Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ilman omaatuntoa

Kirjoitettu 03.02.13
Esseen kirjoittaja: Elmo Jussinoja
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ilman omaatuntoa
Kirjan kirjoittaja: Robert D Hare
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Osui vahingossa silmään ja aihe vaikutti niin kiinnostavalta, että oli pakko lainata. Kirja kertoo nimittäin psykopaateista (narsistinen persoonallisuushäiriö). Maailmassa tapahtuu jatkuvasti uusia järkyttäviä veritekoja, jotka ihmetyttävät maailmaa. ”Miten joku ihminen kykenee tekemään tuollaista?”. Kirjan avulla rupesinkin näkemään uutisissa pyörivät veriteot erilailla. Aina kauhistellaan, että normaalit ihmiset sekoavat ja tekevät kauheita tekoja. Ei voida ymmärtää miten se on mahdollista. Monesti ei tajuta, että taustalla onkin ollut psykopaatti. Tällöin kauheiden tekojen takana rupeaa olemaan enemmän ”järkeä” ja pystyy siis hieman paremmin ymmärtämään teon tehnyttä henkilöä. Seuraavaksi selitän miksi on näin.

Psykopaatti on ”normaali-ihminen” lukuun ottamatta paria kriittistä puutosta. Heiltä puuttuu omatunto ja myötäelämiskyky. He ovat tunteettomia ja itsekeskeisiä. He ovat ominaisuuksiltaan omaan pussiin pelaajia, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta muiden ihmisten hyvinvointi. Psykopaateista ei olisi yhteiskunnalle niin paljon harmia, eikä heitä olisi vaikea tunnistaa jos he julkisesti näyttäisivät omat puutteensa. Psykopaatit ovat useimmin kuitenkin erittäin lipeviä ja hyviä huijaamaan ihmisiä. He vedättävät ihmisiä mielin määrin ja aina taustalla on oman edun tavoittelu. Ihmisillä on alitajunnassa yhteiskunnan kirjoittamattomia sääntöjä lukemattomia määriä. Nämä säännöt lisättynä häpeään ja nolostumiseen estävät normaaleiden ihmisten väärät toimet. Harva haluaa huijata ja petkuttaa muita, koska ei halua kohdata jälkiseurauksia. Edellä mainittu olettamus luo yhteisen luottamuksen tunteen muita ihmisiä kohtaan. Jokainen ihminen myös olettaa automaattisesti, että kukaan ei voisi väärinkäyttää tätä luottamusta. Sehän olisi vain yksinkertaisesti liian hölmöä. Psykopaatit pärjäävätkin siksi, että he toimivat omalla tavalla. He käyttävät juuri tätä luottamusta hyödykseen. Jälkikäteen muut ihmiset vain voivat epäuskossa ihmetellä mitä on tapahtunut ja miksi.

Omaan napaan tuijottelu vaikeuttaa myös kaikenlaista yritystä parantaa psykopaattia. He tykkäävät itsestään ja eivät näe toiminnassaan mitään väärää. He vain ottavat sen mikä heille kuuluu. Tästä syystä esim. psykopaatit, joista on tullut murhaajia pitäisi pitää lukittuina vankilassa loppuelämän ajan. Heille ei ole keksitty vielä mitään keinoa, joka muuttaisi heidän ajattelumaailmaa. Lisäksi psykopaatit valehtelevat kokeneensa kaikki valaistukset ja muut, jotta he vain pääsisivät vapauteen. Yksi kammottava tarina oli rikollinen joka oli veriteoista tuomittuna. Hän lopulta onnistui vakuuttamaan hoitolaitoksen päästämään hänet yhden päivän lomalle ulkopuolelle. Sen päivän aikana hän ehti murhata kaksi ihmistä ennen kuin hänet saatiin kiinni.

Psykopaatin kehityskaari on vielä hieman epäselvää. Monesti vedotaan, että huono ympäristö on synnyttänyt huonosti käyttäytyvän henkilön. Vanhempia syytetään kasvatuksesta. Syitä yritetään löytää kaikkialta muualta paitsi kyseisestä henkilöstä. Psykopaatiksi ei yhtäkkiä sairastuta teini-iässä. Kirjan juttujen perusteella psykopaatiksi joko synnytään (perinnöllistä?) tai se muovautuu niin aikaisin, että sitä on vaikea yrittää estää (jos ennaltaehkäiseviä keinoja satutaan edes koskaan keksimään). Tämän todistaa monet esimerkit hyvissä perheissä kasvaneista ihmisistä, jotka ovat myöhemmin paljastuneet psykopaateiksi. Monesti varakkaissa perheissä kasvaneet psykopaatit päätyvätkin valkokaulusrikollisiksi.

Psykopaatti ei omista rikasta tunne-elämää, mutta silti hän osaa vakuuttaa muille olevansa yhtä tunteellinen kuin muut. Hän on vuosien varrella oppinut toimimaan kuin muutkin, mutta hänen tunteiden ilmaisut ovat onttoja. Kirjassa oli monia esimerkkejä, joissa oli pyydetty psykopaattia vastaamaan tunteisiin liittyvään kysymykseen. Yhtäkkiä lipevästä henkilöstä oli tullut takerteleva ja puuta heinää puhuva henkilö. Monesti he puhuivat myös ristiriitaisesti. Jopa niin ristiriitaisesti, että normaalista ihmisestä asia kuulostaisi äärettömän typerältä (moni lankeaa silti huijaukseen vakuuttavan puhetaidon takia). Hyvänä esimerkkinä kolmeksi vuodeksi vankilaan tuomitun psykopaatin kommentit. Hän huijasi leskiäitiään kiinnittämään talonsa 25 000 dollarilla, varasti sitten rahat ja jätti äidin maksamaan velkaa pienillä myyjän tuloilla. ”Äitini on hieno ihminen, mutta olen huolissani hänestä. Hän tekee liikaa töitä. Välitän hänestä ja aion helpottaa hänen elämäänsä”. Mieheltä kysyttiin varastamistaan rahoista. ”Minulla on edelleenkin rahaa piilossa ja kun pääsen vapaaksi on juhlien aika!” Huoli äidistä ja hänen kohtelu sekä rahan tuoma ilo oli erittäin ristiriitaista ja hänelle huomautettiin asiasta. ”Kyllähän minä äitiä ilman muuta rakastan, mutta hän on jo aika vanha. Ellen itse pidä huolta itsestäni, kuka sen sitten tekisi?”

Psykopaatin voi tunnistaa myös ehkä silmistä. Monet havainnot psykopaateista ovat olleet, että heidän silmiä ei pysty lukemaan. Joskus voi tuntua, että silmien lähettämä viesti ei sovi yhteen henkilön ilmeen ja puheen kanssa. ”Kun silmät puhuvat yhtä ja suu toista kieltä, kokenut ihminen luottaa vain silmien kertomaan”. Hyvänä neuvona on, että kannattaa olla varuillaan jos joku ihminen on liian hyvää ollakseen totta. Monesti taustalta voikin paljastua ihmisiä hyväksikäyttävä psykopaatti. He häpeilemättömästi käyttävät kaikki keinot pyörittääkseen muita sormensa ympärillä. Ihmiset ovat luottavaisia, kuten aikaisemmin mainitsin, joten jokaisen heikkoudet ovat helposti löydettävissä.

Vaikka psykopaatit vaikuttavatkin kamalilta ihmisiltä, eivät he kaikki ole sarjamurhaajia, valkokaulusrikollisia tai rötöstelijöitä. Monet elävät elämänsä välttäen suuremmat lainrikkomiset. Heistä kuitenkin on aina yhteisöissä jonkinlaista harmia. He aina ottavat enemmän kuin antavat. He ovat aina enemmän itseensä keskittyneitä ja työpaikoilla hakevat parannusta omaan tilanteeseen muiden kustannuksella. Heille on mahdottoman vaikeaa muodostaa tunteettomuutensa takia kestäviä ihmissuhteita, joten aviopuolisot ja lapset joutuvat kärsimään. He myös välttelevät sopeutumista yhteiskunnan rajoitteisiin eli siis noudattamaan muiden yhteisiä pelisääntöjä. Hankalalta kuulostava tilanne maailman kannalta, mutta toivottavasti syyt jotka johtavat psykopaattisuuteen selviävät joskus. Jännä pohtia kuinka paljon vähemmän maailmassa olisi rikollisuutta jos psykopaattisuuden juuret saataisiin kitkettyä pois tulevaisuudessa.

Käytäntöön on mahdotonta viedä tästä kirjasta mitään ja varsinkaan tällä hetkellä. Se avarsi vain minun käsitystä maailman rötöksistä ja ihmismielen outouksista. Tulevaisuudessa kirjasta voi olla paljonkin hyötyä. Voi olla, että kirjan avulla pystyn välttämään psykopaatin huijausyritykset. Kuitenkin kaikkia koittaa joku huijata jossain vaiheessa elämää. Psykopaatteja on oletettavasti väestöstä 1%, vangeista 15-25%, henkirikoksen tekijöistä 30% ja sarjamurhaajista 90%. On siis todennäköistä, että jokainen kohtaa jossain vaiheessa elämäänsä psykopaatin, mutta kysymys kuuluu ”tunnistatko silloin psykopaatin naamion takaa?”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!