Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Iisii

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Elämänasenne arkitaidoksi
Kirjan kirjoittaja: Tony Dunderfelt
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

IISII – ELÄMÄNASENNE ARKITAIDOKSI

 

Mä oon valmiin, eiköhä ruveta taas
Paan kroppaa likoon, ja tunnetta taa
Puolkova puntis ja mies pumpissa
Ei puhettakaan, et jäisin tuleen makaa
Ei mua himast haettu, kaikki ansaittu
Tavotteet paisu ja mittakaava vaihtu
Mut asennetta ikin muuttanu en
Mä viihdyn epämukavuusalueel
Mitä haastet täs muuten ois
Paan tuntei sisään, hion puutteet pois
Tee tarpeeks kauan mitä muut ei jaksa
Pian teet asioit joita muut ei voi, tää on mun

Positiivisuus ja energisyys. Asiat, joita arvostan ihmisten elämänasenteessa ja joita koitan vaalia omassani. Omalla tavallaan Elastinen eli Kimmo Laiho on tässä esikuva. En tietenkään tunne häntä ja henkilökuva on täysin muokkaantunut siitä miten hän julkisuudessa käyttäytyy, mutta siltä jätkältä löytyy iloa elämään ja niin se pitää ollakin! Haluan itse pyrkiä siihen, että omalla elämänasenteella vaikutan muihin ja saan parannettua heidän elämänasennettaan. Visiona voisi olla Tiimiakatemian Positiivisuuden ja Energisyyden lähettiläs vuoteen 2016 mennessä.

Toimintamallien muuttaminen

 

Alustus kirjasta:

Suurin osa meidän psyykkisistä prosesseistamme on täysin automaattisia ja toimii tiedostamattomasti. Tunnet, että haluat juoda jotain, suuntaat huoneistoon, jossa muistisi mukaan on kahvila, tilaat kahvin, saat sen kuumana eteesi, istahdat alas ja juot hyvää kahvia tyylikkäästä kupista. Kaikki on itsestään selvää, helppoa ja normaalia.

Kun tunnet janoa, tähän sisäiseen keholliseen tarpeeseesi liittyy salamannopeasti muistikuvia siitä, mitä kahvi on, miten se vaikuttaa virvoittavasti ja mistä sitä saa. Ilman näitä esiohjelmoituja toimintamalleja eli skriptejä et pystyisi suuntaamaan kaupungin vilinässä suosikkikahvilaasi.

Tällä tavalla skriptit voivat olla toiminnallesi hyödyksi. Useimmiten ne saattavat haitata toimintaa, koska ne ohjaavat toimintaa sitä huomaamatta tai tiedostamatta. Erittäin selvästi ne näkyvät ennakkoluuloissa. Saatat pitää tietyn kampauksen omaavia outoina tai lihavan ihmisen olevan lihava, koska hän on sen itse aiheuttanut. Ajatuksiasi ohjaavat omat toimintamallisi, jotka ovat juurtuneet ”järjestelmään”. Tiimiakatemialle tullessa olen varma, että jokaisella omat skriptit hallitsivat toimintaa melkein täydellisesti. Itse olen oppinut niitä puolen toista vuoden aikana harjoittamaan ja varmasti moni muu. Se oppiminen on tapahtunut treeneissä dialogin kautta. Alussa kaikilla on omat vahvat mielipiteensä, mitkä hakkaavat pään sisällä ja odottavat ulos pääsyä vaikka joku toinen puhuisi. Tällöin korvissa on vain kohinaa ja jalka lyö rytmiä. Pikku hiljaa osataan jo ”kuunnella” mitä toinen sanoo, mutta ei sisäistää ja lauotaan taas oma mielipide ulos. Sitten se alkaa rullaamaan! Olen oppinut punnitsemaan toisten mielipiteitä ja toisinaan muuttamaan omaa skriptiäni toisenlaiseksi. Tällöin olen muokannut yleistä toimintaani ja kokenut jotain uutta.

Toimintamallien muuttamista voi harjoittaa vaikka omassa keittiössä. Kun teet ruokaa, kokeile sellaista tapaa tehdä ruokaa tai kokkaa jotain mitä et ikinä tulisi tekemään ja pakota mielesi seikkailulle. Uskon, että positiivisuudessa on toimintamalleilla paljon vaikutusta. Olen luonut omaa positiivista persoonaani muokkaamalla ajatustapaani. Pala palalta olen kääntänyt ajatuksia positiivisiksi ja yritän löytää jokaisesta asiasta valoisamman puolen. Olen tehnyt osasta skripteistäni liittolaisia, jotka auttavat minua parempaan elämänasenteeseen.  Se vaatii harjoittelua ja itsekuria mutta ennen kaikkea asennetta ja halua muuttaa niitä. On myös hyvä oppia tiedostamaan tilanteita, jossa olemme täysin toimintamalliemme vallassa. Suuttuessaan, ihminen käyttäytyy täysin toimintamallien vallassa. Tämä on luultavasti vaikein tilanne alkaa niitä muuttamaan, mutta varmasti opettavaisin. Ensi kerralla kun suutut, yritä nähdä vaihtoehtoja miten voisit hillitä itsesi tai purkaa suuttumustasi. Vaihda raidetta ja kokeile! Et menetä siinä mitään!

 

Keskityin vain yhteen osa-alueeseen mitä kirjassa oli, mutta se tuntui minusta kaikkein tärkeimmältä. Kirjassa oli myös eri harjoituksia miten esimerkiksi harjoittaa ja muuttaa omia toimintamalleja. Tärkeintä on kuitenkin se, että loppujen lopuksi kaikki lähtee omasta itsestään. Vain sinä voit päättää mitä haluat tehdä, minkälainen haluat olla ja mitä haluat saavuttaa. Kokeile ja yritä, siinä ei menetä mitään! Paitsi ehkä työtunteja, mutta niitähän meillä tässä elämässä riittää!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!