Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ilkka Halava – Näkymiä tulevaisuudesta

Kirjoitettu 03.10.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilkka Halava oli puhumassa Akatemialla perjantaina 20.9.2019. Halava tunnetaan tulevaisuuden tutkijana ja nytkin hän oli maalailemassa meille kuvia siitä, miltä tulevaisuus tulee näyttämään.

Eräs melko huima asia, jonka Halava toi esille oli tulevaisuuden kasvavat tarpeet. Vuonna 2030 tullaan tarvitsemaan 50% enemmän ruokaa, 45% vettä ja 30% energiaa. Tämä tulee edellyttämään välttämättä uusien innovaatioiden kehittymistä, jotta saadaan tuotettua resursseja tarpeeksi ja tarpeeksi kestävästi. Tämä tulee myös muuttamaan tuotantoa radikaalisti, emme tule enää tuottamamaan kulutukseen, vaan tarpeeseen. Muutos on hyvä myös luonnon näkökulmasta katsottuna. Meidän ei tarvitse tuottaa kertakäyttötavaraa ja täyttää sillä meriämme, taikka tuottaa suuria määriä päästöjä. Tuotetaan sen verran, kuin tarvitsemme ja niin ympäristötehokkaasti, kuin voimme. Näin meillä säilyy vielä hyvä maapallo, jossa elää.

Tehokkuuteen on onneksi tulossa avuksi tulossa koko ajan kehittyvä robotiikka, joka tekee työn useimmiten aina paremmin, kuin ihminen. Tämä saattaa herättää joissakin pelkoa ja ajatuksia siitä, kuinka koneet vievät meidän työmme. Tällaisen ajattelun Halava murskasi esimerkillään, jossa hän toi esille Japanin. Japani on maailman koneistunein maa, mutta sen työttömyysprosentti on vain 2%, kun samaan aikaan se on Suomessa 6,5% luokkaa. Tilanne on siis aivan päinvastainen. Robotit eivät vie ihmisten työpaikkoja vaan vapauttavat ihmisiä suorittavasta työstä tekemään töitä, joita robotit eivät kykene suorittamaan.

Mitä sitten ovat ne asiat, joita robotit eivät kykene tekemään? Näitä asioita Halava listasi puheessaan:

  1. Luova ongelmanratkaisu
  2. Yhteistyö/synergia (1+1+1=enemmän kuin 3)
  3. Joustava kontekstualisointi
  4. Paremman elämän kuvittelukyky

Tämä johdattelee myös yhteen nykyisistä lempiaiheistani. Tulevaisuuden työpaikat ja tulevaisuuden työelämä. Näitä työpaikkoja, kun ei ole vielä edes luotu ja vielä vain maalaillaan kuvia siitä millaista tulevaisuuden työelämä, tulee olemaan. Jokainen tällä hetkellä opiskeleva nuori varmasti pohtii mihin tulee työllistymään, mutta totuus on se, että he eivät voi tietää sitä, koska sitä työpaikkaa ei ole olemassa. Minun mielestäni tämä on todella innostava ajatus, olen elämälläni polulla, jonka saan ja minun täytyy muovata omanlaisekseni.

Nyky-yhteiskunta on melko kankea toimissaan ja asiat eivät tapahdu ihmisten haluamalla nopeudella. Tämä tulee todennäköisesti lisäämään yrittäjyyttä, koska ihmiset haluavat saada enemmän vapauksia toimia nopeasti. Yrityksien lisääminen tuo lisää juurikin niitä edellä mainittuja tulevaisuuden työpaikkoja aloille, joille robottien taidot eivät riitä.

Nämä kaikki ovat asioita, joita me opiskelemme Tiimiakatemialla ja siksi olemmekin todella onnellisessa asemassa, kun olemme täällä juuri nyt. Me uskomme parempaan elämään ja siihen, että on mahdollista kehittää uusia parempia innovaatioita ja uskomme myös, että tiimissä on voimaa. Halava näytti dioissaan myös kuvan, jossa oli monta samalla pukeutunutta miestä puvuissaan, sekä yksi huppariin ja farkkuihin pukeutunut mies seisomassa päällään. Tässä kuvassa oli monta samalla tavalla ajattelevaa ihmistä, nämä robotit voivat korvata, koska kukaan ei tuo systeemiin mitään uutta. Kuitenkin päällään seisova oli erilainen, hän on se yksi, joka päätti hakea Tiimiakatemialle, jossa nämä kaikki eri tavalla ajattelevat, joita robotit eivät voi korvata, kohtaavat.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!