Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ilkka Halava – Tekemisen 4.0

Kirjoitettu 27.09.19
Esseen kirjoittaja: Aleksi Luukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tekemisen 4.0
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Halava
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muuttuuko kulutuskäyttäytyminen tulevaisuudessa? Mitä tapahtuu, kun autot vähenevät miljoona kaupungissa? Mitä on tämän ajan yleissivistys? Mm näihin kysymyksiin saimme vastauksia ja uusia näkökulmia, kun akatemialla järjestettiin tekemisen 4.0 ja lavalle nousi tulevaisuustutkija Ilkka Halava.

Ilkan puhe oli todella vaikuttava ja pisti ajattelemaan omia valintoja ja tulevaisuutta isossa kuvassa. Ilkka kertoi tulevaisuuden haasteista ja uusista innovaatioista todella viisaasti. Huomasi, että Ilkka tietää, mistä puhuu, koska hän osasi kertoa asioita niin, että kaikki ymmärtävät häntä.

Puhe alkoi Kulutuskäyttäytymisen muutoksilla. ”Hukkaa ja hävikkiä täytyy vähentää siten, että ensin tehdään ostopäätös ja vasta sen jälkeen tuote valmistetaan”. Ruokahävikkiä syntyy päivittäin valtava määrä ja yritykset alkavat pikkuhiljaa keksimään käytäntöjä, joilla vähennetään hävikkiä. Esimerkkinä RESQ club, joka myy alennushintaan ruokaa, joka muuten päätyisi roskakoriin. Myös fazer kehitti ”makea moka” nimisen karkkipussin, joka sisältää hävikkikarkkeja, jotka eivät muuten menisi myyntiin, koska ne ovat epämuodostuneita tai muuten vaan ”epätäydellisiä” normaaliin myyntiin.

”Kaupungit vähentävät radikaalisti autojen käyttöä, joten tulevaisuudessa on mietittävä mitä tehdään rakennuksien välissä olevalle tilalle, jossa aikaisemmin on ollut parkkipaikkoja”. Tukholmassa nuoret eivät enää suorita ajokorttia. Julkinen liikenne ja pyöräily on paljon helpompaa ja nopeampaa. Ylipäätään pyöräilyn brändi on kovassa nousussa. Sähköpyörät ja kaupunkipyörät ovat kovaa vauhtia yleistymässä ja kaupungit parantavat jatkuvasti pyöräteitä. Autoilu on suhteellisen hankalaa varsinkin suurten kaupunkien keskusta alueella. Parkkipaikkoja ei meinaa löytyä ja tiet ovat ahtaita. Lisäksi jatkuva valoissa ”seisominen” aiheuttaa ärtymystä ihmisissä. ylipäätään autoilusta kuulee paljon enemmän negatiivista äänensävyä kuin pyöräilystä. Myös liikkuminen on yleensä paljon nopeampaa pyörällä, jos ajaa lyhyitä matkoja. Toki ihmiset tarvitsevat myös autoa esimerkiksi lasten kuskaamiseen tai pitkiin työmatkoihin, mutta autoilun brändi on selkeästi laskussa.

Mitä on tämän ajan yleissivistys? Siinäpä loistava kysymys. Ilkka toi puheessaan esille, kuinka median luoma illuusio yleissivistyksestä yleisesti rajoittuu lähinnä tosi tv ohjelmiin. Somen takia käsitys siitä mikä on oikeasti tärkeää ja yleissivistää on mielestäni hieman vääristynyt. Kyseenalaiset henkilöbrändit ja tosi tv ohjelmat saavat todella paljon näkyvyyttä. Toki ihmiset ovat myös kiinnostuneita näistä, koska ne saavat todella paljon klikkauksia ja aiheet ovat keskustelua herättäviä. En itsekkään tykkää lukea iltalehdestä mitään tiedeartikkelia, jos vieressä on artikkeli ”Selviytyjät Suomi” juonipaljastuksista. Kuitenkin olisi hyvä ymmärtää, että jos media esimerkiksi tyrkyttäisi enemmän uutisia mm ilmastonmuutokseen liittyvää faktaa, robottejen yleistymisestä, tekoälystä ja tulevaisuuden työyhteisöistä, voisiko maailma olla viisaampi ja yleissivistys eri tasolla? Pelkästään mediaa ei tietenkään voi tästä kaikesta syyttää ja jokainen ihminen saa loppupelissä itse päättää, että mitä haluaa lukea ja oppia.

Nostan Ilkan puheesta vielä yhden havainnon tähän tekstiin. Koneiden ja robottejen pelko. Erilaiset koneet ovat olleet ihmisten kanssa samassa työympäristössä todella kauan. Kuitenkin vasta pikkuhiljaa koneita aletaan kehittää sille tasolle, että he voivat tehdä joitain ihmisten töitä. Osa ihmisistä ei selvästikään ole vielä valmis tähän muutokseen. Osa haluaa edelleen tehdä itse tehtävän, jonka kone osaisi tehdä virheettömästi ja nopeammin.” Jos työ on sitä, että imitoit konetta, ei ole mitään mahdollisuutta, että teet työsi tehokkaammin kuin kone.” ”Ahkeruus ei ole hyve, jos viet koneiden työt.” Näin totesi Ilkka puheessaan. Epäilysten taustalla saattaa olla pelko siitä, että ihmisten työt loppuvat, jos kone tekee kaiken. Totuus on kuitenkin se, että ihmistä ei voi korvata suurimmassa osassa asioita. Halava esitteli puheessaan ”ihmisen ylivoima” aiheisen dian. yhteistyö, paremman elämän kuvittelukyky, luova ongelmanratkaisu, joustava kontekstualisointi. Esimerkiksi näitä neljää asiaa koneet tai robotit eivät pysty tekemään.

Tässä tekstissä oli muutamia pointteja ja omia pohdintoja Ilkka Halavan mielenkiintoisesta puheesta. Toivottavasti jatkossakin akatemian erilaisiin tilaisuuksiin saadaan yhtä ammattitaitoisia puhujia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!