Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Intoa ja asennetta yrittäjyyteen

Kirjoitettu 23.11.14
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 2
Kirja: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin
Kirjan kirjoittaja: Ollis Leppänen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tutustuin ensimmäisen kerran kyseiseen kirjaan Lennolla Budapestista Helsinkiin. Suosittelen lukemaan tämän kirjan, jos mietit yrittäjäksi lähtemistä.  Kirjasta saa hyvän innostavan potkun alkaa tekemään asioita, kun tunnistaa kirjassa kuvailtuja yrittäjänpiirteitä myös itsessään.

 

Intoa ja asennetta

Yrittäjänä tarvitset syyn, joka saa sinut innostumaan. Syyn, jonka takia olisit valmis laittamaan itsesi sataprosenttisesti likoon ja tekisit sen hymyillen. Minulle tämä syy on Tiimiakatemian jälkeen itseni työllistäminen ja unelmien toteuttaminen oman yrityksen kautta.  Jokaisella ihmisellä on omat syynsä yrittämisen tuomaan innostukseen. Syitä voivat olla rikastuminen, unelmien tavoittelu, itsensä toteuttaminen, vapaus elää niin kuin haluat tai ihan mikä muu tahansa.

Pelkällä innostuksella ja liikeidealla ei yritystä hirveän pitkälle pyöritetä. Pitää olla työtä pelkäämätön asenne sekä valmis käärimään hihat ja paiskimaan hommia pidempään, kuin 8-16. Yrittämisessä on tietysti tietyt riskit. Riippuen totta kai olosuhteista ja elämäntilanteesta, jokaisella on erilaiset riskit, jotka aiheuttavat henkilökohtaista päänvaivaa.

”Ennen kuin alat työstämään omaa juttuasi pidemmälle, kirkasta vielä mitä yrittämiseltä odotat, kuinka paljon olet valmis itsestäsi panostamaan ja millaisen riskin olet valmis ottamaan” Tätä lausetta seuraa kirjassa kolme yksinkertaista kysymystä, jolla pystyy yksinkertaisesti kirkastamaan, onko ottamasi askel yrittäjyyteen se oikea polku sinulle.

  • Oletko valmis luopumaan säännöllisestä kuukausitulosta ainakin joksikin aikaa?
  • Oletko valmis sijoittamaan omaa rahaasi yrityksen käynnistämiseen?
  • Oletko valmis keskittymään yrityksen käynnistämiseen harrastusten ja ystäväsuhteiden kustannuksella?

Moni pelkää ottaa ensimmäistä askelta yrittäjyyteen, koska pelottaa. Pelottaa jättää kaikki tuttu ja turvallinen ja hypätä uuteen, epävarmaan ja riskejä täynnä olevaan yrittäjän maailmaan. Koska epäonnistumisen riski on, ajatellaan myös usein, että mitä muut ajattelevat minusta, kun epäonnistun. Oma mielipiteeni on se, että mitä sitten vaikka epäonnistut, ei se meinaa sitä ettetkö voisi yrittää uudestaan jotain muuta ja onnistua. Kun epäonnistut ja opit virheistä, tiedät mitä ensikerralla tehdä toisin, jotta onnistut. Suurin pelon aiheuttaja minulle itselleni on oma pääkoppani. Aliarvioin liian usein itseäni, sen sijaan että luottaisin itseeni. Nykyään olen oppinut hallitsemaan pelkoani ja pystyn itsevarmemmin näyttämään itselleni vihreätä valoa useammin ja luottamaan päätöksiini.

 

Yrittäjän pääomat

Perinteisen aineellisen pääoman lisäksi tarvitset yrittäjän pääoman aloittaessasi. Kirjan mukaan yrittäjänä menestymisessä tavaroita, rahaa ja aineellista omaisuutta tärkeimpiä ovat

  1. inhimillinen pääoma
  2. sosiaalinen pääoma
  3. psykologinen pääoma

 

Inhimillinen pääoma muodostuu omista kokemuksistasi sekä osaamisestasi, johon liiketoimintasi nojautuu. Vaikka osaamisesi ei olisi huippu tasoa, se ei haittaa. Kirjan mukaan osaaminen ei ole vain tietoja ja taitoja vaan se on myös asenteita, oppimisen halua, motivaatiota, tahtoa ja vuorovaikutusosaamista. Jos et osaa jotain asiaa, se ei meinaa ettetkö voisi oppia ja kehittää taitojasi. Oma osaaminen on aina kehitettävissä. Voit kehittää osaamistasi koulussa, opiskelemalla internetissä, lukemalla kirjoja ja itse opiskelemalla. Opittua tietoa voi ja pitääkin aina soveltaa käytäntöön, jotta kehittyisit ja saisit lisää kokemusta.

Sosiaalinen pääoma muodostuu niistä ihmisistä ketä tunnet ja heidän verkostoistaan. On huomattavasti helpompaa tutustua uuteen ihmiseen yhteisen tuttavan kautta. On helpompaa myös lähestyä tulevaa asiakasyritystä, kun sinulla on tuttu joka tuntee jonkun kyseisestä yrityksestä. Hyvillä suhteilla on helpompaa saavuttaa asioita kuin olemattomilla suhteilla. “Ihmiset ostavat ihmisiltä, jotka he tuntevat, joista he pitävät ja joihin he luottavat.” Pelkästään tunteminen, ei riitä. Sinun pitää olla luottamuksen arvoinen. Miten luottamusta luodaan yrittäjän maailmassa, niin pitää muistaa toimittaa mitä lupaa ja jos pystyt niin myös ylittämään asiakkaasi odotukset. Jos on heikko sosiaalinen pääoma, sitä voi kerryttää vaikkapa kirjassakin mainituilla tavoilla

  • Tutustumalla kiinnostaviin ihmisiin
  • Olemalla kiinostunut ihmisistä ja kuuntelemalla heitä. Älä aina vain kerro pelkästään itsestäsi
  • Pidä aktiivisesti yllä jo olemassa olevia suhteita
  • Hakeudu sellaisiin tilaisuuksiin joista saat inspiraatiota, tietoa ja potentiaalisia asiakkaita

Psykologinen pääoma muodostuu yrittäjämäisestä asenteesta ja itseesi uskomisesta. Vaikka et heti alussa osaisi asioita, se ei haittaa. Jos uskot itseesi ja lähdet mielelläsi taistelemaan esteet pois tieltä onnistuaksesi tavoitteissasi, psykologinen pääomasi on kunnossa. Muodosta itsellesi alussa muutamia yksinkertaisia tavoitteita, joita haluat saavuttaa  ja saavuta yksi tavoite kerrallaan. Itse saan hyvän olontunteen kun saavutan yhden asian kerrallaan ja tämä motivoi minua eteenpäin.

 

Kaikista tärkeintä yrittäjänä on muistaa kirjassakin mainittu lause “yrittäminen ei ole helppo tie rikastumiseen”. Pitää olla valmis tekemään virheitä, epäonnistumaan, kaatua maahan ja nousta uudestaan yrittämään. Onnistuminen maistuu parhaalta siinä vaiheessa kun tuntee tehneensä töitä sen eteen.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!