Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisyyden rajalla

Kirjoitettu 11.04.19
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ihmisyyden rajalla
Kirjan kirjoittaja: Viktor E. Frankl
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja ”Ihmisyyden rajalla” , kirjoittanut Viktor E. Frankl, kertoo psykoterapeutin ajasta keskitysleirillä. Hän on ujuttanut kertomukseensa psykologisia ajatuksia ja se kiehtoo minua suuresti, koska psykologia aiheena ja ihmisen mielen toiminta on aina kiinnostanut minua. Kirjoittaja lupaus on, että lukija tulee oppimaan tästä kirjasta paljon. Lukija mm. oppii, miten ihminen toimii tajutessaan, kun ainoa menetettävä asia jäljellä on enää hänen alaston henkensä. Odotan saavani ajateltavaa sekä mielenkiintoisia ajatuksia lukiessani kirjaa eteenpäin, mutta samalla kirjan lukeminen pelottaa. Koen vahvasti toisten ihmisten tunteet ja kärsimykset, joten lukeminen niistä saattaa järkyttää ja jäädä elämään mieleeni vielä lukemisen jälkeenkin.
Kirjoittaja aloittaa kertomuksensa siitä, kuinka he saapuivat leirille ja mitkä heidän ajatuksensa olivat tuona hetkenä. He eivät tahtoneet uskoa, että juna veisi heidät vääjäämättömän kohtalokkaaseen leiriin, jossa kuolema ja kärsimys olisivat joka hetki joka ikisenä päivänä läsnä. Heidän mielensä murrettiin päivä päivältä ja pala kerrallaan. Lopulta he ymmärsivät, että kuolema voi koittaa minä hetkenä hyvänsä ja mielen selviytymiskeinona toimi tunteiden kovettaminen sekä turruttaminen. Toverien kuolema lakkasi aiheuttamasta enää minkäänlaista tunteellista reaktiota tai tuskaa. He kirjaimellisesti turtuivat kaikelle ympärilleen tapahtuvalle, eivät heidän mielensä olisi muuten kestäneet.

Heiltä vietiin aivan kaikki, omaisuus, asema, vaatteet ja jopa oma nimi. Ainoa asia jäljellä oli vain heidän ruumiinsa sekä vankinumero. He olivat vain kasa lihaa ja luita. Heidän hallussaan oli enää vain omat ajatukset ja suhtautumistapa kuolemaan, sekä ympärillä oleviin asioihin, sitä heiltä ei voinut viedä kukaan pois. Osa halusi auttaa toisia ja jakaa heikoimmille omista pienistä ruoka-annoksistaan ja osa nousi toisia vankeja vastaan ja alkoi toimia käskyjen mukaisesti ja he usein kohtelivat toisia vankeja ankarammin kuin vartijat itse. Oli selvää, että hyvät ihmiset kulkivat kohti kuolemaa, eivätkä he selviytyneet leiristä, koska leirillä tuli välillä käyttää likaisia keinoja säilyäkseen hengissä. Minkälainen ihminen sinä olisit, jos sinulta vietäisiin ihan kaikki paitsi oma nahka ja ajatukset? Pitäisitkö itsestäsi? Voisitko sanoa olevasi hyvä ihminen? Meillä ihmisillä on tapana piiloutua asemamme, omaisuutemme tai verkostomme taakse. Loppujen lopuksi tekomme määrittelevät meidät, eivätkä ne, mitä omistamme tai missä asemassa olemme, edes sanamme eivät määrittele meitä. Monet puhuvat kauniisti ja lupaavat hienoja asioita, mutta heidän tekonsa eivät vastaa heidän sanomisiaan, se on vain pelkkää sananhelinää. Ihmiset eivät useinkaan tunnu ymmärtävän, miten vahva merkitys heidän sanomisillaan voi olla. Ei kukaan kuitenkaan ole täydellinen ja kykene harkitsemaan tekojaan ja sanojaan jatkuvasti. Kaikki me teemme virheitä. Avainasiana olisi löytää kultainen keskitie spontaanin ja harkitun toiminnan välillä, jolloin nuo kaksi asiaa ovat tasapainossa keskenään. Toimintamme tulee olla toisia kunnioittavaa eikä se saa satuttaa muita.

Taitava puhuja

Kirjailija kuvailee heidän tavanomaista päiväänsä yksityiskohtaisesti ja asioita, jotka olivat heille arkipäivää. Tarinat ovat karua luettavaa. En pysty omassa ihmismielessäni käsittämään miten ihmiskunta on pystynyt tällaisiin tekoihin. Se on yksi merkki siitä, kuinka ryhmän vahva johtaja, joka on sosiaalisesti erittäin älykäs, pystyy ohjaamaan ja syöttämään ihmisten ajatuksiin ihan mitä vain. Esitystavalla on erittäin suuri merkitys, kuinka saamme viestimme perille ja saammeko muut uskomaan sanomaamme vai emme. Jos Hitler onnistui saamaan kokonaisen kansan uskomaan näihin hirveisiin tekoihin, eikö meilläkin ole mahdollisuus hyvinä puhujina saada asiakkaat innostumaan ideastamme? Esitystavassa tulee kiinnittää huomiota tekstin jäsentelyyn, millä sanoilla asiansa esittää ja minkälaisella mielentilalla. Tärkeää on myös itse uskoa omaan juttuunsa, koska jos sinä et usko idean olevan hyvä, miten voit muut saada uskomaan siihen? Tiimissämme ei aina osata esittää asioita tarpeeksi innostavasti ja porukkaa ei helpolla saada mukaan. Myös itsellänikin on työstämistä asian kanssa. Kuinka tätä voi sitten kehittää ja harjoitella? Esittämällä erilaisia esityksiä sekä luomalla tarpeeksi hyvä pohjustus esitykseen. Toistot ovat avainasiassa aina, kun halutaan kehittyä ja oppia uutta ja toistoja tarvitaan paljon.

Kirja oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, mutta paikoittain vaikea luettava. Kirja herätti paljon erilaisia ajatuksia ja sai arvostamaan kaikkea mitä itsellä tällä hetkellä on. Eikö meillä olekin asiat juuri nyt todella hyvin? Välillä tarkat kuvailut aiheuttivat niin vahvan tunnereaktion, että oli pakko keskeyttää lukeminen ja jatkaa taas myöhemmin. En tiedä opettiko tämä kirja, niin paljon kuin luvattiin, mutta oli se ainakin lukemisen arvoinen. Kaikki mikä laittaa ajattelemaan elämän asioita syvemmin, ovat aina mielelle hyväksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!