Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ihmisyyden rajalla

Kirjoitettu 26.05.13
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ihmisyyden rajalla
Kirjan kirjoittaja: Viktor E. Frankl
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ihmisyyden rajalla on kertomus ihmisestä joka on oli keskitysleirillä toisen maailmansodan aikaan. Kirjan kirjoittaja Viktor E. Frankl kertoo keskitysleirin tapahtumista omakohtaisten kokemuksien kautta. Frankl sai ajatteleman kuinka sopeutuvainen ihminen oikeasti on kaikenlaisiin olosuhteisiin. Tästä kirjasta tuntuu olevan todella vaikea alkaa kirjoittamaan koska mielestäni tämä on hyvin vaikea sitoa nykypäivään.

Valinnat

Yksi ihmisen perusasioista joka auttoi jatksamaan kaiken keskellä oli oman ihmisyyden säilyttäminen vaikka sinua kuinka alistettiin tai kohdeltiin mitättömänä. Tämä on asia jota ei voida ihmiseltä viedä pois vaikka kaikki muu vietäisiinkin. Vaikka sinua määräiltäisiin kohdeltaisiin väkivaltaisesti tai mitenvain olet kuitenkin aina kykeneväinen tekemään päätöksiä tilanteen tullen. Sinä päätät kuinka suhtaudut asioihin joita sinulle tehdään.

Ihmisen mukautuvaisuus

Oli ahdistavaa lukea siitä kuinka ihmiset jotuivat pakkasella tekemään töitä pitkää päivää ilman kunnon vaatteita, vaihtoehtoja ei ollut koska välivalta tai teloitus oli vain pienen virheen takana. Ruokaa saatiin 30grammaa leipää päivässä ja työmäärä oli enemmän kuin raksatyöläisen peruspäivä. Silti ihmiset vain jaksoivat tehdä töitä ja pystyivät pääsemään eteenpäin. Ihmisen luonne on sellainen että se turtuu ja sopeutuu aivan kaikenlaiseen. Ajatus tästä sai miettimään että ei mikää projekti tiimiakatemialla voi olla oikeasti ylitsepääsemätön.

Tarkoitus

Yksi elämän tarkoituksesta Viktor E. Frankl kirjassa oli rakkaus. Ihminen tarvitsee jotain joka vie eteenpäin olkoot se sitten rakkaus tai jonkin asian odottaminen. Jos ihmisellä ei ole mitään minkä takia elää tai jaksaa eteenpäin vaikuttaa se hyvin nopeasti ihmisen terveyteenkin. Keskitysleireillä usein sai nähdä kuinka ihmisen menetettyä elämän tarkoituksensa eli elämän ilonsa kuinka loppu tuli hyvin nopeasti. Ihmisen menettäessä elämänhalunsa terveys häviää ja puolustuskyky katoaa myös joten fyysinen terveyskin oli uhattuna henkisen terveyden horjuessa.  Jokatapauksessa ihmienen tarvitsee jotain jonka vuoksi tehdä töitä jotta mieli pysyy virkeänä. Elämäntarkoituksen hävitessä voi mielenterveys hävitä hyvinkin nopeasti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!