Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innovate or die

Kirjoitettu 04.11.13
Esseen kirjoittaja: Suvi Marjanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Innovate or die
Kirjan kirjoittaja: Leppä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Innovate or die

Tätä kirjaa lukiessani minussa heräsi fiilis, että haluan tehdä vielä jotain isoa Tiimiakatemia-uran aikanani. En koe tehneeni vielä mitään totaalisesti räjäyttävää.

Tärkein koppi tästä kirjasta oli se, että lähde rohkeasti tavoittelemaan omia unelmiasi. Matkalle osuu epäonnistumisia, mutta kun tarpeeksi monta kertaa kömpii ulos suosta, jossain vaiheessa aurinko kuivattaa.

Unelmat

Pienenä elin pilvilinnoissa. Ei minulla ollut ikinä mitään tiettyä haaveammattia, mutta kuitenkin haaveilin aina jostain. Olen haaveillut lampaankasvattamisesta Irlannissa, omasta kilpikonnasta ja kaikesta siltä väliltä. Unelmat muuttuivat jatkuvasti, ja vanhat unohtuivat.

Muutama viikko sitten havahduin siihen, ettei minulla ollut pitkään aikaan mitään unelmia. Huolestuin. Miten minusta, aina omissa maailmoissani elävästä ihmisestä oli tullut arkisen realismin uhri? Miksi minusta on tullut vakava ihminen? Jos tämä on ensiaskel aikuisuuteen, en halua ikinä kasvaa vanhemmaksi.

Tällä hetkellä tiedän vain sen, että en tiedä, mitä isona haluan tehdä. Olen pohtinut liikaa sitä, etten tiedä mitä haluan tehdä ja sitten olen pohtinut sitä, miksi pohdin sitä, mitä haluan tehdä isona? Miksi en vain osaa nauttia nykyhetkestä?

Juuri nyt elämässäni on asiat periaatteessa hyvin. Minulla on uusi kiva koti, rakastava perhe, ystäviä, joiden kanssa voin jakaa ilot ja joihin voin turvautua hädän hetkellä.
Sitten on vielä tämä toinen perhe, tiimi. Tiimi, joka puskee minua eteenpäin. Tiimi, jonka avulla ylitän rajani aina uudelleen. Tiimi, jonka kanssa uskallan itkeä ja nauraa. Tiimi, joka ymmärtää vahvuuteni ja heikkouteni. Tiimi, joka olisi valmis tukemaan minua missä tahansa.

Minulla on semmoinen fiilis, että pystyisin parempaan. Miksi en tavoittele tähtiä taivaalta? Enkö uskalla? Enkö vain halua heittäytyä epämukavuusalueelle? Minä luulen, että keskityn liikaa sen tähtikuvion miettimiseen. Haluanko taivaalta Orionin vai Otavan? Vaiko kenties Pikku Karhun?

Tiimiakatemia tarjoaa mahdollisuudet tehdä mitä tahansa. Tiimiakatemialla on mahdollisuudet oppia oikeastaan mitä tahansa. Miksi en osaa hyödyntää niitä?

Tämän viikonlopun pyhitin itselleni. Nukuin pitkään, nukuin päiväunia. Kuuntelin musiikkia, joka saa minut hyvälle tuulelle ja joka on minulle tärkeää. Yritin herätellä unelmiani, mutta ei siitä oikein mitään tullut.

Tällä hetkellä yksi suuri tavoite elämässäni on olla aidosti onnellinen. Haluan löytää elämääni ne asiat, jotka tuovat voimaa. Tänä syksynä olen tehnyt liikaa töitä, enkä ole antanut aikaa itselleni. Olen keskittänyt voimavarani tulevaisuudesta stressaamiseen. Olen unohtanut ne elämän pienet ilot.

Pohdiskelin paljon, miten saisin omat unelmani heräämään. Vanha ja äärimmäisen kulunut, mutta silti niin osuva sanonta kuuluu: ”Pitää mennä kauas voidakseen nähdä lähelle”. Aion siis matkustaa. Joulukuussa Turkkiin, keväällä jonnekin muualle. Aion myös tutustua muihin Suomen kaupunkeihin. Ehkäpä sieltä herää jotain.

Kokeilen päiväkirjan kirjoittamista unelmien herättelijänä. Kirjaan päivittäin asioita ylös, jotka ovat hyviä ja tekevät minut iloiseksi. Kirjaan joka päivä myös sen päivän onnistumiset.

Yrittäjä

Minusta alkaa päivä päivältä tuntua enemmän siltä, että yrittäjyys tulevaisuudessa ei olisi ollenkaan huonompi juttu.

Se kuitenkin vaatii sen, että keksin jonkun asian, joka vie sydämeni. Joku asia, jota haluan lähteä kehittämään 170-prosenttisesti. Sen asian pitää olla niin suuri, että en lannistu, vaikka maailmanloppu olisi tulossa.

Olen myös Tiimiakatemialla oppinut sen, että en halua yksinyrittäjäksi. Saan itsestäni paljon enemmän irti, kun joku potkii minua perseelle. Saan itsestäni myös sitä kautta enemmän irti, että kun vaadin muilta, minun on myös vaadittava itseltäni samoja asioita.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!