Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ilmiö nimeltä Zlatan

Kirjoitettu 08.10.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Niemelä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

On Zlatanin syntymäpäivä. Ruotsin oma kultajalka ja jalkapallon supertähti täyttää 32 vuotta. 3.10 aloitan kirjoittamaan esseetä joka pohjautuu hänen elämänkertaansa, jonka on kirjoittanut David Lagercrantz. On siis hyvin otollinen hetki katsoa taaksepäin hänen uraansa ja kertoa omia ajatuksiani siitä.

Ensimmäiset muistikuvani Zlatanista sijoittuvat melkein kymmenen vuoden taa, kesäkuulle 2004. Ibra tasoittaa pelin EM-kisojen alkulohkon pelissä Italiaa vastaan. Ruotsin kulmapotkun jälkeen pallo jää pomppimaan viiden metrin päähän maaliviivasta. Italian maalivahti Gianluigi Buffon syöksyy palloon, niin tekee myös Zlatan. Tapahtuu jotain erityistä. 21-vuotias Zlatan ehtii ensin palloon ja nostaa sen kantapäällään maalivahdin yli aivan ylärimaa hipoen maaliin. Yksi maali paljastaa jo paljon tästä ruotsalaisten sankarista. Eikä tämä maali ollut tuuria. Zlatanin uraan mahtuu monta toinen toistaan hienompaa viimeistelyä joista viimeisimpänä marraskuussa 2012 tehty saksipotkumaali 30 metristä yli Englannin maalivahdin Joe Hartin. Hän on rohkea, ennakkoluuloton, kunnianhimoinen, arvaamaton ja ennen kaikkea oma itsensä. Hän on Zlatan.

Katkelma haastattelusta huhtikuulta 2013. Haastattelijana journalisti Pedro Pinto.

PP: Kuinka hyvä olet jalkapalloilijana asteikolla yhdestä kymmeneen?
Zlatan: 10.
PP: Tunnetko itsesi aliarvostetuksi?
Zlatan: En, he tietävät että olen hyvä.
PP: Et ole koskaan voittanut Mestareiden liigaa. Kuinka paljon haluat sitä?
Zlatan: Paljon, mutta sillä ei oikeasti ole väliä. Urani on ollut täydellinen.

Zlatanin ura on ollut fantastinen. Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan ja PSG. Siinä joukkueet joissa hän on pelannut, ja ja voittanut kyseisien maiden liigojen mestaruudet joka vuonna alkaen Malmöstä vuonna 2001. Lisäksi vielä cupkilpailujen voittoja mm. Italiassa, Ranskassa ja Hollannissa sekä seurajoukkueiden maailmanmestaruus vuonna 2009 Barcelonassa. Mutta ei kuitenkaan sitä suurinta ja kauneinta, Mestareiden liigaa. Zlatanin saavutukset uransa aikana kestävät vertailun kenen tahansa suuren pelaajan kanssa,  minä aikakautena tahansa.

Syitä Zlatanin upeaan uraan on monia, mutta aion nyt käsitellä kahta keskeisintä syytä.

Määrätietoisuus
“Man kan ta en kille från Rosengård men man kan inte ta Rosengård från en kille”. -Zlatan

Eli siis, mies voi lähteä Rosengårdista, mutta Rosengård ei lähde miehestä. Zlatanin vanhemmat muuttivat Ruotsiin pakolaisina Balkanin alueelta. Zlatanin isä Sefik työskenteli muurarina
ja oli alkoholisoitunut. Hän halusi Zlatanin kouluttautuvan lakimieheksi ja saavan hyvän elämän. Zlatanin äiti Jurka oli pitkään masentunut ja ammatiltaan siivooja. Lisäksi Isoveli Sapko oli nuorempana huumekoukussa ja perhe-elämä oli koetuksella moneen otteeseen. Tämä kaikki sijoittui Malmöön, maahanmuuttajien suosimaan lähiöön Rosengårdiin. Ei siis mitkään upeat lähtökohdat elämään.

Kuitenkin Zlatan teki haaveestaan totta, hän halusi olla maailman paras jalkapalloilija ja vietti koko lapsuutensa pallon kanssa. On tehty monia tutkimuksia siitä, kuinka paljon harjoittelua vaatii huippujalkapalloilijaksi tuleminen. Eräs tutkimus kertoo, että perustaitojen hankkimiseen tarvitaan 100 000 tuntia harjoittelua. Helpommin sanottuna määrä on 3,5h joka päivä, yhdeksän vuoden ajan. Tottakai lisäksi tarvitaan oikeanlaista valmennusta, suhteita ja ennenkaikkea onnea. On arvioitu, että maailmassa on noin miljardi jalkapallon harrastajaa. Kaiken tämän takana on määrätietoisuus, palava halu saavuttaa unelmansa. Määrätietoisuutta tarvitaan, oli unelma mikä tahansa. Pelata jalkapalloa ammatikseen tai pärjätä bisnesmaailmassa. Kirja opettaa paljon siitä, millaisia uhrauksia unelmansa eteen joutuu tekemään ja kuinka vaikeaa huipulle pääseminen on.

“Olin vaan yksi palloa potkivista kakaroista. Mutta minulla oli jalkapallo. Huomasin sen olevan oma juttuni ja potkin palloa kaiken aikaa; pihassa, kentällä ja välitunneilla.”

Zlatan harjoitteli, harjoitteli ja harjoitteli vielä lisää. Jalkapallon harjoittelu on juuri sitä tekemällä oppimista, mitä mekin Tiimiakatemialla teemme. Tarvitaan toistoja ja lisää toistoja, että asiat jäävät mieleen ja muuttuvat yliopituiksi.

Siirryttyään Ajaxiin Zlatan pohti: “Treenasin kuin hullu. Vedin itseni täysin piippuun. Tajusin samalla, että näin se homma toimii. “Olin ollut liian tyytyväinen itseeni, luullut olevani jotenkin siisti jäbä. Mutta se oli täysin väärä asenne.” Niin jalkapalloilijana kuin työelämässä kukaan ei ole koskaan valmis tai täydellinen. Hyvänolontunteeseen ei saa jäädä vellomaan vaan on haluttava kehittyä. Toisaalta välillä on hyvä katsoa taaksepäin, ja olla ylpeä jo saavutetuista asioista. Zlatan toimii hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka säilyttää aina nöyryys omassa tekemisessään, mutta osata myös arvostaa saavutuksia. Kuten ylläolevasta haastattelusta käy ilmi. Pitää pyrkiä kohti suurta unelmaa ja asettaa järkevät välitavoitteet matkan varrelle. Tämä on hieno oppi minkä kirjasta sain. Itseensä tyytyväinen ihminen ei koskaan saavuta niin suuria asioita kuin aina nälkäinen ja menestystä janoava yksilö. Kärjistetysti, tyytyväisyys tappaa.

Ihmissuhteet
Zlatanin perhesuhteet lapsuudessa toimivat motivaationa hänelle ja hän voitontahtoisena halusi pois Rosengårdin lähiöstä. Vaikka lähtökohdat olivat kurjat, oli perhe useimmiten aina hänen tukenaan. Nuorisorikollisen piirteitä omannut Ibra löysi lapsiensa Maximilianin ja Vincentin äidin, Helenan joka varmasti rauhoitti hänen luonnettaan ja vaikutti positiivisesti kentällä tapahtuviin asioihin.

Kuitenkin, mielestäni Zlatanin tärkein henkilö uran kannalta on kuitenkin italialainen pelaaja-agentti Mino Raiola, joka on edustanut häntä jo vuodesta 2003 lähtien. Mino sanoi asiat suoraan ja oli ulkoiselta habitukseltaan rasvaisen mafiapomon näköinen kaveri. Mino Raiola neuvotteli ja hoiti kaikki Zlatanin seurasiirrot ja niiden takana tapahtuneen työn. Suurempi rooli kuitenkin oli hänen tyylinsä piiskata Zlatania parempiin suorituksiin. Ensitapaamisella Mino sanoi: “Saat myydä autosi ja kellosi ja alkaa treenata kolme kertaa entistä kovempaa. Koska tilastosi ovat pelkkää roskaa.” Hän saattoi ärsyttää Zlatania ja kettuilla minkä ehti, mutta tiesi samalla, että tämä on se keino mikä toimi Zlatanin kohdalla. Tiimiakatemialla toivoisin samanlaista “potkimista” ja rakentavaa kritiikkiä. Henkilökohtaisesti jopa vihainen kritiikki ja haukut sytyttää enemmän kuin ympäripyöreä “ihan ok” lässytys. Toivon, että omana Mino Raiolana toimisi tietysti oma tiimini, valmentajat ja toki myös asiakkailta saatu palaute. Toisaalta jokaisen kyky ottaa palautetta on erilainen. Kriittinen palaute voi yhtä hyvin lannistaa kuin saada aikaan hyvää ja tämä pitää ottaa aina huomioon palautetta antaessa. Ihmistuntemus tiimissä on elintärkeää.

Onnistuneessa jalkapallourassa pitää luoda suhteita ja löytää ne “oikeat” ihmiset auttamaan, aivan kuten bisnesmaailmassa ja kaupankäynnissä. Aivan kuten Zlatan löysi Minon. Nykyään Mino Raiola edustaa Zlatanin lisäksi pariakymmentä muuta huippujalkapalloilijaa ja tulevaisuuden lupausta mm. Mario Balotellia ja Paul Pogbaa. Seurat joissa Zlatan on pelannut ovat käyttäneet ruotsalaisen hankintaan yhteensä 190 miljoonaa euroa. Kirjaa lukiessani mieleni teki saada lisätietoa Mino Raiolasta, hän toimii aina omana itsenään ja tekee jalkapallomaailman suurimpia kauppoja “vain” 10 vuoden kokemuksella.  Yhteenvetona ja hyvänä opetuksena kirjasta: suhteet ovat kaikki kaikessa.

Lopuksi:
Voin suositella kirjaa kaikille, myös niille jotka eivät ole kiinnostuneet jalkapallosta. Henkilönä Zlatan on mielenkiintoinen ja tunteita jakava. Tottakai itse katson asiaa erilailla vahvan jalkapallotaustani takia. Kirjan luettuani mielessäni pyöri oppien lisäksi myös kysymys: Mitä jos? Mitä jos Zlatanin vanhemmat olisivatkin muuttaneet Balkanin sotaa karkuun Suomeen. Olisimme saaneet nauttia tästä hienosta urasta vielä lähemmin ja tunteneet tämän pelaajan omana kansallisankarina. Aina on tilaa jossittelulle. Nyt meillä on  Kuningas Litmanen ja hokiteroilla Teukka Salama.

Jos mielenkiinto heräsi, tsekkaa tämä videokooste tästä velikullasta. Enjoy!
http://www.youtube.com/watch?v=HAH8GicUtN0

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!