Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Introvertit -työpaikan hiljainen vallankumous

Kirjoitettu 20.08.17
Esseen kirjoittaja: Iiris Nokka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Introvertit
Kirjan kirjoittaja: Linus Jonkman
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

Introvertit -työpaikan hiljainen vallankumous, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Hei, olen Iiris. Olen introvertti.

Kuten takakannessa sanottiin ”Kirja, joka kaikkien tulisi lukea”. Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous on Linus Jonkmanin kirja introverteista, ekstroverteista ja niiden kohtaamisista.

Kuin olisin lukenut omaa elämäntarinaani tästä kirjasta. Niitä hetkiä, joissa tunsin oloni tosi oudoksi tai niitä taitoja joista olen tosi ylpeä. Pelästyin, kuinka ekstrovertit tuntuvat jyräävän työmarkkinoita vain olemalla äänessä. Ekstroverttiys on normi tääällä länsimaissa.

On piirteitä jo lapsuudesta asti, jossa huomaan käyttäytyväni introvertin elkein. Tykkäsin askarrella ja piirtää kotona koulun jälkeen, kun muut tapasivat jossain porukalla. Enkä siis jäänyt porukan ulkopuolelle, sillä minulla oli aina muutama tosi hyvä ystävä. Puuhastelin heidän kanssaan, mutta minua ei haitannut myöskään jäädä yksin. Ei haitannut, vaikka olisin vapaaillan yksin. Sama toistuu yhä. Kun tulen töistä, haluan mennä kotiin ja rauhoittua, puuhailla omia juttujani siellä. Jos illalle on sovittu jotain tekemistä kavereiden kanssa, toki menen ja viihdyn heidän kanssaan. Tarvin kuitenkin useammin vapaailtoja ilman useita sosiaalisia kontakteja kun ekstrovertti ehkä tarvisi.

Laaja ystäväpiirit, ystävät, introvertti

Mielenkiintoinen asettelu introvertti-ekstrovertti -asteikolla on oma parisuhteeni. Myös Jonkman puhui omasta parisuhteestaan paljon kirjassa. Hän itse on introvertti vaimonsa Hannan ollessa ekstrovertti. Viimeisenä kirjassa puhuttiin vapaa-ajasta ja lomista -kuinka ne käytetään? Kärjistettynä ekstrovertti haluaisi aktiviteettejä, tuttavia ja ohjelmaa, kun introvertille se vapaa aika on paras juttu koko lomassa. Helpoimmalla pääsee, kun molemmille on jotain. Se on reilua ja tyydyttää molempien tarpeita. Arjessa tulee välillä vastaan tilanteita, jossa introverttiys-ekstroverttiys tulee loistavasti esille. Kun joudun vaihtamaan junaa, istahdan asemalle lukemaan kirjaa. Poikaystäväni taas lähtee kävelemään kaupungille ja lähiseudulle, vaihto on kuin yksi seikkailu. Illalla töiden jälkeen haluan vain köllähtää sohvalle, kun taas poikaystäväni voisi lähteä ulos.

Työhaastattelu, sosiaalisuus, ekstrovertti, introvertti

Tämä henkilö on ekstrovertti, joka on ryhmähaastatteluissa se puheliain ja keksii aina kaikenlaista puhuttavaa. Itse lähinnä etsin väliä, mihin voin sanoa edes jotain. Monet rekrytoijat ajattelevat tämän ekstrovertin olevan erinomainenhaettavaan työtehtävään sosiaalisuutensa vuoksi. Mutta sosiaalisuuden tarve ja sosiaalisuus ovat kaksi aivan eri asiaa. Ekstroverteillä on luonnostaan tarve tavata ihmisiä ja olla sosiaalisissa kontakteissa. Ja vaikka introverteillä näin ei ole, se ei tarkoita ettemme olisi ihan yhtä päteviä sosiaalisissa tilanteissa. Erityisesti kuuntelemisen taito meillä on tärkeä. Kun yksi puhuu, toisen on kuunneltava.

Mitkä piirteet juuri minussa todistaa, että olen introvertti?

  • Etkot on paremmat kuin jatkot. On parasta olla pienessä porukassa ja jutella tai vaikka pelailla jotain. Mutta mikä hinku onkaan lähteä baariin: melun keskelle hukkaamaan kaikki joiden kanssa sinne on tullut? IKävöin suuresti teiniajan kotibileitä.
  • Asian tiivistäminen on helppoa, muttei jaarittelu luonnistu helposti. Tämän huomaan treeneissä, esiintymisissä ja esseen ja muiden kirjoitusten kirjoittamisessa. Kun asia on sanottu, ei löydy enää muuta sanottavaa. Tuntuu tyhmältä täyttää omaa puheenvuoroa täytesanoilla tai asioilla asian vierestä. Asia on jämptisti juuri jollakin lailla ja piste.
  • Mielipiteen kokoaminen vie aikansa. Haluan miettiä asian monelta kantilta ja seisoa sanojeni takana myös viden tunnin tai viikon päästä. Treeneissä on välillä vaikea osallistua keskusteluun, koska en vain tiedä mitä mieltä pitäisi oikein olla. Samalla tavalla jossain väittelyssä en osaa koota argumenttiani tarpeeksi nopeasti.
  • Työskentelminen avokonttorimaisessa tilassa on välillä hankalaa. Ekstroverttejä ei yleensä haittaa, vaikka ympäriltä kuuluu kaikenlaista höpinää ja ääniä. Ne saattavat vain auttaa keskittymään. Itse taas mieluiten keskityn vain siihen mitä teen, ehkä kuuntelen musiikkia tasoittaakseni taustaäänet muualta. Olen kuitenkin onnellinen, että meidän pöytä on akatemialla ihan se viimeinen, perimmäisin.

Tekstistä saattaa ajatella, että inhoan ihmisiä, ihmisten kanssa juttelemista, ihmiskontakteja ja kaikkea sosiaalista. Olen epäsosiaalinen ja ujo, syrjäytynyt erakko. Mutta kun en ole. Kuten Jonkman itsekin totesi, introvertit vain viihtyvät itsekseen, lataavat silloin akkujaan. Ei ole minkäänlainen ongelma olla itsekseen ihan vaan oman itsensä kanssa. Ujo ihminen pelkää sosiaalisia tilanteita, introvertti pitää sosiaalisia tilanteita enemmän yksin olemisesta.

introvertti

Iiris Nokka, Osk Globaattori

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!