Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Introvertti tai ekstrovertti vai vähän molempia

Kirjoitettu 07.12.14
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hiljaiset introverttien manifesti
Kirjan kirjoittaja: Susan Cain
Kategoriat: 1. Oppiminen

Introvertti tai ekstrovertti vai vähän molempia, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Kirjoitin vähän aikaa sitten esseen ”Mä ja mun tyyppi”, joka käsitteli ihmistyyppiäni INFJ:tä. Aloin kuitenkin pohtia introverttien ja ekstroverttien eroja esseen kirjoittamisen jälkeen lukiessani kirjaa ”Hiljaiset – introverttien manifesti”. Kirjassa todetaan, ettei kukaan ole täysin introvertti tai ekstrovertti, sellainen yksilö olisi hullujen huoneella. Näin olen asiaa itsekin ajatellut, sillä eihän tästä elämästä muuten mitään tulisi. Onkin ehkä jopa huono asia heittää ihminen joko ekstrovertti tai introvertti laatikkoon. Tutkimatta tarkemmin miten hän on ekstrovertti tai introvertti. Kirjassa tuotiin esille monta mielenkiintoista eroa introverttien ja ekstroverttien välillä.

Kirjassa kerrotaan, että ekstroverttien aivot ovat herkempiä palkinnonjanolle, mikä tarkoittaa sitä, että ekstrovertit ovat luonnostaan kilpailun haluisempia ja motivoituneita palkinnoille. Tämä palkinto voi kuitenkin tarkoittaa montaa asiaa, esimerkiksi mainetta, korkeaa asemaa, seksiä tai rahaa. Ekstrovertit myös tuntevat suurempaa mielihyvän tunnetta saavutettuaan palkintonsa kuin introvertit. Kirjan mukaan tämä mielihyvän tunteen tavoittelu saattaa sumentaa ekstrovertit, eivätkä he välttämättä tajua lopettaa ajoissa, selvistä merkeistä huolimatta. Introvertit ovat parempia havaitsemaan varoitusmerkkejä, sekä säätelemään mielitekojaan. Olen kirjan kanssa jonkun verran erimieltä näistä seikoista. Itse olen kilpailuhenkinen ja motivoidun helposti muitten päihittämisestä. En kuitenkaan motivoidu maineesta, asemasta tai rahasta. Itselleni ei ole käynyt vielä niin, etten olisi osannut lopettaa ajoissa, ja olisin sen takia menettänyt jotain.  Eli ilmeisesti olen kilpailuhenkisyydestäni huolimatta osannut lukea varoitusmerkkejä. Olenko siis tässä asiassa enemmän introvertti vai ekstrovertti vai onko kilpailuhenkisyys yksi ekstrovertti puoleni. Vaikea sanoa.

Ekstrovertit ovat introvertteja parempia työskentelemään sosiaalisen paineen alla, he ovat usein myös muuten sosiaalisesti lahjakkaampia kuin introvertit. Introvertit saattavat kuitenkin päihittää ekstrovertit sellaisissa sosiaalisissa tilanteissa joissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Kuitenkin ekstrovertit, joilla tunnollisuus aste on korkea, ovat näissä tilanteissa yhtä lahjakkaita kuin introvertit. Itselleni on vaikea uskoa, että tämä liittyy siihen onko ihminen introvertti vai ekstrovertti. Kaikki voivat kuitenkin allekirjoittaa sen, että kärsivällisyys riippuu aika paljon vastapuolen ihmisestä. Esimerkiksi omien läheisten ihmisten kanssa ei välttämättä aina jaksa olla kärsivällinen, kun taas asiakkaissa uskon, että jokainen meistä jaksaa tsempata ja olla kärsivällinen. Tämä on myös hyvin paljon päivästä kiinni, tai siitä onko ihminen nälkäinen tai väsynyt. Uskon että ihmisten kanssa kärsivällisyyteen vaikuttavat enemmän nuo äskeiset seikat kun se onko nyt sitten pohjimmiltaan enemmän introvertti vai ekstrovertti.

Maailmassa, jossa elämme, suositaan ekstroverttejä. Tämä näkyy mm. toimistojen avokonttori rakenteessa, ryhmätöiden lisääntymisessä kouluissa. Yhteiskunta pyrkii kasvattamaan meistä ekstroverttejä. Tästä syystä introvertit joutuvatkin välillä esittämään tekoekstroverttejä. Tässä tekoekstroverttinä esiintymisessä on kuitenkin tärkeää huomioida se, tekeekö niin väliaikaisesti edistääkseen jotain itselleen tärkeää asiaa. Vai toimiiko niin, koska kokee, ettei ole tarpeeksi hyvä ollessaan introvertti. Introverteilla myös seura vaikuttaa siihen kuinka introvertteja he ovat. Esimerkiksi introvertti ihminen saattaa olla parisuhteen äänekkäin persoona, tai perheen puhelian, eikä tämä tarkoita, että hän esittäisi ekstroverttiä. Itse olen kahden kesken hyvien ystävien kanssa todella paljon äänessä, välillä jopa niin paljon, että toisen on vaikea saada puheenvuoroa. Meille on ammattikoulu ajoilta jäänyt viiden hengen kaveriporukka, jonka kanssa näemme satunnaisesti. Olen yksi äänekkäimmistä tässä kaveriporukassa, vaikka kaveriporukassa on myös muutama ekstrovertti. Seuralla on siis todella paljon merkitystä siihen kuinka introvertti ihminen käyttäytyy. Missä tilanteissa sitten itse käyttäydyn tekoekstrovertisti? Esimerkiksi kun aloitan uudessa koulussa tai työpaikassa. Niin kuin nyt tiimiakatemian alussa, jouduin käymään small talk keskusteluita ihmisten kanssa, vaikkei se ole itselleni kovinkaan mieluista. Valitettavasti koulussa tai työpaikassa ei vaan voi jäädä katselemaan ulkopuolisena miltä meininki näyttää, vaan on alettava tutustua ihmisiin. Samalla tavalla käyttäydyn myös tuttavien juhlissa, kihlajaisissa ja tupaantuliaisissa. Juttelen kaikkien kanssa muutaman sanan, jonka jälkeen usein etsin jonkun henkilön, joka kanssa voi keskustella vähän vakavammin muutamasta erilaisesta aiheesta.

Introvertti saattaa kuitenkin työskennellä luennoitsijana, myyjänä tai muuten paljon sosiaalisuutta vaativassa ammatissa, eikä tämä välttämättä tarkoita, että hän esittäisi. Sillä jos introvertilla ihmisellä on jokin mielenkiinnon kohde jota hän todella rakastaa, hän saattaa toimia perusluonnettaan päinvastaisesti ja olla todella sosiaalinen. Kirjassa kerrottiin esimerkkinä entisestä Harvardin yliopiston psykologian lehtorista Brian Littlestä. Littlen luennoille oli aina enemmän tulijoita kun paikkoja, hän oli koko koulun yksi suosituimmista puhujista. Hän saattoi kesken luennon puhjeta laulamaan tai pyörähdellä sinne tänne. Puhuessaan hän muutteli äänen painoja ja kertoi vitsejä. Kuitenkin kotiin päästyään hän vietti aikaa maalla vaimonsa kanssa. Hän ei pidä juhlissa käymisestä ja on vannoutunut introvertti. Hän kutienkin rakastaa työtään siinä määrin, että on valmis toimimaan perusluonteensa vastaisesti.

Tällaisten sosiaalisten tilanteiden jälkeen jokaisen tulee saada rentoutua. Ekstrovertit lataavat akkuja parhaiten kun viettävät aikaa ystävien, perheen tai tohinan keskiössä. Introvertit puolestaan lataavat akkuja parhaiten olemalla yksin, tai yhden hyvän ystävän/puolison kanssa. Hyvänä esimerkkinä Professori Litten oli pitämässä luentoa sotilasakatemialla ja hänet kutsuttiin luentojen välissä lounastamaan johtajien kanssa. Hän kuitenkin kieltäytyi kohteliaasti ja linnoittautui vessakoppiin luentojen väliseksi ajaksi. Miksi hän teki näin? Koska hän tiesi, että kaksi tuntia small talk:kia olisi uuvuttanut hänet täysin, eikä hän olisi jaksanut pitää luentoaan. Introverteille, joita sosiaalisuus rasittaa on siis hyvin tärkeää saada omaa tilaa ja aikaa palautumiseen. Siksi onkin tärkeää, että introvertti tekee sen mukaan etätöitä, töitä omassa toimistossa tai on viikonloppuisin epäsosiaalinen ja lataa akkuja. Ongelmaksi tämä saattaa muodostua, jos seurustelee ekstrovertin kanssa, joka puolestaan haluaa viettää aikaa kavereiden kanssa ja ottaa introvertin mukaan, eikä ymmärrä introvertin tarvetta olla omissa oloissaan. Silloin asiasta on syytä keskustella ja tehdä esimerkiksi palautumissopimus ja varata näin molemmille aikaa asioihin, joilla ladata akkuja. Itse aion pitää huolen siitä, että kun tiedän, että tulossa on, jotain minulle sosiaalisesti raskasta, ota ennen sitä omaa aikaa. Varaan myös tarvittavan ajan sen jälkeen sosiaaliseen palautumiseen. Nämä ovat valitettavasti asioita jota kukaan muu ei voi mielen puolesta mitata, eikä kokea. Kaikilla on oma sosiaalinen mittarinsa. Jollekin voi olla ihan okei viettää viikonloppu kavereiden kanssa mökillä sen jälkeen kun on keskiviikosta perjantaihin tehnyt sosiaalisuutta vaativia promootio töitä. Itselleni tuo olisi aivan liikaa. Siksi on tärkeää opetella kuuntelemaan omaa sosiaalisuus mittariaan. Tästä sitä sitten aletaan harjoitella, akatemialla ei tule ongelmaa siitä ettei sosiaalisuus mittarini huutaisi välillä punaisella.

Kirjassa oli myös hauska huomautus suomalaisista joita pidetään erityisenä introverttikansana. ”Mistä tietää, että suomalainen pitää sinusta? – No siitä, että hän tuijottaa sinun kengän kärkiäsi eikä omiaan!”

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!