Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Inspiroitunut

Kirjoitettu 08.12.18
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Inspiroitunut
Kirjan kirjoittaja: Petteri Kilpinen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuten jo nimikin kertoo, Petteri Kilpisen kirjan ”Inspiroitunut” yhtenä aiheena on työntekijöiden innostaminen ja erityisesti inspiroituminen. Kilpisen mukaan työ on ihmiselle inspiroivaa, jos se täyttää ihmisen tietyt tarpeet. Samoin syntyy innostuminen. Käytännössä työntekijän inspiroituminen kulkee prosessina näin: tyytyväisyys –> innostuminen –> inspiroituminen. Kukin vaihe vaatii tiettyjen ihmisten tarpeiden täyttymisen (perustuu Maslowin tarvehierarkiaan). Kiteytin asian seuraavasti:

Tarpeet

No miksi ensinnäkin yritykselle olisi tärkeää inspiroida työntekijöitään? Inspiroitunut työntekijä on huomattavasti tuotteliaampi kuin tyytyväinen työntekijä. Innostunut työntekijä on 40 prosenttia ja inspiroitunut työntekijä on 120 prosenttia tehokkaampi kuin tyytyväinen työntekijä. Tyytyväinen työntekijä tekee vain sen, mitä häneltä vaaditaan. Inspiroitunut taas tekee enemmän, koska hänen työnsä on merkityksellistä (hän tuntee tekevänsä jotain itseään suurempaa).

Tästä loogisesti pääsen kysymykseen, miten voisin inspiroida omia tiimiläisiäni? Mielestäni tärkein askel olisi luoda selkeät arvot, visio ja missio meidän tiimille. Vaikka tämä tuntuu hieman keulimiselta (ei muka olisi tämän hetken asia), niin sen pitäisi olla prioriteetti tällä hetkellä, koska hyvin tehtynä se vauhdittaa moninkertaisesti koko tiimin ja yrityksen kasvua. Olemme tästä jo puhuneetkin. Meillä on ideana lähteä yhdessä mökkeilemään jonnekin ja samalla synnyttää meidän yrityksen ja tiimin arvot, visio ja missio (myös ensi kevään tavoitteet). Pyrin toteuttamaan tämän ennen joululomille lähtöä. Näin tammikuussa lomilta palattua meillä olisi selkeänä mielessä, mitä olemme tekemässä.

Arvojen lisäksi voisin muuttaa johtamistyyliäni inspiroivammaksi (vaikka en täysin tiedä mitä se konkreettisesti tarkoittaa). Napoleon sanoi: ”Johtaminen on toivon jakamista”. Pitäisikö minun siis luoda upea tulevaisuuden kuvan meidän tiimiläisten mieliin? Kilpinen mainitsi, että johtajan täytyisi puhua ennemmin mitä hyvää voi tapahtua (potentiaali), jos tavoitteet saavutaan, eikä mitä huonoa tapahtuu, jos tavoitteisiin ei päästä. Voisin ainakin ottaa tuon omaan johtamistyyliini.

Voiko henkilö inspiroitua, jos hänen perus- tai emotionaaliset tarpeet ei ole täytetty? Tämä tuli vain mieleen, koska meidän yritys ei tällä hetkellä täytä kaikkien näitä tarpeita. Erityisesti meidän tiimiläiset eivät saa palkkaa, joten heidän turvallisuuden ja mahdollisesti perustarpeet jäävät tyydyttämättä. Onko tämä este inspiroitumiselle? En osaa itse vielä vastata tähän?

Pitäisikö meidän myös mitata tiimimme innostumista/inspiroitumista? Se mitä mitataan yleisesti myös kasvaa. Monet yritykset mittaavat työntekijöiden tyytyväisyyttä, mikä on siis idioottimaista. He käytännössä mittaavat, kuin passiivisia työntekijät ovat. Mutta voisiko meidän tiimi hyötyä, jos mittaisimme inspiroitumista. Sitä olisi ainakin mielenkiintoista seurata. Täytyisi vain keksiä tai löytää jokin kysely millä mitata tätä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!