Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ilman omaatuntoa

Kirjoitettu 29.05.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ilman omaatuntoa
Kirjan kirjoittaja: Robert D. Hare
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ilman omaatuntoa

Hän saattaa istua juuri vieressäsi. Hän saattaa olla joku tuntemasi, maailman ihanin ja mukavin ihminen. Hän voi olla mies tai nainen. Hän voi juuri nyt olla tekemässä jotain pahaa läheisillesi tai tuttavillesi. Hän ei tunne. Hän on kylmä. Hän toimii johdonmukaisesti, viiltävän tehokkaasti, pahimmillaan tappavasti. Se on psykopaatti! Psykopaatteja on kaikkialla. Heitä on 2 % kaikista ihmisistä, siis kaksi sadasta. Kaksikymmentä tuhannesta. Tohtori Robert D. Haren kirja kertoo meille tiiviin läpileikkauksen siitä, mikä on psykopaatti ja miten psykopaatit käyttäytyvät. On uskomatonta tajuta että kuinka paljon ja millä tavalla psykopaatit saavat kanssaeläjänsä toimimaan täysin omien halujensa ja etujensa mukaisesti. Sairainta tässä on se että psykopaatit toimivat ilman että se tuntuisi heistä pahalta, päinvastoin, he nauttivat siitä.

Mikä on psykopaatti?

Psykopatia määritellään monella eri tavalla mutta diagnoosia yhdistää se että se on psyykkinen sairaus, johon kuuluu katumattomuus, estottomuus ja he ovat ihmisiä, jotka imevät muista ihmisistä kaiken hyödyn itselleen. Jäljelle he jättävät särkyneitä, haavoitettuja sieluja, tyhjiä pankkitilejä ja pahimmillaan ruumiita. Psykopaatit eivät omista omaatuntoa. He ovat itsekeskeisiä ja tunteettomia.

Mitä oireita psykopaateilla on?

Psykopaateilla on havaittu valtava määrä erinäisiä oireita, joilla pystytään määrittelemään ihmisen olevan psykopaatti. Useimmilla on havaittu kuitenkin joitakin yhdistäviä oireita.

Jos mietitään sitä, mitä tapahtuu kun psykopaatti toimii liike-elämässä, voidaan todeta että mitä tahansa. Psykopaateilla on se hyvä puoli että ne toimivat määrätietoisesti, oma etu edellä ja he osaavat olla kameleontteina. He voivat olla parhaita myyntineuvottelijoita ikinä tai he voivat olla määrätietoisia johtajia, joiden yrityksistä tulee menestystarinoita. He voivat siis huijata, ja yleensä huijaavatkin, muita ihmisiä sumeilematta päästäkseen kohti omaa etua. Psykopaateilla on paljon pinnallista tietoa monelta eri alalta ja sitä he juuri käyttävät hyödykseen. Haittapuolena tässä on se että psykopaateille on aivan sama mitä muut ajattelevat. Heitä ei myös estä sekään vaikka toimenpiteet olisivat hieman laittomia.

Mietin itse monesti miten toimia jos huomaan kanssani olevan ihmisen olevan psykopaatti. En oikeastaan tiedä. Ties vaikka olen jo joskus ollut kanssakäymisessä psykopaatin kanssa. Hare antaa kirjassaan jokaiselle ihmiselle suunnatun selviytymisoppaan. Sieltä huomasin itselleni kolme tärkeää asiaa, jotka aion pitää mielessäni jos joskus olen kanssakäymisessä psykopaatin kanssa:

  1. Ota selvää kenen kanssa olet tekemisissä
  2. Yritä välttää psykopaatin kosiskelujen vaikutus itseesi
  3. Älä tuijota psykopaattia silmiin, katso muualle mutta kuuntele silti tarkasti

 

Niko Niemelä

niko.niemela@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!