Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Intohimoa ja itseluottamusta tekemiseen

Kirjoitettu 06.12.13
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 3
Kirja: Mina Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin ottaa vaihteeksi vähän kevyempää luettavaa muutaman teoreettisen kirjan jälkeen. Lähdin lukemaan kirjaa nimeltä Minä Zlatan Ibrahimovic ja se teki minuun erittäin suuren vaikutuksen. Suurena urheilun ystävänä se herätti suuria tunteita jo yksin urheilun puolesta, mutta se opetti myös asioita, joita tulisi itsekin ottaa huomioon tiimiyrittämisessä ja omassa tekemisessä yleensäkin. Poimin kirjasta muutaman mielestäni tärkeän pointin ja paneudun niihin enemmän.

 

 

Intohimo

Zlatanin palava intohimo jalkapalloa kohtaan on ihailtavaa. Hänen lähtökohtansa kohti jalkapallomaailman huippua ei varmasti ole olleet helpoimmat mahdolliset. Vanhemmat olivat tulleet Ruotsiin maahanmuuttajina Bosnian alueelta. Zlatanin isällä oli koko pojan nuoruusajan alkoholiongelma ja äiti vaivasi masennus. Välillä perheen rahat olivat niin tiukalla, ettei rahaa riittänyt kunnolla edes ruokaan. Vaikeista oloista huolimatta nuorella Rosengårdilaisella pojalla oli yksi unelma, hän halusi olla maailman paras jalkapalloilija. Nuorena ei ehkä vielä osaa kuvitella harjoittelua niin määrätietoisesti vaan enemmänkin pelaa siitä saatavan nautinnon ja lajia kohtaan olevan intohimon takia. Zlatanilla todellakin löytyi tätä tarvittavaa intohimoa. Hän vietti lapsuudessa kaiken vapaa aikansa pallon kanssa tehden 10 000 toistoja toistojen perään. Hän pelasi kelistä riippumatta aamusta iltaan. Hän nukkui jalkapallo kainalossa miettien mitä pallon kanssa tekisi taas huomenna. Nuorella pojalla olisi varmasti ollut monia muitakin houkutuksia, mutta hän halusi omistaa kaiken aikansa jalkapallolle. Huipulle pääsemiseen tarvitaan aina totta kai lahjoja, mutta harjoittelu ja se kuinka paljon on itsestään valmis antamaan nousee poikkeuksetta suurempaan rooliin.

 

 

Meidänkin tulisi kaivaa itsestämme enemmän intohimoa tekemiämme asioita kohtaan. Kuten Zlatanilla, meidänkään lähtökohdat bisnesmaailman huipulle eivät välttämällä ole parhaat mahdolliset, sillä ei meillä kokemusta bisneksestä ole ja kaikilla on muutenkin täysin erilaiset lähtökohdat. Kuitenkin kovalla tekemisellä kuka tahansa meistä voi päästä tiimiakatemian ympäristössä, vaikka minkälaisiin suorituksiin. Se vaatii kuitenkin edellä mainittuja toistoja sekä paneutumista asioihin, jos oikeasti on intohimo myyntiä kohtaan, voi omalla tekemisellä päästä huippumyyjäksi. Itselleni urheilu on ollut aina intohimo. En päässyt ammattiurheilijaksi, mutta intohimo urheilua kohtaan ei ole kadonnut mihinkää. Yritänkin hyödyntää sitä ja koittaa päästä urheilumaailmaan bisneksen kannalta ja saada sitä kautta töitä urheilun parista. Intohimoa pitää vaan hyödyntää ja siinä samalla tehdä töitä sen eteen.

 

 

Zlatanin kasvettua hieman vanhemmaksi ja siirryttyä ulkomaille pelaamaan ei intohimo harjoitteluun kadonnut vaan hän halusi harjoitella entistäkin kovempaa. Hän oli hyvä, mutta se ei koskaan riittänyt hänelle, sillä hän halusi olla paras. Hän ei tyytynyt koskaan siihen mitä oli vaan halusi aina kehittyä lisää. Usein tulee itsellekkin sellainen olo, että on helppo jäädä paikolleen, jos on saavuttanut tietyn tason jossakin. Välillä tuntuu, että hoitaa joitakin asioita rimaa hipoen saaden vaan ne suoritetuksi, mutta se ei pidemmän päälle kehitä yhtään eikä hyödytä itseä. Jokaisen meidänkin tiimistä tulisi hyödyntää omia intohimon kohteita, sillä niissä asioiden parissa on paljon helpompaa pyrkiä aina vaan paremmaksi. Ainakin itselläni on vaikea kehittyä sellaisissa asioissa, mitkä eivät oikeasti kiinnosta juuri yhtään. Intohimo on yksi tärkeimmistä opeista, minkä kirjasta sain ja pidän sen mielessäni hommia tehdessä.

 

 

Itseluottamus ja persoonat tiimin sisällä

Zlatan teki intohimonsa ja kunnianhimonsa kautta totta omista unelmistaan, mutta itseluottamuksella on ollut varmasti myös oma roolinsa. Hän tiesi pienestä pitäen olevansa muita parempi ja sanoi sen monessakin tilanteessa suoraan. Samaa linjaa hän on jatkanut tänäkin päivänä. Hän tietää oman arvonsa ja tuo sen esille, kuten muutama viikko sitten jolloin portugali tiputti ruotsin pois mm-kisoista. Toimittaja kysyi, että kannattaako mm-kisoja seurata, johon Zlatan vastasi; ”ei, ne eivät ole katsomisen arvoiset ilman minua”. Monet pitävät Zlatanin komentteja usein ylimielisenä, mitä ne kieltämättä välillä ovatkin. Puheiden takana on aina kuitenkin aina huikean suuri luottamus itseään kohtaan, minkä voi mielestäni kertoa suoraan, mikäli pystyy seisomaan sanojensa takana. Uskon, että Zlatankaan ei olisi koskaan päässyt yhdeksi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi, mikäli hän olisi alkanut kumartelemaan muita ja vähättelemään itseään.

 

Monesti varsinkin suomalaiset eivät uskalla olla ylpeitä omista suorituksistaan ja taidoistaan. Vähättely voi pidemmän päälle siirtyä omaan tekemiseen, jos ei koskaan uskalla kehua itseensä, vaikka siihen olisi aihetta. Itseluottamuksella on kuitenkin hämmästyttävän suuri merkitys tekemiseen, ainakin omalla kohdallani.

 

Itse haluaisin kehittää omaa itseluottamistani samalla tasolle kuin zlatanilla. Pitäisi nimenomaan olla ylpeä asioista, joissa on onnistunut. En tarkoita, että pitäisi huudella ylimielisiä kommentteja, mutta vahva itseluottamus auttaa viemään eteenpäin vaikeissakin tilanteissa.

 

Zlatan on ollut myös vuosien varrella vaikea joukkuekaveri. Ehkä osittain suuren egonsa sekä voitontahtonsa takia. Nuorempana hän ei koskaan syötellyt joukuekavereilleen. Nykyään hän voi yhtäkkiä haukkua kaikki hävityn pelin jälkeen, mutta on tehnyt kaikki nämä asiat usein ajatellen joukkueen etua. Hän käyttää omia vahvuuksiaan, sillä ainoastaan niiden kautta pystyy antamaan parhaansa. Täydellinen kokonaisuus tiimin sisällä tulee kuitenkin siitä, että jokainen tuo omat parhaat puolensa yhteiseen tekemiseen. Omassa tiimissäkin on erilaisia persoonia ja jokaisella on omat vahvuutensa, joita tulisi käyttää niin paljon kuin mahdollista. Voi olla hetkiä, jolloin toisten teot voivat tuntua ärsyttäviltä, mutta monesti ymmärtää jälkeenpäin, että ne olivat kuitenkin tiimin parhaaksi.

 

Kaiken kaikkiaan kirja oli erittäin hyvä lukukokemus, eikä siitä osaa edes kaikkia puolia pukea esseen muodossa sanoiksi. Kirjassa oli kuitenkin nämä muutamat asiat jotka haluan ottaa yleisiksi neuvoksi niin elämää kuin bisnestäkin ajatellen. Arvostan Zlatan Ibrahimovicia erittäin paljon ja sen takia kotona hyllyä koristaa kuva hänestä, jota katsoessa muistaa aina mitä tarkoittaa sana itseluottamus.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!