Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Innovate or die, älä jää duunariksi.

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Henri Niemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Innovate or die
Kirjan kirjoittaja: Heli Leppä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian toimivuus opetusmielessä on mielestäni kiinnostava asia. Uutena tiimiakatemialaisena itseäni kiinnostaa mitä akatemialla on tapahtunut ennen minua ja millaisia tarinoita sen historia pitää sisällään. Heli Lepän Innovate or die- kirjassa on koottu yhteen parhaimpia ja kiinnostavimpia menestystarinoita Tiimiakatemian historian varrelta aina sen alkuajoista ensimmäisestä tiimistä kohti nykyhetkeä.

 

Round the world- tiimin tarina oli mielenkiintoinen ja Vesa Waldènin tarinointi Tiimiakatemian alkulähteiltä oli mielestäni mielenkiintoista luettavaa. Akatemia on kehittynyt paljon ja sen pohjimmaista tiimioppimisen ideaa ja ajatusmaailmaa onkin viety jo ympäri maailmaa. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa ja hehkuttaa Innovate or die- kirjassa esiteltyjä tarinoita sen enempää, sillä ne kaikki ovat hienoja ja erilaisia aivan kuten taannoin lukemassani ”Taivas + Helvetti”- kirjassa. Ylivoimaisesti mieleenkinoisinta antia itselleni oli loppujen lopuksi Johannes Partasen eli Tiimiakatemian alkuunpanijan Alkusanat. Itselleni tuli uutena tietona se, että alunperin tarkoituksena oli opettaa markkinointia pääaineena ja Tiimiakatemian nykyinen päätuote eli yrittäjyys syntyi ikäänkuin vahingossa, kun opiskelijat alkoivat suorittaa projekteja maailmanympärysmatkaansa varten aluksi yhdistysten ja nykyään osuuskuntien kautta.

 

Kirjan luettuani ja akatemialla viime aikoina käymieni keskustelujen pohjalta aloin kuitenkin pohtia sitä mitä haluan itse saavuttaa, ja millaisen jäljen tahtoisin itsestäni ja omasta tiimistäni Tiimiakatemian historiaan jättää. Aiemmin mainitsemani Waldèn sanoi mielestäni osuvasti, että yritys on työväline siihen, että voi toteuttaa niitä asioita, joita pitää tärkeänä ja kiinnostavana. ”Isojen diilien Teemu Nuutinen” sanoi myös mieleenpainuvasti, että ”yrittäjyys on vaihtoehto luoda itsellesi juuri sellainen työ kuin ikinä kehtaatkaan uneksia!” Siksi tahdon hieman kyseenalaistaa oman tiimini ja Tiimiakatemialla tällä hetkellä vallitsevia trendejä.

 

Aloittelevan tiimiyrityksen on pakon edestä suoriuduttava sille myönnetyistä lainoista, sekä pakollisista kuluista liittyen toiminnan käynnistämiseen. Näihin on helppo ansaita rahaa tekemällä ns. ”hanttihommia” kuten inventaarioita ja vuokratyötä. Mielestäni se ei kuitenkaan ole yrittäjyyttä millään mittakaavalla, vaan toisten palkkaamana työskentelyä. Haluan myös kyseenalaistaa osittain sitä, että onko järkevää tehdä synnytyksiä ja pyrkiä kehittämään ongelmissa olevia yrityksiä. Tottakai toisten asiakasyritysten ongelmien ratkaiseminen on hyvää innovointiharjoittelua ja se opettaa luomaan asiakassuhteita ja pitämään niitä yllä, mutta se ei välttämättä auta pyrkimään kohti omia unelmia ja tekemään sitä mitä kokee ”tärkeänä ja kiinnostavana”. Kirjan takakannen viimeiset sanat saivat minut itseasiassa miettimään tätä asiaa, ja onneksi luin ne vasta viimeisenä, joka poikkeaa normaaleista tavoistani. Siinä Johannes Partanen käskee lukemaan kirjan kasvutarinat ja ”miettimään mitä ne voisivat sinun kohdallasi tarkoittaa”. Tiimi kasvattaa erilaisia ihmisiä ja siinä piilee yksi tiimityön hyvistä ominaisuuksista; jokainen voi kehittyä ihmisenä samalla kun tiimi kehittyy.

 

Henkilökohtaisesti tulin Tiimiakatemialle etsimään itseäni ja suuntaa elämälleni, kuten oppimissopimuksessanikin toin ilmi. Tällä hetkellä olen alkanut hahmottaa asioita joita tykkään tehdä ja mitkä minua kiinnostavat mm. brändien luominen, markkinointi sekä urheilun parissa työskentely. Silti uskon, että katselemalla ympärilleni voin löytää jotain uutta mistä voisin saada kiinni ”punaisesta langasta” joka johtaa minut kohti unelmieni työtä. Johtopäätökseni tämän pohdinnan jälkeen on se, että jos jokin homma ei tunnu kehittävältä, sitä ei kannata tehdä. Motivoivampaa ja kehittävämpää on tarttua niihin projekteihin jotka koen kiinnostavana tai jotka edustavat itselleni tärkeitä arvoja. Silloin intohimo johonkin alaan tai asiaan voi luoda minusta menestyjän.

 

Menestyksellä en välttämättä tarkoita rikastumista, vaan juuri sitä, että pääsen toteuttamaan unelmiani ja tekemään töitä joista nautin. Innovate or die- kirjassa esiintyneet henkilöt ovat tiimiakatemian kautta päätyneet juuri sellaisiin töihin, osa muotialalle, joku jopa musiikkibisnekseen. Kaikki on kiinni siitä, että seuraa omaa sydäntään ja kiinnostuksiaan. Mitä siis aion tehdä? Aion pitää silmäni ja korvani auki, ja pyrkiä tarttumaan niihin asioihin joissa näen jotain hienoa. En vielä tiedä kehittääkö tämän tekstin kirjoittaminen itseäni millään tavalla tai auttaako näiden asioiden pohtiminen minua kehittymään yrittäjänä. Ainut mitä tiedän tällä hetkellä on se, että en aio tyytyä mihinkään keskinkertaiseen tai sellaiseen työhön jota on vain helppo tehdä päivästä toiseen. En halua jämähtää paikoilleni ja tehdä pitkää uraa kehittymättä ja olematta tavallista ”duunaria” kummempi. En tarvitse rikkauksia, mutta tahdon olla mahdollisimman onnellinen ja tehdä minua inspiroivia asioita. Kunnianhimoni ja uteliaisuuteni sain vihdoin heräämään, ja se on tällä hetkellä asia josta olen tyytyväinen. Innovate or die- esseestäni tulikin yllättäen yllättävän henkilökohtainen pohdinta, mutta toivon että mietiskelyni voisi herättää samanlaista unelmointia ja kunnianhimoa myös muissa tiimiyrittäjissä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!