Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous

Kirjoitettu 01.12.19
Esseen kirjoittaja: Maaria Pelkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Introvertit - työpaikan hiljainen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Linus Jonkman
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Törmäsin Linus Jonkmanin äänikirjaan sattumalta, kun etsin mitä kuuntelisin seuraavaksi. Persoonallisuustyypit kiinnostavat minua, jonka takia päätös olikin helppo. Kirja avarsi näkemyksiäni intro- ja ekstroverteistä ja siitä, miten kummankin toiminta näyttäytyy arkielämässä.

Oletko introverttikaapissa?

Nykyään arvostetaan sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta ja se näkyy muun muassa työpaikkailmoituksissa: rekrytoijat haluavat ekstroverttejä työntekijöitä, jolloin introverttien taidot jäävät huomiotta. Viimeisten 50 vuoden aikana ihanteeksi on noussut ekstrovertti käytös mutta nyt alkaa näyttää siltä, että kuljemme kohti introvertimpää aikaa. Ehkä sitten tämä neljäsosa maailman ihmisistä, jotka on introverttejä, kokevat että he ovat samalla viivalla ekstroverttien kanssa. Jotkut nimittäin ajattelevat, että introverttiys on sairaus. Tämä varmasti vaikuttaa siihen, että useat introvertit ovat ”kaapissa” ja ovat muokanneet käyttäytymistään enemmän työelämään sopivaksi. On myös eroavaisuuksia, miten eri puolella maailmaa suhtaudutaan persoonallisuustyyppeihin: lännessä arvostetaan ekstroverttiyttä muun muassa johtajien parissa, kun taas idässä introvertimpi käytös on enemmän normi.

Olet ehkä miettinyt kumpaa persoonallisuustyyppiä edustat mutta jos et vielä tiedä, vastaa seuraavaaviin kysymyksiin:

”Kun olet täysin yksin, eikä tarvitse tehdä mitään, niin mitä silloin haluat tehdä?”

”Jos saisit päättää, olisitko mieluummin kaksi viikkoa

a) täysin yksin

b) tuttujen kanssa?”

Jos vastauksesi on a, olet todennäköisesti introvertti ja saat enemmän energiaa yksinolosta kuin ihmisten seurasta. Jos taas vastasit b, luultavasti ekstrovertit piirteet kuvaavat luonnettasi enemmän. Introverttien yhtenä suurimpana erona ekstrovertteihin on se, ettei introverteillä koskaan tule tylsää, sillä heillä on aina jotain, minkä parissa puuhastella. Introvertit myös pystyvät keskittymään asioihin helpommin kuin ekstrovertit ja osittain tämän takia introverteissä on enemmän lahjakkaita kuin ekstroverteissä.

Introvertti – saa energiaa yksinolosta

Introvertit saatetaan nähdä hiljaisina ja ylimielisinä, koska he viihtyvät omissa oloissaan eivätkä ota niin paljon ihmisiin kontaktia. Se ei silti tarkoita, etteivätkö he tykkäisi ihmisistä. Introvertit eivät pidä pinnallisesta small talkista, vaan haluavat keskusteluja, joissa on syvä yhteys ja aitoa merkityksellisyyttä. Introvertit pystyvät keskittymään samaan asiaan ilman taukoja pidempään kuin ekstrovertit ja muutenkin he tekevät yhtä asiaa kerrallaan. Introvertit ovat huomattavasti alttiimpia häiriötekijöille kuin ekstrovertit, joka aiheuttaa akatemiallakin varmasti sen, etteivät he pysty työskentelemään tehokkaasti. Onneksi akatemialla on muutamia hiljaisempia tiloja, joissa työnteko onnistuu helpommin. Introverttien on vaikeampi syventyä takaisin työhön keskeytyksen jälkeen ja tämän takia he mieluummin kommunikoivat sähköpostin välityksellä kuin soittavat – vastaanottaja saattaa olla itsekin introvertti, jonka työntekoa lähettäjä ei halua häiritä. Kaikki eivät siis akatemiallakaan tykkää, jos joku tulee keskeyttämään työnteon, joten itse ainakin aion kiinnittää  enemmän huomiota siihen, keskeytänkö muiden tekemistä niin usein.

Ekstrovertti – saa energiaa muista ihmisistä

Ekstrovertit antavat itsensä näkyä ja kuulua, eivätkä pelkää valokeilassa olemista – päinvastoin, he nauttivat siitä. Ekstrovertit harrastavat small talkia ja saavat energiaa ihmisistä ja ovatkin mukavuusalueellaan verkostoitumistapahtumissa. Varmaan jokaisesta tiimistä löytyy näitä ihmisiä, jotka jaksavat tavata ihmisiä vaikka aamusta iltaan ja asiakastapaamiset ovat päivän kohokohtia. Ekstrovertit pystyvät tekemään montaa asiaa samaan aikaan, joka valitettavasti ei aina näy tehokkuutena. Ekstroverteille ei tuota ongelmaa työskennellä paineen alla vaan hommat sujuu hyvin stressaantuneenakin.

Koen, että minussa on molempia persoonallisuustyyppejä. Olen huomannut, että seura ja tilanne vaikuttavat tosi paljon siihen, kumpi puoli minusta näkyy enemmän. Rennoissa tilanteissa olen ekstrovertti ja nautin ihmisten seurasta saaden samalla valtavasti energiaa. Nauruni on myös usein kovaäänistä ja sen kuulee kauas. Tuntemattomillekaan jutteleminen ei aina tunnu epämukavalta ja pystyn työskentelemään hieman stressaantuneenakin. Muita ekstroverttejä piirteitäni on se, etten jaksa keskittyä yhteen asiaan kovinkaan pitkään ja että keskityn yleensä myönteisiin tunteisiin negatiivisten sijaan. Kysyin aikaisemmin kysymyksen, viettäisitkö kaksi viikkoa yksin vai tuttujen kanssa. Itse vastaisin ehdottomasti ”tuttujen kanssa” ja onhan tästä jo kokemustakin viime kevään Learning Circukselta. Mutta myös introverttiys näkyy arjessani: treeneissä en yleensä puhu ihan hirveästi, osasyynä se, etten tykkää olla huomion keskipisteenä ja kynnys avata suu on melko korkea. Tästä yritän päästä pois, jotta pystyn antaa tiimilleni enemmän itsestäni irti. Tarvitsen jonkin verran omaa aikaa, jotta palaudun ja tykkäänkin viettää aikaa yksin esimerkiksi sarjoja katsellen. Myös täsmällisyys kuuluu introverttipiirteisiini, olen paikalla mieluummin 15 minuuttia etuajassa kuin minuutin myöhässä. Ehkä olen ambivertti, jossa yhdistyy aikalailla tasaisesti intro- ja ekstroverttien piirteet.

On hyvä ottaa huomioon, että tiimissämme on paljon erilaisia ihmisiä ja kaikkia persoonallisuustyyppejä. Se vaikuttaa tiimiläisten tapaan tehdä päätöksiä, ottaa puheenvuoroja treeneissä, suhtautua stressiin ja siihen, miten toimii sen alaisena. Kirjassa sanottiin, että erään tutkimuksen mukaan ambivertit ovat parhaita myyjiä, koska he osaavat kuunnella ja puhua sopivassa suhteessa. Tutkimus osoittaa että toiseksi sijoittuivat introvertit ja viimeiseksi jäivät ekstrovertit. Eli ehkä ne tiimin puheliaimmat tyypit ei olekaan sopivimpia myyntityöhön.

Esiintyminen

Intro- ja ekstroverttien lavaesiintyminen eroavat toisistaan. Ekstrovertit kiinnittävät enemmän huomiota energiseen esitykseen kuin yksityiskohtiin ja luovat esityksestä konkreettisen. He kertovat paljon esimerkkejä omasta elämästään eivätkä jännitä ennen esitystä. Käsillä puhuminen on yleistä ja jos ekstrovertti esiintyjä saa kysymyksen yleisöstä, voit olla varma, että vastaus tulee empimättä.

Introvertti esiintyjä voittaa yleisön asialla ja panostaa enemmän esityksen sisältöön kuin show-meininkiin. Introvertti on todennäköisesti opetellut esityksen ulkoa moneen kertaan vaikka esiintyminen ei välttämättä vaikuta siltä. Kun introvertti esiintyy, hänen naamansa on mitä useimmin ilmeetön, koska hymyily herpaannuttaa keskittymisen ja ajatukset alkaa harhailla. Myös katse saattaa olla lasittunut keskittymisen myötä. Introvertin vahvuus esiintyjänä on kunnioittava suhtautuminen puhumiseen.

 

Ollaan sitten intro- ambi- tai ekstroverttejä, niin rokataan sitä!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!