Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innostuminen on vaarallista

Kirjoitettu 23.12.15
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innostus - Myötämanipuloinnin Aakkoset
Kirjan kirjoittaja: Pauli Aalto-Setälä, Mikael Saarinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Suomalaiseen perinteeseen kuuluu että ollaan hiljaa eikä innostuta ja syystäkin.

Innostuminen on vaarallista

Innostuminen on tila, jossa mieli hurmioituu johonkin asiaan. Innostuessa keskittyminen on yli-inhimillistä luokkaa. Saatat saavuttaa vaarallisen flow tilan, jossa keskityt niin paljon johonkin asiaan että hukkaat ajantajun ja unohdat syödä. Innostumisen vaarallisuus piilee nimenomaan ihmisille tärkeiden perustoimintojen laiminlyöminen. Lepääminen saatetaan laiminlyödä tärkeämmiltä tuntuvien toimenpiteiden takia. Kroppa joutuu siirtymään stressitilaan, jotta se pystyisi pysymään innostuneen mielen tahdissa.

Kaikista innostumisen vaaroista huolimatta, kirjailijat Pauli Aalto-Setälä ja Mikael Saarinen pyrkivät lisäämään innostumisen taitoa kirjassaan Innostus, myötämanipuloinnin taito. Kirjassa innostus kuvataan luovuuden ja menestyksen tärkeimpänä polttoaineena, joka vie yksilön ja tiimin menestykseen. Polttoaineen tavoin tarttuen ja sytyttäen kaiken ympärillään.

Innostuminen on mielestäni yksi minun vahvuuksistani. Varsinkin hyvä tekemisen meininki sytyttää minut. Korkealentoiset idean ja mielenkiintoiset ihmiset ovat myös asioita, jotka saavat minut innostumaan. Näistä syistä Tiimiakatemia on minulle harvinaisen hyvä paikka.  Minulla on vapaus rakentaa oma päiväjärjestys, eikä tielle tule tunnelmaa latistavia pakollisia tehtäviä, jotka eivät liity innostuksen kohteeseen. Ulkopuolisen säätelemät ja oman motivaation ulkopuolelta tulevat tehtävät ovat todella rankkoja ja hitaita suoritettavia.

Keskityn minua kiinnostaviin aiheisiin ja annan itselleni luvan innostua niistä. Näin pysyn motivoituneena huomattavasti pidempään ja haluan pysyä tehokkaana. Kyseinen istuu melko hyvin yrittäjämäiseen asenteeseen. Innostuessa näen enemmän vaivaa ja saan enemmän aikaan. Tulokset näkyvät minulle ja muille. Etenemisen tunne toimii innostuksen polttoaineena ja buustaa eteenpäin.

 

Miten muita voi innostaa

Muita on mahdotonta innostaa, jos itse ei ole innostunut. Esteitä muiden innostamiseen on pääasiassa tylsä projekti ja tyytymättömyys itseensä. Täytyy olla tyytyväinen omaan itseensä jotta voi innostua muista ihmisistä. Jatkuva omien huonojen puolien voivottelu tekee ihmisestä todella pessimistisen. Luottamus itseensä vaikuttaa päätöksiin ja sitä kautta myös muihin ihmisiin. Itseluottamus kasvaa kun keskittyy omiin vahvuuksiin ja näkee huonojen puolien sijaan kehittymisen kohteita. Itseluottamus heijastuu tekemiseen ja muihin ihmisiin. Uskallat ottaa haasteita vastaan ja näet muissa ihmisissä potentiaalin. Ihmisistä innostuminen ja muiden innostamisen voi helposti implementoida vaikuttamisen kehä teoriaan. Keskity ensin itseesi koska vain omaa ajatteluasi ja toimintaa voit täysin hallita. Oma toiminta vaikuttaa uloimpiin kehiin.

Toki omalla asenteella on paljon väliä, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Joskus on vain hyväksyttävä se tosiasia että jotkut asiat eivät ole sinulle. Mikäli aihe ei millään tapaa kiinnosta sinua. Osittain kiinnostuksen puutteen takia väärät asiat eivät myöskään vie eteenpäin. Tästä syystä tiimissä työskennellessä on hyvä olla rehellinen, jos jokin asia ei yhtään kiinnosta. Joskus pitää tehdä kompromisseja mutta yleensä tehtävään löytyy, joku joka on aiheesta paljon kiinnostuneempi.

 

Summa summarum

Itse en oikein innostunut tästä kirjasta. Innostuminen ja uteliaisuus ovat minulle tärkeitä asioita, en vain oikein saanut mitään uutta tästä kirjasta. Selkeästi kirja oli suunnattu pitkään työelämässä olleille ihmisille. Olen siitä onnellisessa asemassa että yksi elämän arvoista eli seikkailut toteutuvat aktiivisella tasolla ja se yleensä innostaa minua. Viimeiset 2,5 vuotta olen ollut Tiimiakatemialla jossa ihmiset ja ympäristö innostaa minua melkein joka päivä. Sitä ennen Suomenlinnan Hoitokunnassa työskennellessäni innostumisesta ei ollut kauheasti hyötyä mutta siellä annettiin kuitenkin paljon vapauksia joten se työ ei innostumista latistunut. Olen myös viihtynyt paljon taiteesta ja ilmaisutaidosta kiinnostuneiden ihmisten kanssa ja niissä piireissä innostuminen on hyvin tyypillistä ja sitä arvostetaan paljon. Innostumisen sen seurauksena yleensä syntyy jotain uutta ja hienoa.
Innostuminen on vahvuus enkä pelkää käyttää sitä.

 

John Blåfield
Seikkailija

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!