Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisten erilaisuus – 16 tyyppiä työelämässä

Kirjoitettu 12.05.13
Esseen kirjoittaja: Janina Lindroos
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ihmisten erilaisuus - 16 tyyppiä työelämässä
Kirjan kirjoittaja: Kari Helin
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kari Helinin kirja Ihmisten erilaisuus – 16 tyyppiä työelämässä yrittää selittää ihmisten erilaisia toimintatapoja Jungin luoman tyyppiteorian avulla. Erilaisuuden oikeanlainen kohtaaminen on avainasemassa tiimityöskentelyssä, jossa täysin erilaiset ihmiset laitetaan yhteen ja käsketään pyörittämään liiketoimintaa. Teimme Timon kanssa kirjasta yhteisesseen ja pyrimme analysoimaan millä tavalla meidän kemiamme kohtaavat työelämässä.

Teimme kirjassa olevan testin, jossa testasimme omat ajattelutaipumuksemme.

Janina – ”Avustaja”

Sain tyypikseni ESFP, eli ”avustaja”, joka tiivistetään huomiokykyiseksi, ystävälliseksi, mutta hitaaksi päättäjäksi. Tämä osuu naulan kantaan.

Vahvuudeksi osottautui huomikyky, joustavuus, palvelualttius, huumorintaju, esteettinen silmä ja käytännölisyys. Allekirjoitan kaiken muun paitsi käytännölisyyden, joka on minulle selkeästi haasteellista.

Hakeudun mielelläni asiakaspalvelutehtäviin, missä näkyy minun palvelualttius. Palveluammatit ovatkin täysin minun juttuni. Joustavuuteni näkyy suurpiirteydessäni, minulle ei ole niin tarkkaa vaikka aikataulut vähän venyvät tai aikataulut muuttuvat.

Stressaavat työtehtäviä minulle on päättäminen, varsinkin yksin. Tästä johtuen kysyn usein mahdollisimman monen ihmisen mielipiteen ennen kuin teen päätöksiä. Se hidastaa päätöksentekoani ja usein aiheuttaa turhautumista muissa.

En ole itse päässyt vielä kokeilemaan johtamista kovinkaan paljon, mutta tyyppikuvaukseni kertoo johtamistyylini olevan pehmeä ja ristiriitoja karttava. Tämä sopii minuun hyvin, joten uskon että se on myös johtamisen kohdalla totta.

Tyyppikuvauksen mukaan minun on vaikea työskennellä kilpailunhaluisten ja ongelmia esille tuovien ihmisten kanssa. Olen itsekin kilpailunhaluinen, joten jos kilpailemme yhdessä jonkun kilpailunhaluisen kanssa, se ei ole ongelma. Jos olemme toisiamme vastaan, se on todellakin ongelma. En myöskään jaksa negatiivisuuden viljelyä, joten ongelmien tuonti on minusta usein turhaa (vaikka varmaankin ihan tarpeellista). Myös tulosihmiset eivät ole minun makuuni, raha on minulle aina ollut vähän toissijainen asia… Eli hyvä päätös opiskella yrittäjyyttä.

Mahdollinen stressikäyttäytyminen lyö viimeisen naulan arkkuun, se on täysi kuvaus minusta. ”Mieli alkaa synnyttää uhkakuvia ja outoja tulkintoja, kiukunpurkaukset ja masennus” ovat suoraan minusta.

Timo –”Muutosjohtaja”

Minulle  taas tulokseksi tuli ENTJ, ”Muutosjohtaja”, tiivistettynä tämä tarkoittaa loogista otetta asioihin, tavoitteelisuutta ja hyvin organisoitua toimintaa. Taipumuksena ottaa töytehtävissä vastuuta ja valtaa varsinkin organisointi ja kehitystehtävissä. Muutosjohtaja kokee stressaaviksi sellaiset tilanteet, joissa hän joutuu olemaan muiden johdettavana ja missä päätösten tekoa pitkitetään.

Allekirjoitan kirjan analyysin hyvin pitkälle. Tämä näkyy selvästi varsinkin treenikäyttäytymisessäni. Minun on välillä hyvin vaikea työskennellä varsinkin väljästi suunnitelluissa treeneissä, missä samasta asiasta jauhetaan tuntikausia eikä kukaan ole selkeässä vetovastuussa ja tavoitetta ei ole tiedossa. Tällöin monesti ahdistun ja seuraan ennemmin tilannetta vierestä. En siis ole vielä kunnolla päässyt irti normaalista organisaatio johtamisesta, jossa on selkeä johtohierarkia ja tunnen tiimiyrittämisen vielä melko vieraaksi.

Kun taas itse vedän treenejä, olen huomattavasti enemmän äänessä ja haluan johdatella keskustelua päätökseen mahdollisimman nopeasti. Haluan että tilanteessa erottuu selkeästi johtaja, eikä aihe lähde karkailemaan. Tämän piirteen kääntöpuoli on se, että innovatiivisuus häviää toiminnasta. Pystyn työskentelemään täysillä vasta sitten kun päämäärä on selvä, eli osaan viedä valmiita ideoita loppuun todella tehokkaasti.

Avustaja <3 Muutosjohtaja?

ESFP, eli avustajan ja ENTJ, eli muutosjohtajan työskentely yhdessä on kirjan mukaan haasteellista. Avustaja ei pidä suoraviivaisista tulosihmisistä ja muutosjohtaja ei pidä avustajan päätösten pitkittämisestä.

Tyypit ovat yllättävät lähellä toisiaan tyyppien talossa, vaikka jotkut työskentelytavat eivät kohtaakaan. Tyyppien talossa avustaja on tekijä ja muutosjohtaja kehittäjä. Se on myös hyvä, koska muutosjohtaja osaa tehdä nopeita päätöksiä ja avustajan hyvän huomikyvyn avulla hän voi huomata sieltä pieniä parannusehdotuksia.

Työpaikan ulkopuolella olemme olleet paljon tekemisissä ja tulemme hyvin toimeen. Juttelemme paljon tiimin tilanteesta ja henkilökemioista, mutta emme ole oikeastaan tehneet yhdessä töitä.

Case: Holland

Ainut projektimme yhdessä oli heti akatemian alussa Hollannin reissun järjestäminen. Janina toimi projektipäällikkönä ja Timo toimi yhteyshenkilönä Hollannin päähän, sopien aikatauluja ja ohjelmaa. Niin alussa meillä ei ollut vielä täysin selvää mitä hyvä projektityöskentely edes tarkoittaa. Yhteistyö sujui, matka saatiin järjestettyä hyvin pitkälle ongelmitta ja saimme boostattua Mittavan liikevaihdon korkealle.

Emme oikeastaan pitäneet palavereja, vaan sovimme työtehtävät nopeasti ja teimme ne. Meillä ei ollut paljon neppailupalavereja -> työnteko oli siis todella tehokasta. Saimme myös paljon apua tiimiläisiltä ja ihanalta VTL:ltämme. Vaikka tiimi ei tajunnut että meillä oli työmatka ja valitti aikatauluista, saimme mielestämme kaiken sujumaan hyvin Hollannissa. Liikkuminen onnistui ja kaikki meni suhteellisen mutkattomasti ja vaivattomasti.

Ensi vuoden kesäksi toivomme että pääsemme työskentelemään yhdessä Laivurissa. Siellä joudumme tosissamme miettimään henkilökemioitamme ja näemme miten tulemme toimeen stressaavissa tilanteissa. Timo opettelee huomioimaan Janinan parannusehdotuksia ennen kuin tykittää nopeat päätökset tiskiin. Timo osaa asettaa rahalliset tavoitteet ja Janina pystyy hoitamaan työhyvinvointia. Sovellamme tämän teorian jokaiseen projektiryhmän jäseneen.

Kuka sää oot?

Haluamme myös ehdottomasti tuoda tämän teoria tiimin tietoisuuteen. Uskomme, että projektiryhmät voisivat saada testin tekemällä tärkeää boostia toimintaan. Monesti ongelma on siinä, että ei ymmärretä toista ja ilmapiiri laskee. Kirja on loistava ratkaisu tähän. Se käsittelee ihmistä täysin työn kautta, eikä mene henkilökohtaisuuksiin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!