Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innostus

Kirjoitettu 03.04.16
Esseen kirjoittaja: Iina Tiihonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innostus
Kirjan kirjoittaja: Pauli Aalto-Setälä, Mikael Saarinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

“Jokainen meistä janoaa iloa, yhteyttä toisiin ja arvostusta. Näistä kasvaa innostus, jota voi pitää onnistumisen ja onnellisuuden kokemisen edellytyksenä.”

Omiin vahvuuksiini kuuluu kyky innostua uusista asioista. Halusin lukea innostumisesta kertovan kirjan, koska kaipasin vinkkejä oman innostuksen ylläpitämiseen ja muiden innostamiseen erityisesti johtamisen näkökulmasta.

Myötämanipuloinnin positiivinen pyramidimalli

Kirjassa esitellään mallinnus, jonka tarkoituksena on tunnistaa tunnevuorovaikutuksen eri tasot. Mallista voidaan käyttää myös nimeä myötämanipuloinnin positiivinen pyramidimalli. Mitä ylemmäs pyramidin tasoilla johtaja pääsee vuorovaikutuksessa johdettavansa kanssa, sitä varmemmin syntyy aito innostus.

IMG_3137

Pyramidimallia käsiteltiin kirjassa usean sivun ajan, mutta poimin tähän esseeseen lyhyesti parhaat stepit siihen, kuinka päästä pyramidin huipulle, eli innostavaan vuorovaikutukseen johtajan ja johdettavan välillä.

 • Aloita keskustelu innostettavan kanssa purkamalla jännite, vaikka kysymällä kuulumiset.
 • Ole läsnä tilanteessa ja kuuntele toista aktiivisesti.
 • Osoita kiinnostus nyökyttelyn sijasta kyselemällä ja kehumalla.
 • Huumori on hyvä tapa lisätä innostunutta ilmapiiriä, mutta sen täytyy olla myönteistä tilanteeseen sopivaa.
 • Viesti oma innostuksesi toiselle hymyilemällä. Positiivisten tunteiden näyttäminen parantaa tutkitusti hyvää työilmapiiriä.
 • Opettele tunteiden myötäjakamista. Lähde mukaan toisen innostukseen tai vastaavasti elä hetki lannistuneen ihmisen vierellä hänen tunteitaan.

 

Innostuksen tappajat

Kirjassa neuvottiin myös miten ei kannata toimia, jos haluaa saada muut innostumaan tai säilyttämään jo syntyneen innostuksen.

Näin tapat innostuksen:

 1. Hoputa ja kyttää.
 2. Syyllistä.
 3. Uhkaile tulevilla (kriittisillä) arvioinneilla.
 4. Älä määrittele tai konkretisoi tavoitteita vaan ole epämääräinen ja korkeintaan vihjaileva.
 5. Aseta vaativia tavoitteita, mutta älä anna resursseja tai muutakaan tukea.
 6. Vertaile ihmisiä toisiinsa.
 7. Pakota kilpailemaan.
 8. Palkitse tyranniaasi sopeutujia hyvästä alamaisuudesta.
 9. Rankaise kriitikoita tai eroavia mielipiteitä esille tuovia.

 

Sytytä into

“Varmin keino herätellä innostusta vastapelurissa on suunnata kiinnostus häneen.”

Helpoin tapa osoittaa kiinnostusta ja täten lisätä innostusta, on yksinkertaisesti toisen kiittäminen. Kiitetyn itsetunto nousee kiitoksen seurauksena, ja hän kokee saavansa arvostusta tekemästään työstä. Toinen hyvä keino innostuksen synnyttämiseen on etsiä yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja keskustella niistä. Samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten ympärille syntyy lähes automaattisesti innostava ilmapiiri.

On ihmisiä, joiden innostaminen voi tuntua mahdottomalta. Tällaisissa tilanteissa tarvitaan kärsivällisyyttä ja paljon pieniä innostuksen askelia. Oleellista on tutustua innostettavaan ihmiseen oikeasti yksilönä, ja ansaita hänen luottamuksensa. Vasta sen jälkeen on mahdollista sytyttää innostus.

 
Luin kirjan silmällä pitäen tulevaa MYM -vastaavan pestiäni. En halua olla pelkästään tyyppi, joka hoitaa maailmanympärysmatkaan liittyvät käytännön järjestelyt, vaan innostaja, joka johtaa tiimiä kohti isoa yhteistä tavoitetta. En vielä reflektoinut kirjan oppeja käytännön kautta, vaan kokosin tähän esseeseen itselleni vinkkejä, joita voin tulevassa roolissani hyödyntää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!