tämä nyt tietysti pätee varmaan kaikkiin ihmisiin, että mitä enemmän se motivaatio lähtee itsestään niin sitä parempia ovat myöskin tulokset.

Haastavat (vaikeat) yhteistyökumppanit

”Pärjää hyvin erilaisten ihmisten kanssa, sillä on luonteeltaan hyvin joustava. Vaikeimpia yhteistyökumppaneita ovat hyvin teoreettiset ja periaatteelliset (”jäykät”) ihmiset.”

Kaikkien ihmisten kanssa tulee kyllä hyvin toimeen, mutta kyllä meitä silti moneen junaan mahtuu. Periaatteessa kuitenkin kun asiaa alkaa enemmän miettimään, niin ihmiset joita on vaikeinta kestää niin ovat ”tyhmät” ihmiset.

Kanssakäyminen myös juurikin todella teoreettisten ihmisten kanssa on haastavaa, mutta ei kuitenkaan samalla tavalla aivoja irti repivää kuin tuon edellä mainitun ryhmän kanssa.

Mahdollinen stressikäyttäytyminen

”Negatiivinen mielikuvitus (pessimismi tai pelot) ottaa vallan ajattelusta. Saattaa kokea itsensä kyvyttömäksi tai tulkitsee muiden aikeita vihamielisesti.”

Ei niin hyvin menneet projektit akatemian aikana on ehkä tehnyt monien asioiden suhteen täällä hieman pessimistiseksi ja toisaalta myös luonut tuon kyvyttömyyden tunteen. Tuosta ylitse pääsemiseksi ei kuitenkaan tarvita kuin niitä omia pieniä onnistumisia ja uskoa siihen omaan tekemiseen.

Tällä hetkellä on käsissä sellainen projekti joka ei ole vielä kauhean suuria kyvyttömyyden tunteita tuonut. Toisaalta kuten Mikko-Pekka Hanski työnteon  tunteista kertoikin, niin se turhautumisvaihekkin vain kuuluu asiaan ja on jopa hyvästä.

Yhteenveto

Kirja kaikkineen oli varsin hyvä ja avaa mielestäni asioita paljon belbinin-testiä paremmin. Ja kun on kallilla kirja hankittu niin lähtipä tuo taas tämän esseen kirjoittamisen aikana lainaan seuraavalle eli Gallan Jussille. Teki myös ihan hyvää vielä Jussille nopeasti koostaa kirjan sisältö niin sai vielä käytyä päässä läpi kirjan pääpointit.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!