Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Introvertti + Ekstrovertti = ?

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Introvertit - Työpaikan hiljainen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Linus Jonkman
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jotenkin olen vain hurahtanut tämän kaltaisiin aiheisiin, mutta täytyy sanoa heti alkuun että tämä kirja oli täysi farssi. On hyvä luoda toisille ymmärrystä, että ihmiset ovat erilaisia, jotta vältytään ihmetykseltä miksi toinen ei tee niin kuin minä. Persoonallisuuksilla voidaan selittää erilaisia käyttäytymisiä, mutta oman persoonallisuustyypin taakse ei saa piiloutua. Kirjailijan pääsanoma tuntuikin olevan ”Minä olen introvertti, hyväksykää minut tai kuolkaa”. Ei näin. Aina on tilaa molemmin puoleiselle ymmärrykselle ja muutokselle.

 

Introverttien pakko kehitys

 

On selvää että elämme ekstroverttien ihanne maailmassa. Erityisesti länsimainen media on tuonut tämän mielikuvan päähämme, että on väärin olla hiljainen ja yksin. Tästä syystä introvertit ovat pakon omaisesti joutuneet elämään paineen alla. Paineessa jossa joudumme olemaan jotain muuta kuin me emme ole. Se mistä ekstrovertit saavat energiaa, syö introverttien. Me lataudumme ja enrgisoidumme päästessämme omaan sisäiseen valtakuntaan ja rauhalliseen yksin oloon. Me tarvitsemme sitä paljon ja jopa työtehokkuus paranee, kun ei koko ajan tarvitse olla sosiaalinen. Introverttien on pakko muuttua tai kehittyä ekstroverteiksi saadakseen töitä, pärjätäkseen koulussa ja ylipäätään menestyäkseen. Tästä syystä introverteille on paljon helpompaa toimia ekstrovertin tavoin ja ymmärtää ekstroverttejä. Toisin on ulospäinsuuntautuneilla persoonilla. Heille tuottaa jopa suurta tuskaa yrittääkään edes ymmärtää miksi introvertti toimii parhaiten erillään muista. Ekstrovertistä on vaikeampi kehittyä introvertiksi, koska se on täysin tuntematon maailma. Erityisesti jos ajatellaan peruskoulua, siellä pakotetaan suoranaisesti olemaan koko ajan tekemisissä toisten oppilaiden kanssa ja ajatellaan sinussa olevan jotain vialla jos et halua. Ei koulussa minulle koskaan sanottu että on hyvä asia olla yksin ja omissa ajatuksissa, vaan se oli väärin. Entä jos koulussa kerrottaisiin että on väärin jutella useamman kuin kolmen henkilön kanssa päivässä. Sellaista on vaikea edes kuvitella, mutta se on täysin sama kuin kerrotaan että on väärin olla juttelematta vähintään kolmen henkilön kanssa päivässä. Siitä saa jo jonkinlaisen käsityksen kuinka ekstrovertti ihanteisessa maailmassa elämme. En väitä että olisi hyvä elää maailmassa jossa toinen olisi ihanteellisempi kuin toinen, mutta välillä olisi hyvä käydä ääripäässä jotta tietää missä on kultainen keskitie.

 

Tiedostava kehittäminen

 

Ajattele ennen kuin puhut. Se on ehkäpä introvertein asia mitä monille jo pienestä lähtien opetetaan. Samankaltaisia asioita voidaan opetella itsellemme molemmista persoonallisuuksista. Ekstroverteille hyvä opettelemisen arvoinen taito on toisen kuunteleminen. Akatemian aikana olenkin huomannut dialogimme kehittyvän hurjasti, koska ulospäinsuuntautuneet antavat tiedostaen enemmän tilaa introverteille tai sen omaisille henkilöille. Meitä kuullaan täällä niin pitkään kuin vain jaksamme puhua. Huomasin tämän erikoisuuden ollessani pitkästä aikaa ystävieni seurassa. Oli yllättävän haastavaa saada puheenvuoroa ja sanoa sanottaviani loppuun asti. Huomasin myös toisen jopa yllättävän asian itsessäni. Ekstroverttiys oli tarttunut tai olen joskus sellaiseksi enemmän muuttunut, koska vanhat tapani tulivat takaisin ja olin itse se joka keskeytteli kokoa ajan, enkä kuunnellut loppuun asti. Onko jonkin asian tietäminen eri asia kuin ymmärrys? Minusta on ja ymmärrys tulee teoista. Ainakin minä opin monet asiat vasta kantapään kautta, eli teen ja epäonnistun. Joskus epäonnistun useasti samalla tavalla ennen kuin menee kaaliin.

Kehittääkseni oman tiimini ymmärrystä erilaisuudesta ja sen voimasta, haastan tiiminjäseniä tekemään enemmän tuntemattomia asioita. Jos et ymmärrä jotain, tee se. Jos et ymmärrä miksi joku tekee jollain tavalla, tee sillä tavalla itsekin tai mikä helpointa, kysy. Monesti jäämme vain ihmettelemään ja suomalaisethan eivät koskaan kysy. Olkaamme siis uteliaita ja kokeillaan kaikkea niin kuin oikea tiedemies tai yrittäjä tekee. Driimissä on aika hyvä kahtia jako persoonallisuuksien kanssa ja se on hyvä asia se. Toki ekstroverttejä on vähän enemmän, mutta ei merkittävästi. Uskoisin minulla olevan paljon hankalampaa toimia tiimin kanssa yhdessä, jos olisin ainoa introvertti tai Matleenan olisi hankalaa tehdä töitä jos olisi ainoa ekstrovertti. Vaikutusta tällä asialla on, joten se täytyy ymmärtää miten näiden kahden ero vaikuttaa ja ennen kaikkea miten sitä voidaan hyödyntää.

Onneksi Driimissä ymmärretään jo hyvin näiden kahden välinen ero. Se näkyy työtehtävien teon vapaudessa ja parhaiten dialogi ringissä. Syvempää ymmärrystä voi hakea. Esimerkiksi jakaako tehtäviä kasvotusten vai sähköpostilla, laitetaanko Teemu puhumaan 100 päisen yleisön eteen vai Matleena tekemään tehtäviä yksin muiden ollessa yhdessä toisessa huoneessa. Haluaisin että molemmat toteutuisivat edes kerran, vaikka hieman ääripäisesti kärjistettyjä esimerkkejä ovatkin. Haluaisin myös päästä ekstroverttien luvattuun maahan Jenkkeihin ja nähdä miten siellä toimii samankaltainen opiskelu. Voisin melkein väittää että introvertti-ekstrovertti suhdanne on hullun iso Suomeen verrattuna.

Kirjailijan pääsanoman ollessa ”Minä olen introvertti, hyväksykää tapani toimia tai kuolkaa”, minä sanon ”Minä introvertti aamuisin ja ekstrovertti iltaisin, ottakaapa siitä sitten selkoa”.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!