Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innostunut Sonni

Kirjoitettu 15.04.16
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innostus Myötämanipuloinnin aakkoset
Kirjan kirjoittaja: Pauli Aalto-Setälä, Mikael Saarinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”EI! Ei ole hyvä idea. En kannata. Ei voi toimia. Ei todellakaan.”

Lannistaako? Minua ainakin. Kieltäminen ja ideoiden lyttääminen, innostuksen tappaminen. Ei sana on tappava, se lannistaa ja poistaa innostusta. Minä innostun helposti. Näen mahdollisuuksia ja ideoita. Saan ideoita ympärilläni tapahtuvista asioista, lehdistä, ihmisistä, kaikkialta. Kuitenkin innostukseni on laantunut. En ole saanut ”ylistystä” tai tukea ideoilleni. Olen saanut vastauksen EI. Minusta on tullut pessimisti, ei idealisti. Ideani kuihtuvat, kuivuvat. Ideani eivät saa vettä kasvaakseen. Ymmärrän kyllä sen, että ei kaikkea voi tehdä, ei kaikkia ideoita voi toteuttaa.

Luin juuri eilen blogi tekstin lapsille ein sanomisesta. Se on helppoa. Lapsi haluaa tehdä jotain, jotain erilaista, joka ei sovi kodin ympäristöön. Sotkea, leikkiä niin kuin lapsi leikkii, levittää jauhot lattialle, sotkea mullalla tai jotain muuta. Aikuinen taas ei halua, epämukavuus, sotku. Entä jos ajattelisimme eritavalla. Antaisimme lapselle ehdot, joilla saa sotkea. Antaisimme lapselle, nuorelle tai aikuiselle vapauden olla luova. Tapammeko luovuuden jo tässä vaiheessa, kieltämällä kaiken? Keskustelu, sopiminen ja neuvottelu, siitä lapsikin oppii. Miettisimme miksi sanomme ei.

Olen myös pohtinut, että voiko innostunut ihminen olla ammattitaitoinen? Saako innostunut ihminen mitään aikaan, vai vaan ideoita? Keksii uutta ja innostuu siitä ja taas sama uudelleen. Mutta kuinka tärkeä tämä rooli on tiimissä, joukkueessa tai työporukassa?

 

Väärä paikka ja väärä aika! Aina ei voi olla super innostunut, eikä kertoa ideoita tai heitellä niitä. Toisten tiimiläisten täytyy olla samalla sivulla. On ymmärrettävä, että muut syttyvät hitaammin, eivätkä näytä sitä välttämättä ulospäin. Innostuneen ihmisen täytyy tietää rajansa. Milloin on aika ottaa lepoa ja rauhoittua. Kirjoittaa asiat ylös, jotka innostavat, mitä haluaa jatkaa tai tehdä eteenpäin. Pään tyhjentäminen paperille, piirtämällä tai kirjoittamalla auttaa usein. On myös tiedettävä missä ja milloin innostus häiritsee toisten tekemistä. On osattava suunnata innostus oikein. Ei voi huudella toimistolla, jos toiset tekevät jotain keskittymistä vaativaa työtä. On siis osattava ottaa toiset huomioon.

Kun tekee kaikkea, innostuu kaikesta, eikä oikein osaa päättää mitä sitten alkaisi tehdä. On otettava käyttöön työkaluja. Kalenteri on yksi hyvä työkalu, tai tyhjä paperi. Paperille tehtävät, mitkä täytyy saada tänään tehtyä, sitten jää aikaa ideoinnillekin. On myös osattava kirjoittaa ylös omat arvot, mihin keskityn nyt, mitkä asiat ovat tällä hetkellä minulle tärkeitä. Nämä asiat näkyvät arjessani ja ohjaavat ajatuksiani.

Minun kolme arvoani:

  • Itsensä kehittäminen ja kouluttaminen
  • perhesuhteet
  • terveys ja hyvinvointi

 

Minulla on nyt aika hyvä tilanne elämässäni. Olen hiukan oppinut tasapainottamaan elämääni, perhettä ja työtä. Kehitettävää on toki vielä, mutta eteenpäin on menty. En enää stressaa pienistä asioista, vaan annan asioiden mennä ja olla. Keskityn siihen mitä olen nyt tekemässä. Usein virheet ja syylliset löytyvät peiliin katsomalla, ei muualta, vaikka välillä toivoisin muuta. Olen huomaamattani tehnyt asioille jotain. Olen lukiessani tätä kirjaa, noin 5 viikkoa sitten pohtinut sitä, että arki ei riitä minulle. Haluan jotain uutta koko ajan, lisää kaikkea, uutta ja ihmeellistä. Nyt huomaan, että asiat ovat alkaneet muuttua, se on vaatinut aikaa ja tekoja ja ajatuksen tekemiseen. Olen onnellinen arjesta, pienistä asioita. Haluan tietysti kaikkea, mutta kyllä tämäkin riittää. Kehitys ja asioiden tapahtuminen vaatii 4-8 viikkoa toistoja, raakaa työtä. Sitten vasta asiat saattavat alkaa toimimaan oikeasti. Ei heti kirjan luettua, vaan oikeasti kokeilemalla, tekemällä muutosta.

TEOT + LUPAUS = MAINE

Kun on selkeä päämäärä se innostaa tekemään. On osattava myydä se kaikille. Unohtamatta palautteen vastaan ottamista ja sen antamista, matkan varrella. Opinnäytetyökin on innostava, koska se tähtää tulevaisuuden liiketoimintaan, teemme sitä itsellemme emme kenellekään muulle. Olen myös tunnistanut, että asiakkaat innostavat minua. Projektin joka vaiheessa sovin tapaamisen ja se vie minua ja projektejani eteenpäin. Olen löytänyt jotain, ja tästä on pidettävä kiinni!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!