Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Isot asiat lähtevät pienistä teoista

Kirjoitettu 28.11.17
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti vol.3 - Riko rajasi
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: 9.03. Yrittäjyys, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

Isot asiat lähtevät pienistä teoista, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Jälleen kerran käsiini päätyi yksi Taivas+Helvetti kirjoista, jonka kolmas osa käsittelee rajojen rikkomista. Olemme jälleen myös tarinoiden äärellä, joka on yksi lempiaiheistani.
Lähdetään uppoutumaan nyt siis rajojen rikkomisen kautta minun tarinaani.

Tapahtumahotelli Huoneen yrittäjä Evon Söderlund starttaa kirjan niillä sanoilla, jotka pystyn alleviivaamaan samantien: yrittäjät ovat kokeilijoita, yrittäjiä. Vaikka yrittäjillä ei ole tiedossa, kuinka heidän kokeilemissaan asioissaan tulee käymään, yrittävät he silti. Yrittäjät ovat rohkeita, uskaltavat ottaa riskejä ja uskovat siihen, että yrittämällä saadaan asioita selville.
Yrittäjä ei luovuta, ennen kuin on kokeillut kaikkea.

Mietin monesti omalla kohdallani, että hyvin useat ihmiset, joita tapaan tänä päivänä ja kerron heille tekemisestäni, ajattelevat minun keskittyneen määrätietoisesti pelkästään yrittäjyyskasvatukseen vuosien ajan. Vaikka toki olen itsekin tuonut sitä kehittymistä selvästi eniten esille, monet eivät tiedäkään, kuinka montaa eri asiaa olen kokeillut vuosien aikana.

Siinä missä olen ollut 14-vuotiaana paikallisessa kaupassa kesätöissä hyllyttämässä tavaroita, myöhemmin olen toiminut esimerkiksi myyjänä nakkikioskilla, tehnyt musiikkia, suunnitellut ja toteuttanut tarroja ja teippauksia, toiminut promootiotyöntekijänä Asuntomessuilla sekä laajalti myös toteuttanut media-alan töitä musiikkivideoiden, hääkuvausten ja tapahtumakuvausten parissa.
Kokeilemalla rohkeasti asioita olen pystynyt löytämään oman juttuni. Olen yrittänyt ja yrityksien kautta löytänyt vahvuuteni.

Mieleeni tulee myös samalla, että yrittäjänä ja ylipäätään työelämässä onnistuminen on hyvin paljon itsensä johtamisesta kiinni. Ehkä suurta voittoa ei tapahdu ensimmäisellä yrityksellä, eikä välttämättä vielä toisellakaan, mutta tarpeeksi määrätietoinen yrittäminen ja intohimolla suhtautuminen ajaa kuitenkin koko ajan eteenpäin.

 

Isot asiat lähtevät liikkeelle pienistä teoista

Lukiessani Taivas+Helvetti -kirjaa muistuttaa se minua jälleen siitä, kuinka pienillä asioille voi olla suuria vaikutuksia. Milloin oikea puhelinsoitto on mahdollistanut jotain suurta tai oikean ihmisen kohtaaminen on saanut aikaan menestyvän idean. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle ihmisten välisestä tekemisestä ja tässä korostuu myös se, että harva saa aikaan yksin isoja asioita.

Tiimiakatemialla olen tehnyt paljon asioita ”yksin”, joka varmasti johtaa juurensa siitä, että olen tuonut omaa osaamistani esille vahvasti ja toiminut suorittavassa työssä hyvin vahvassa roolissa kaikissa tekemisissäni. Monesti kuitenkin tuntuu, että ympärillä ei ymmärretä sitä, että pelkästään yhdessä tekeminen ei tarkoita yhteisöllistä tekemistä tai vuorovaikutusta.

Minun yhteisöni ja tiimini on ollut aina vain hieman laajempi kuin pelkästään yksittäiset projektiryhmät.
Viimeisellä tulevaisuuden johtajien kerralla valmentaja Riikka nosti omassa tarinassani esille sen, että minun aiemmat kokemukseni tiimioppimisesta ja tiimin johtamisesta ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että olen toiminut nyt myöhemmin Tiimiakatemialla määrätietoisena yksilönä.

Tiimioppiminen saattaakin noudattaa tietynlaista ensikertalaisuuden lakia. Suurimmalla osalla Tiimiakatemialle tulevista ensikosketus tiimitoimintaan ja tiimioppimiseen, puhumattakaan yrittäjyydestä, tulee opintojen alussa. Omalla kohdallani nämä kokemukset ovat olleet jo muutamia vuosia aikaisemmin, minkä takia olenkin huomannut, että tietyissä asioissa tunnen kokeneeni ne jo aiemmin.

Heitänkin siis kysymykset ilmoille: Ovatko eritasoiset yksilöt tiimille vahvuus vai heikkous? Onko tiimi vahvalle yksilölle vahvuus vai hidaste?

 

Yrittäjänä työelämässä

Taivas+Helvetti kirjassa puhutaan paljon elämänhalusta ja tavoitteellisuudesta. Siitä, että henkilön pitäisi toteuttaa omia intohimojaan ja että tekee töitä sen eteen, että pääsee joku päivä tavoitteisiinsa, vaikka ei tietäisikään vielä tarkalleen, mitä haluaa saavuttaa.

Toimistohotelliyrittäjä Khuong Le kertoo, että virhekokemusten kautta hän on oppinut lukemaan ihmisiä huomattavasti paremmin rekrytoidessaan uusia työntekijöitä. Hyvin usein tilanteessa ratkaisee elämänhalu ja se, että henkilö tavoittelee jotakin.
”Yrittäjänä työelämässä” onkin lause, joka on kuvannut myös tätä syksyä omalta osaltani. Olen aloittanut ensimmäistä kertaa elämässäni usean vuoden yrittäjyyskokemuksen jälkeen palkkatyössä. Kuitenkin samaan hengenvetoon on todettava, että itse työskentelyni, asenteeni tai tavoitteeni eivät ole latistuneet tai muuttuneet. Olen saanut vain ympärilleni paremman pelikentän toteuttaa haluamiani asioita.
Ajattelinkin työskentelyn ja yrittäjyyden ennen hieman liian mustavalkoisesti. Minusta tuntui, että työntekijänä olisin sidottu liikaa tietynlaisiin malleihin ja toimintoihin oman vapauden jäädessä sivuun. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt, että työnteko onkin sitä, että toteuttaa itseään ja omia intohimojaan tukevia asioita, olipa se sitten palkkatyössä tai yrittäjänä.

Siksi minusta tuntuu, että vaikka tulisinkin jatkossa työskentelemään palkkatyöntekijänä, pystyn toimimaan yrittäjämäisesti ja toteuttamaan omia kiinnostuksiani.

Tätä kaikkea pyrin myös viemään tällä hetkellä oppilaitoksiin. Yrittäjyyskasvatuksen kautta pystymme saamaan juuri niitä itsensä toteuttajia työelämään niin yrittäjinä kuin palkansaajina, jotka ovat motivoituneita, tunnistavat omat vahvuutensa ja toimimaan kehittymishaluisina yksilöinä sekä vahvoina tiimin jäseninä urallaan.

 

Tomi Rytkönen
044 355 4847
tomi@opiskelijayrittajyys.fi
https://opiskelijayrittajyys.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!