Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Intohimona design

Kirjoitettu 11.06.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Vikkeri
Kirjapisteet: 4
Kirja: Mielekkyyden muotoilu, Empathic design
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Kettunen ja Ilpo Koskinen, Katja Battarbee, Tuuli Mattelmäki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Intohimona design

Muotoilu on aina kiinnostanut, ja ollut hieno asia. Olen jo pitkään miettinyt oman tuoteperheen suunnittelua ja valmistusta. Tuotesuunnittelussa haluan saada selkeän ja yksilölisen massatuotteen jossa yhdistyy selkeät linjat, käytännöllisyys ja ylellisyys. Haluan luoda nahkaisen tuoteperheen jonka tuotteita olisivat lompakot, rahapussit, vihkojenkannet, pädien suojat, kynäkotelot, avaimenperät jne.. tuotteiden saatavuus olisi sama kun One puhelimessa tarvitset kutsun jotta voit saada ostettua tuotteen, ja tavaraa olisi rajoitettu määrä. ja pakkaukset olisivat kanssa suunniteltu niin että ne ovat hienoja ja tyylikkäitä sekä, sellaisia että ihmiset haluavat säilyttää ne ja käyttää niitä esimerkiksi sisustamineen ja tavaroiden säilytykseen.

 

Muotoiluprosessin malli

 

designesseematsku

 

Tieto

Mietin miten aloittaisin vertaamaan tätä design asiaa omaan elämääni ja ystäväni ehdotti minulle että käsittele aihetta moottoripyöräsi kautta. Innostuin tästä aiheesta todella. Eli menin ostamaan keväällä moottoripyörän ja halusin rakentaa prätkästä minun näköiseni.

 

 

Idea

Idea lähtee totta kai aina tarpeesta tai halusta joka pitää tyydyttää. Tällä kertaa tarve oli saada kesäksi moottoripyörä jolla voi kulkea kesällä työmatkaa koska olin myynyt autoni. En halunnut ostaa valmiiksi rakennettua pyörää koska silloin minulla ei olisi uniikkia prätkää joka kuvastaa minua. mietin millaisen haluan ja halusin että se kuvastaa persoonallisuuttani ja pukeutumistyyliäni, joten päätin että pyörästä tulee ”caferacer” tyylinen.

 

Valinta (Suunnitteluvaihe)

Suunnitteluvaiheessa aloin miettimään että miten saan pyörästä sellaisen jota haluan. Etsin ideoita ja rakennustapoja, jotta en ”keksi pyörää uudelleen” ja saan nopeasti ja tehokkaasti pyörän valmiiksi. Suunnittelin pyörän alusta loppuun itse jokaisen pultin värin ja jokaista pientäkin yksityiskohtaa myöden.

Aloitin kokonaiskuvasta millaisen vaikutuksen haluan saada ihmisiin. No se on helppo, se on WAU- efekti. Tahdoin että ohiajaessani katseet kääntyvät ihailemaan pyörän tyyliä ja paikallaan ollessaan saan ihmisien mielenkiinnon pyörään liittyen.

Perustana kuitenkin oli oma intohimo ja halu luoda jotain hienoa.

 

 

Rakennusvaihe

Rakennusvaihe on vaiheista yksi vaikeimmista tai helpoimmista. Kaikki riippuu siitä miten tarkkaan suunnitteluvaiheessa olet miettinyt asiat ja kokonaisuudet hyvin. Omassa työssäni tämä rakennusvaihe jumitti siksi koska en ollut tarpeeksi perehtynyt pyörän sähköihin ja aikaa oli liian vähän. Ajankäyttö ja projektin eteneminen vaihtelee todella paljon riippuen siitä kuinka paljon olet panostanut suunnitteluun ja valmisteluun. Totta kai rakennusvaiheessa tulee tilanteita joissa on pakko vaihtaa toimintatapaa tai muuttaa jotain suunniteltua osaa.

Vaikka itse en saanut loppuun asti pyörää tehtyä koska aika ei riittänyt, mutta onnekseni kaverini oli ymmärtänyt visioni ja teki pyörän valmiiksi isäni kanssa. Olinhan tehnyt selkeät ohjeistukset ja kertonut heille visioni jotta he saivat pyörän tehtyä loppuun.

 

Testausvaihe

Testausvaiheessa tarkoituksena on kokeile tuotetta ja jos puutteita tai vikoja ilmenee niin korjata ne ja muuttaa tuotetta sitten sen mukaan. Omassa projektissani testausvaihe oli sellainen että sain pyörän käsiini niin ensimmäisien ajokilometrien ajan tunnustelin sen ajo ominaisuuksia ja laitteiden toimivuutta, vanha pyörä kun on kyseessä niin varmuutta ei ole. Tein muutamia muutoksia sähköjen suhteen jotta pyörästä tulisi varma kulkuinen. Testausvaihe on yksi tärkeimmistä vaiheista jos tehdään tuotetta joka on tarjolla usealle asiakkaalle, jotta asiakkaat saavat priimaa. Testausvaiheessa pilotti kokeilut tai prototyypit ovat yleisiä ja niitä voi olla monia versioita.

 

Spiraalimalli

Tarina……Tehdä…….Tajuta……Uusi Tarina

Spiraalimalli on melkein sama kuin edellä mainittu muotoiluprosessin malli. Ensimmäisessä mallissa älyäminen, tieto oli ennen muotoilua, tässä mallissa muotoilu on ennen tajuamista.

Kaikki lähtee tarinasta, pyörä oli valmiina mutta halusin luoda sille uuden tarinan joten minun piti tehdä muutoksia ja rakentaa pyörää. Piti myös rakentamisen ohella tajuta mitä haluaa ja miksi. Näin pyörän tarinalle syntyy uusi tarina joka jatkaa vanhaa.

 

Muotoilija identiteettini

Kirjassa kerrotaan muotoilijan identiteetistä. Omalla tavallaan muotoilijaksi synnytään jos suvussa on ns. geeneissä sitä kykyä. Tottahan aina opintojen kautta jokainen voi tulla myös hyväksi muotoilijaksi.

Olen usein miettinyt mistä minulle on tämä muotoiluinto tarttunut? En ole törmännyt suvussani muotoilijoihin ainakaan vielä. Tai sitten tämä muotoilun ja designin ulkoinen hypetys on tarttunut minuun jossain vaiheessa.

Ala- ja yläasteella puukäsityö oli minun lempiaiheeni koska siinä sai toteuttaa itseään, muistan vain sen kun piti tehdä samoja asioita mitä muutkin se ei ollut innostavaa. Olisin halunnut toteuttaa omia ideoitani ja kokeilla asioita mutta opetussuunnitelma ei sallinut sitä.

Yläasteella minulla oli teknisentyön opettajana sellainen kaveri joka antoi kokeilla kaikkea ja mahdollisti paljon sekä tuki minua tavoitteissani.

Sain uskomattoman kokemuksen tämän vuoden piinapäivillä jossa Nimion oli järjestänyt tulevaisuuden ravintolat workshopin jossa Hans välimäen johdolla suunnittelimme jonkun arkipäiväisen tuotteen uudestaan ja uuteen uskoon. Meidän ryhmämme sai tuotteeksi leivänpaahtimen ja lähdimme lähestymään asiaa siltä kantilta että miksi leivänpaahdin on olemassa ja millaisen aamun leivänpaahdin voi omistajalleen tehdä. Siis miten luodaan paahtimen avulla täydellinen aamu. Pääkohtiamme oli kotimaisuus, arvokkuus, design ja pelkistetyt toiminnot. Meidän ryhmämme suunnittelema leivänpaahdin erottui muista yksinkertaisuudellaan, koska muut laitteet olivat pilattu kaiken maailman vekottimilla jotka jättivät tuotteiden käyttötarkoituksen kakkoseksi.

Innostuin designista kunnolla viime syksynä kun kävin aihetta käsittelevässä seminaarissa Jyväskylässä. Seminaarissa käsiteltiin palvelu muotoilua ja tuotemuotoilua. Tuotemuotoilu jäi päällimmäisenä mieleen. Maailmalla tuotteessa itsessään mainostetaan paljon suunnittelijaa. Kaikessa lukee design by se ja se. Se on mielestäni oikein joidenkin tuotteiden kohdalla. Suunnittelijasta luodaan ”sankarimuotoilija” joka on ”pelastanut” maailman tällä tuotteella. Onhan suunnittelija sama asia kun taiteilija, hänellä on visio jostain tuotteesta ja hän saa luotua sen realistiseksi asiaksi omilla käsillään suunnittelemalla ja toteuttamalla.

 

Vaikka suoranaisesti en pystynyt yhdistämään tämän kirjan oppeja omaan tiimiyritykseeni, mutta tämä innosti jatkamaan suunnittelemaan sitä nahkatuotteiden tuoteperhettä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!