Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Intohimoa ja hieman taikauskoa

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Tapio Auvinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Lokki Joonatan
Kirjan kirjoittaja: Richad Bach
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Richard Bachin luoma satu Lokki Joonatan kertoo Joonatan-nimisestä lokista, joka rikkoo normaalin lokin tunnusmerkkejä. Joonatan – toisin kuin muut lokit – ei vain hamua ruokaa ja rääy yläilmoissa. Joonatan lentää ja tekee sitä intohimosta. Lokki Joonatan ei myöskään välitä muiden mielipiteistä, vaan tekee sitä mitä hän itse rakastaa. Hänelle on aivan sama mitä muut ajattelevat, kunhan hän vain saa lentää.

Hän halusi olla lentämisessä hyvä – jopa paras. Kaikkihan me haluamme olla jossain asiassa parempia kuin muut. Haluamme erottua joukosta. Lokki Joonatan toteutti tätä unelmaa lentämällä. Joonatanin tavoin meidän tiimiakatemialaisten tulisi nimetä unelmamme ja lähteä lentämään raivokkaasti niitä kohti. ”Elämän laatu voi muuttua täysin, kun sanoo unelmat ääneen ja lähtee matkalle”, Niklas Hed väittää kirjassa Taivas + Helvetti. Hänenkin mukaansa meidän tulisi siis tunnistaa unelmamme, lähteä yrittämään ja toivoa parasta.

Joonatan erotettiin lokkilaumasta, koska hän vain lensi, eikä panostanut ruuan hankkimiseen kuten muut lokit. Joonatan jatkoi silti lentämistä intohimoisesti syrjinnästä huolimatta. Jos jotain tältä uljaalta lokilta voimme oppia, niin se on yrittämisen voima. Joonatan ei lopettanut yrittämistä vaan havitteli koko elämänsä yhtä tiettyä päämäärää – täydellistä nopeutta. Joonatan uskoi pääsevänsä perille ja ei lannistunut, vaikka reitille sattuikin monia vastoinkäymisiä. Näin meidänkin tulisi jatkaa, vaikka ensimmäiseen puheluun vastattaisiinkin kieltävästi. Ehkä kymmenennen tai viidennenkymmenennen puhelun kohdalla asiat alkavat jo selkeytyä.

Toteuttaessaan unelmiaan Lokki Joonatan tapasi useita uusia lokkeja, joilla oli sama unelma. Uudet lokit innostivat häntä yhä lisää ja Joonatan oppi vain entistä nopeammin. Näin mekin tulemme tapaamaan kaltaisiamme uusia ihmisiä, kun alamme toteuttaa unelmaamme. Kerran eräs kaverini sanoi, että kannattaa näyttää itsestään ne puolet, mitä haluaa nähdä ystävissään. Kun itse toimimme tietyllä tavalla, se hyvin nopeasti houkuttelee ympärillemme ihmisiä, jotka toimivat samoin.

Unelmamme voi myös olla jotain, mitä kukaan ei ole ennen havitellut. Joonatankin ajatteli uutta lentämisen tapaa kehittäessään, että kuka vain olisi voinut lentää samalla tavalla jo aiemmin. Yrittäjyydessäkin kuka tahansa olisi voinut kehittää samanlaisen tuotteen, mutta kukaan ei vain ole tehnyt sitä. Se ei tarkoita, että tuote ideana olisi huono, tai että sen valmistaminen ei olisi kannattavaa. Se tarkoittaa vain sitä, ettei kukaan muu ole ajatellut asiaa ennen, tai on ajatellut, mutta ei vain ole ollut rohkeutta tarttua toimeen. Uudet ajatukset tulisi siis nähdä mahdollisuuksina ja haasteina, mitkä juuri meidän itse tulisi ratkaista. Joku toinenkin saattaa ajatella samaa asiaa, mutta kilpailun voittaa silti se, joka tarttuu toimeen.

Itse haluaisin totuttaa ihmisiä luontoon. Haluaisin, että kaikki tajuavat, missä me oikeasti elämme ja mistä me olemme kehittyneet. Haluaisin löytää paikkoja, jotka kuhisevat elämää ja luonnon ihmeellisiä näkymiä. Haluaisin näyttää eläinten hienouden ja saada ihmiset kunnioittamaan ympäristöään. Kysymys kuuluu vain, kuinka innokkaasti tartun haasteeseen ja mitä kautta rupean sitä lähestymään. Itse kohtaan nyt samoja pelkoja kuin lokkiyhteisön muut lokit. En ole uskaltanut lähteä yksin tuntemattomalle polulle. Olen pienen askeleen jälkeen palannut nopeasti takaisin laumaan.

Lokki Joonatan palasi laumaan vasta töiden jälkeen. Hänellä oli niin suuri rakkaus vanhaa laumaansa kohtaan, että hän halusi opettaa heillekin matkallaan oppimansa taidot. Hän ei halunnut, että kukan jäisi niistä paitsi. Itsekin haluaisin päästä tuohon samaiseen pisteeseen. Haluan joskus palata takaisin lähtöpisteeseen ja tarkkailla suoritettua matkaani tietämättömän ihmisen silmin. Tämän tilanteen saavuttamiseksi minun pitää nyt lähteä matkaan, jolla tarvitsen intohimoa asioiden saavuttamiseksi ja hieman uskoa siihen, että kaikki tulee järjestymään.

 

 

 

 

Näyttämällä kaikille millainen on ja mistä tykkää voi nopeammin päätyä omankaltaiseen ympäristöönsä ja löytää kaltaistaan seuraa. Lentämisen takia Joonatan joutui jättämään ryhmänsä, mutta lopulta hän löysi uusia ystäviä, jotka myös rakastivat lentämistä. Uudelle porukalleen hän sanoi: ”Minähän täällä olen uusi tulokas — minun täytyy oppia teiltä.” Joonatan halusi ottaa kaiken hyödyn irti uusista ystävistään. Hän halusi oppia toisten jo valmiiksi oppimat asiat. Tämä on mielestäni hyvä periaate lähes kaikkeen. Ei kannata mennä tarjoamaan mitään valmista tuntemattomille, vaan kannattaa sen sijaan yrittää oppia tuntemaan heidän kantansa asiaan ja lähteä yhdessä rakentamaan ratkaisua.

Tiimiakatemialla olen pyrkinyt soveltamaan tätä niin, että pyrkisin mahdollisimman paljon kuuntelemaan muiden ajatuksia. Muita kuunnellessa saan enemmän perspektiiviä ajatteluuni ja alan itse ajatella, oliko toisen ehdotus omaani parempi. Tätä kautta pääsen itse mielekkääseen päätökseen. Joonatan halusi myös auttaa muita eksyneitä ja karkotettuja lokkeja. Joonatan sai avunantonsa ansiosta itselleen ystäviä ja uutta kokemusta. Aivan kuten muiden kuuntelussa, myös muiden auttamisessa oppii itse. Kun esittää oman ajatuksensa toiselle, tajuaa sen yleensä paremmin itsekin. Ainakin itse olen huomannut, että vasta kolmannella kerralla alan saada ajatukset selkeästi ulos suustani. Ensimmäisellä kerralla en ehkä tajua asiaa itsekkään tarpeeksi hyvin.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!