Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Into yrittäjyyteen

Kirjoitettu 22.11.13
Esseen kirjoittaja: Anna Rönkkä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Ollis Leppäsen kirjan Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin. Ennen tätä en ollut oikein ikinä osannut kuvitella itseäni yrittäjänä, koska minulla ei ole ollut mitään tiettyä liikeideaa. Vaikka perheessäni on yrittäjiä, ja perheellämme on ollut muutama vuosikymmen taaksepäin suuri perheyritys, en ole tosissani ajatellut omalle kohdalleni yrittäjän uraa. Nyt en enää sulje pois sitä mahdollisuutta, että vielä jonakin päivänä minustakin tulee ihan oikea yrittäjä. Luotan siihen, että akatemian aikana selvitän itselleni ja muille, mikä minusta isona sitten oikein tuleekaan. Tiimiakatemia mahdollistaa niin paljon kokeiluja ja kokemuksia, joiden pohjalta yrittäjyys ei tunnu enää niin pelottavalta ajatukselta.

INTO
Ilman omaa innostusta yrittäjän alku ei pitkälle pötki. Vaikka olisi pieni aavistus siitä, millaista liikeideaa haluisi tulevaisuudessa toteuttaa, mutta tekemisen palo ja aito into puuttuvat, haaveet yrittäjyydestä voi unohtaa. Omalla kohdallani uskon Tiimiakatemian olevan minulle ratkaisevaa aikaa, koska täällä varmasti selviää se, onko minusta yrittäjäksi. Onneksi minulla on ympärilläni tiimi täynnä Intoa, nimensä mukaisesti, mikä kannustaa eteenpäin. Muutaman kuukauden aikana olen oppinut sen, että omista tavoitteistaan ja unelmistaan kannattaa puhua ääneen, koska silloin ne toteutuvat todennäköisemmin. Niin Olliskin kirjassaan sanoo, että kun tunnustaa ääneen haluavansa yrittää, on valmis seuraavaan steppiin.

PÄÄKONTTORI
Kun into tekemiseen on hanskassa, Ollis kehottaa laittamaan oman pään kuntoon. Tässä vaiheessa yrittäjäksi haluavan on syytä miettiä sitä, mitä hän haluaa yrittäjänä saavuttaa. Tavoitteet ovat tärkeitä, koska ilman niitä työskentely ei ole niin tehokasta kuin voisi olla. Itselleni myös välitavoitteiden merkitys on terävöitynyt hyvin paljon akatemian aikana. ”Miten elefantti syödään? – Pieninä palasina.” Ei kannata siis paahtaa mahdollisimman nopeasti kohti lopullista tavoitetta, vaan yksi asia kerrallaan. Tämän kirjan myötä minulle on kirkastui se, miten hyvä paikka akatemia on kulkea kohti yrittäjyyttä, ainakin jos Olliksen ohjeiden mukaan sen haluaa saavuttaa. Tässä vaiheessa on hyvä hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka innostavat ja kannustavat yrittäjyyteen. Akatemialla tällaisia ihmisiä on ympärillä oma tiimi, ja muut tiimiyrittäjät sekä valmentajat. ”Älä yritä puurtaa yksin. Yrittäminen on hauskempaa ja innostavampaa, kun teet sitä yhdessä toisten kanssa.”

OMA JUTTU
Tässä vaiheessa täytyy miettiä, mitä haluaa tehdä ja mihin oma yritystoiminta perustuu. Ollis muistuttaa, ettei liikeidean tarvitse olla valmiiksi ”jymymenestys”, vaan vain joku juttu, millä lähteä liikkeelle. Itse asiassa keskinkertaiset liikeideat kantavat pisimmälle, koska niiden liiketoiminta on yksinkertaista, toiminta on helppoa aloittaa (ja lopettaa) ja toiminta kasvaa myynti edellä. Tämä on ainakin itselleni lohduttava ajatus, koska en omaa mitään liikeideaa mitä haluaisin tulevaisuudessa toteuttaa. En voi tarpeeksi korostaa sitä, kuinka paljon voin saada akatemialta ideoita ja kannustusta yrittäjyyteen. Tässä vaiheessa onkin tärkeää saada palautetta ulkopuoliselta ja saada vahvistusta omalle jutulleen.

ASIAKASTUNTUMA
Tässä vaiheessa täytyy selvittää, mistä maksavat asiakkaat löytyvät ja miten rahan saa liikkumaan. Omille suunnitelmilleen saa vahvemman pohjan, kun jaksaa perehtyä etsimään oikeita asiakkaita ja saamaan varmistusta että kannattaa yrittää. Uskon, että tähän liittyy vahvasti asiakasryhmien segmentointi, eli pilkkominen pieniin osiin ja oikean kohderyhmän etsiminen. Mielestäni tämä voi olla monelle ratkaiseva vaihe matkalla yrittäjyyteen. Ainakin omalle kohdalleni ajateltuna tämän vaiheen epäonnistuessa saattaisin lannistua. Entä jos asiakkaita ei tunnukaan löytyvän? Jos toimintamalli kuitenkin herättää kiinnostusta ja potentiaalisia asiakkaita löytyy, voi siirtyä eteenpäin.

”VIRITÄ RAHANTEKOKONEESI ASIAKKAIDEN TAAJUUDELLE.”
Tässä vaiheessa on tehtävä päätös yrittäjyydestä. Hypätäkö yrittäjyyteen, tietäen sen plussat ja miinukset? Liiketoimintamallia voi vielä hioa ja valmistautua alalla vallitsevaan kilpailuun. Vaikka itselleni tämä tuntuu vielä hyvin kaukaiselta asialta, olen jo hypännyt täysin tuntemattomaan, nimittäin tiimiyrittäjyyteen. Olliksen kirjasta sai todella paljon vinkkejä ja tietoa yrittäjyydestä, joita voi hyvin soveltaa jo Tiimiakatemian aikana tiimiyrityksessämme. Tärkein koppi minkä kirjasta sain, oli havahdus siitä, että minussakin on pieni palo ja halu tulla jonakin päivänä yrittäjäksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!